expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

1 Ekim 2015 Perşembe

Kedi Irk Ve Özellikleri

Abyssinian 

AbyssinianKafası hafif üçgendir ve yumuşak hatlara sahiptir. Burun kısmı sivri veya köşeliAbyssinian olmaktan ziyade çukur bir görüntü verir. Güzel bir kesimi olan kulakların uçları dik ve sivridir. Parlak büyük ve birbirinden ayrık duran gözlerinin altında kalemle çekilmiş gibi duran çizgiler onun karakteristik özelliklerinden biridir. Vücudu orta büyüklükte olup kaslıdır. İnce ve narin kemikli bacaklar ön tarafta arkaya kıyasla daha uzundur. Ayakları küçük, kompakt ve ovaldir. Kuyruğu kalın ve uzundur. Tüyleri kısa, ince telli ve orta uzunluktadır. Dokunulduğunda hoş bir duygu uyandırır ve iç tüylerle beraber oldukça yoğundur. Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.
Karakteri
Algılayıcı ve zeki olan Abyssinian kolay eğitilir. Uyanık, oldukça yetenekli ve canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir. Her zaman kendisine meşgul olacak bir şeyler bulabilir.
Renkleri


Yanık kahverengi, kızıl ve mavi olabilen tüyler bazen açık bazen de koyu renk bantlarla süslenir. Yanık kahve tonlarındaki tüylerde bantlar siyah veya koyu kahverengi olabilir. Kızıl tüylü kedilerde, çikolata rengi güzel bir kızılla birleşir ve sıcak bir görüntü verir. Mavi tüylerde ise açık gri-mavi ve arduaz grisi, fildişi rengi iç tüylerin üstünde değişik tonlarda yayılır. Bejimsi uçuk kahverengi tüylerin ise açıklı koyulu pembemsi bantları vardır. Her dört renkte de iç tüyler açık renkli ve parlak olurlar.
Tüy Bakımı

Ölü tüyleri almak için yapılan muntazam fırçalama ve ara sıra uygulanan tırnak kesimi bu kedinin bakımı için yeterlidir.
Kökeni

Afrika vahşi kedisine (Felis libyca) benzemesinin nedeni eski ingilizlerin abyssinian ırkını geliştirmek için yapmış oldukları titiz çalışmaların sonucudur. Diğerlerine kıyasla oldukça saf ve eski bir ırk olmasına karşın bu kedilerin antik Mısır'ın mumyalanmış kedilerinin direkt torunları olduğu söylenemez. 1860 ların karmaşık dönemlerinde kuzey Afrika'da görev yapan ingiliz subayların Abyssinia'dan aldıkları ilk hatıra kedilerden biri "Zula"dır. Bu ırkın İngiltere'de tanınması 1882 yılında oldu ve "ingiliz işaretlisi" olarak kabul edildi. 1919 da Abyssinian Kedi Kulübü kuruldu ve Abyssinian ismi bu kedi ırkı için resmen kabul edildi.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiÜçgen
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiAltın, Yeşil
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıUzun Tüylü
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerYanık Kahverengi, Kızıl ve Mavi, Çikolata, Açık Kahve, Siyah Gümüş
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi10 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarGingivitis, Patellar Luxation, Retinal Atrophy, Renal Amiloidosis
Diğerleri
Diğer İsimleriAlgerian Cat, British Tick, Bunny Cat
KökenAbyssinia
Bağlı Olduğu klüpTICA (The International Cat Association), CFA



American Bobtail 

American BobtailKafası geniştir ve güçlü çeneleri vardır. Kulakları orta ile büyük sayılabilecekAmerican Bobtail ebatlarda aşağıya doğru genişleyerek iner. Burun ise zarif bir eğimin dışında düz sayılır. Gözleri iri ve hafifçe yuvarlaktır. Bedeninin fazla yüksek olmadan belli bir uzunluğa sahip tıknaz ve yere yakın bir görünümü vardır. Dişiyle erkeğin arasındaki fark erkek kedinin geniş omuzlu, ağır yapılı ve kaslı olmasına karşın hemen hemen aynı ölçülerde ama daha kedimsi bir kıvraklıkta oluşudur. Bacaklar kısa ve yoğun kemiklidir. Kuyruk esnek ve pon pon gibi veya sivri uçludur. Genelde tüyleri orta uzunlukta peluş gibidir ve birbirine dolanmaz. Daha uzun tüylü kedilerde ense ve bacaklarda farklı tüy birikimi olur.
Karakteri

Bobtail'lerin kişilikleri tek kelimeyle tanımlanamayacak kadar mükemmeldir. Canlı, hareketli, tatlı, zeki ve sevgi doludur. Bu harika yaratıklar her kedi sevenin kalbini hemen fethederler.

Renkleri

Tüm renklerde ve desenlerde mevcuttur. Göz rengi genelde maviysede bazı kedilerde tüylerinin dominant rengine uygun olanları da vardır.

Tüy Bakımı

Düğümlenme sorunun olmayan tüyler ara sıra geniş ve ince dişli bir tarakla taranmak ister. Yıkamak istediğinizde yağ içeren şampuanlardan kaçının, çünkü o güzelim tüylerini yassı ve yapışık bir hale getirir.

Kökeni

1960'larda hoş bir raslantıyla bulunan bu ırkın annesinin bir Siyam dişisi babasının ise kahverengi veya gri bir tekir olduğu tahmin ediliyor. Doğan yavrunun güzelliği karşısında artan ilgiyle beraber Birman, Himalayan, hatta Himalayan/Siyam ırklarının karışmasıyla bugünkü American Bobtail haline gelen bu güzel kedi artık maalesef fazla bulunmuyor. Ama hala uğraşan özverili yetiştiriciler bu ırkın yaygınlaşması için ellerinden geleni yapıyorlar.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak geniş
Kulak BiçimiOrta boyutta, geniş
Göz rengiMavi, nadiren tüy rengine göre değişebilir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTüm renklerde olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi10 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar-
Diğerleri
Diğer İsimleriAmerican Lynx, Desert Lynx, Highland Lynx
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





American Curl 

American CurlBu ırk, orta büyüklükte bir kafa yapısına sahip olmasına rağmen; iki kulakAmerican Curl arasındaki mesafesinin darlığı nedeniyle oldukça uzun bir kafa yapısına sahipmiş gibi görünür. Irklar arasında en duyarlı kulağa sahip olan American Curl'in kulakları uzun, dik ve ağzına oranla geniş bir yapıdadır. Geniş ceviz şeklini andıran gözleri, biçimli kare şeklinde burnu ve küçük ağzıyla çekici ve alımlı olan Curl, oldukça sağlam bir çeneye sahiptir. Ağırlıkları 2.5 ile 4.5 kg arasında değişen American Curl; az gelişmiş ancak düzenli çalışan kasları, orta uzunluktaki bacakları, üzerinde birbirleriyle orantılı çizgiler bulunan geniş kuyruğu ve yuvarlak çok büyük olmayan patileriyle orta büyüklükte bir vücut yapısına sahiptir. Dokunulduğunda ipeksi bir his uyandıran ve çok uzun olmayan tüylere sahip olan Curl'in derisi sarkık olmasına rağmen buruşuk değildir.
Karakteri

Asil ve mantıklı bir kişiliğe, mükemmel sezgilere ve akılcı bir duyarlılığa sahiptirler. Meraklı davranışları ve hayata pozitif bakışlarıyla hemen dikkat çekerler. Kendileri gibi dışa dönük yaşamayı seven ve hayata olumlu bakan insanlar tarafından tercih edilen bu kediler, iki-üç yıl içinde çocukluktan ergenliğe geçerler.

Taze et dışında, kutu konserve ve hazır mamalarda çok hoşlarına gider.
Renkleri

Doğal renkleri siyah olmasına rağmen diğer bütün renklerde tüylerle uyumludur.

Tüy Bakımı

Yumuşak-ipeksi ve bir o kadar da parlak olan tüyleri orantılı traş edildiğinde sağlıklı bir görünüm kazanırlar.

Kökeni

American Curl'ün hikayesi Joe ve Grace Ruga nın Californiadaki evlerinin göl kenarında Shulamit' i keşfetmesiyle başlar. Ruga çifti, 1981 yılında Shulamit ırkı kedilerinin dört yavrusunun ikisinin Shulamit gibi kıvırcık tüylü ve kıvrık kulaklı olmasına karşın, diğer ikisinin kıvrık kulaklı ve düz uzun tüylü doğmasıyla genetik çalışmalarına başlamışlar ve bu ırkı safkan hale getirmişlerdir. İlk kez 1983 yılında tanınmaya başlayan bu ırk 1986 yılında CFA ( Cat Federal Assocesetion ) tarafından saf ırk olarak kabul edilmiştir. 1991 yılında şampiyonalarda görülmeye başlayan Amerikan Curl ırkı 1993 yılında, iki farklı tüy uzunluğu ile kabul edilmiştir. Her renk ve tüy patendi kabul edilen ırkın en belirgin özelliği kulaklarının kıvrıklığı olarak kabul görmüştür.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYumuşak hatlarda ve takoz biçiminde, üçgen
Kulak BiçimiOrta büyüklükte geniş
Göz rengiParlak Mavi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıYumuşak, Parlak, İpeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerDoğal renkleri siyah olmasına rağmen diğer bütün renklerde desenlerde olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA






American Keuda 

American KeudaAmerikan Keuda orta boyutlarda genel olarak yumuşak hatlara sahip birAmerican Keuda ırktır. Başı vücuduyla orantılı, standart yüz hatlarına sahiptir. Kulakları orta büyüklükte ve uçları yuvarlak üçgen şekillidir. Gözleri badem şeklinde, dış uçları hafifçe yukarı kalkıktır. Göz renginin önemi yoktur. Kürkü kısa düz, yumuşak tüylerden oluşur. Kuyruğu vücuduyla orantılıdır. Genellikle gevşek yapılı bir derisi vardır. Karın bölgesi ve dirseklerde derisi  katlanarak kıvrımlar yapar. Bu kıvrımlar ona atletik hareket kabiliyeti sağladığı gibi yazın ısı ayarlamasına da yardımcı olur. Aynı zamanda muhtemel saldırılarda düşmandan kolayca sıyrılmasına olanak verir. Bacaklarına daha esnek bir yapı kazandırdığından Keuda bir çita gibi koşabilir.
Karakteri
Amerikan Keuda, oldukça hareketli ve atletik bir kedi ırkıdır. Çok iyi koşucudur ve kıvrak hareketleri vardır. Suda yüzmekten ve oynamaktan hoşlanır. Olukça zekidir. Yeni tanınan ve resmi olarak kabul edilen bir ırk olmasına rağmen aslında uzun yıllardan beri Teksas ve çevresinde çifliklerde doğal yaşam süren bir ırktır.
Renkleri
Bütün renk ve desenler kabul edilmektedir. Beyaz, siyah, mavi, kızıl, krem, çikolata, renklerinde gölgeli, tekir, kaplumbağa kabuğu gibi desenler ve çift renkli kediler olabilir.
Tüy Bakımı
Özel bir tüy bakımı yoktur. Fırçalama yeterlidir.
Kökeni
Keuda'nın ismi uzun yıllardır Texas, Oklahoma & New Mexico'da uygulanmakta olan "Kitten Evaluation Under Direct Assessment" (KEUDA), yani yavru kedilerde direkt değer biçme, değerlendirme programından gelmektedir. Amerikan Keudanın minyatür versiyonları da geliştirilmektedir. Geliştirilmesinde Egyptian Mau ırkının kullanıldığı düşünülmekle beraber bunu tam olarak destekleyen bir kanıt yoktur.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz, Öne doğru incelen şekilde
Kulak BiçimiBüyük,geniş, üçgen şeklinde
Göz rengiBir çok renk olabilir
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıKısa
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz, Siyah, Mavi, Kızıl, Krem, Çikolata
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarAşırı soğuk havalara dayanıksız
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenGüney Amerika
Bağlı Olduğu klüpAKCA - American Keuda Cat Association





American Shorthair 

American ShorthairBelirgin dolgun yanakları, orta büyüklükte badem şeklini andıran gözleri,American Shorthair kareye benzer köşeli bir burnu, dik kulakları ve küçük yuvarlak ağzıyla orta büyüklükte bir kafa yapısına sahiptir. Gelişmiş çenesi ve geniş omuzları sayesinde güçlü ve sağlam bir görüntüye sahip American Shorthair'ın orta uzunluktaki bacakları ve yuvarlak patileri; dikkat çekici görüntüsünü destekler yapıdadır. Tüyleri; kısa ve ince olmasına rağmen soğuğa oldukça dayanıklıdır.


Karakteri

Zeki, atılgan ve oldukça hareketli olan bu kedileri; uyurken yada şekerleme sırasında akrobatik hareketler yaparken görmek mümkün. Bu sevimli hareketler özellikle fare avındayken kendileri için büyük bir heyecana dönüşebilir. Taze et ve mamaların dışında kemirebileceği besinlerden hoşlanır. Karışık tatlı kemikler herzaman tercihidir.

Renkleri 
Bu ırkın genel renkleri siyah-krem ve kahvedir. Diğer renklere sahip American Shorthairlarda ise en temel özellik renklerinin açık olmasıdır. Ancak bu çikolata ve lila renginde olanlar için geçerli değildir.

Klasik tabby modeli geniş işaretlerle kaplıdır Kuyruklarının üzerinde halkalar vardır Omuz lekeleri kelebek üzerindeki işaretleri andırır.

Uskumru tabby modeli üzerinde açık ve koyu bantlar içerir. Koyu ve ince bir boyuna sahiptir

Benekli tabby nin üzerinde kahve gümüş ve mavi renkler hakimdir. Parlak tüyler yeşil mavi altın göz renkleriyle uyumludur.
Tüy Bakımı

Tüylerinin sağlıklı ve düzenli fırçalanması gerekir. Ayrıca düzenli fırçalama kedilerin sahiplerine daha çabuk alışmasını sağlayacağı gibi kedi ile sahibi arasında kurulacak dostluk içinde önemli bir aşamadır.

Kökeni

Bu ırkın kökeni 1904 yılında ilk evcil kedi olan Buster Brown ırkına dayanır. İlk olarak Mayflower isimli Amerikan kargo gemisinin seyahati sırasında keşfedilen ve sürekli uzun gemi seyahatlerinde bulunduklarından hacılara benzetilen bu kedilerin asıl kökeni ingiltere olmasına rağmen Amerika olarak bilinir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta
Göz rengiTüy rengine göre değişebilir
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıYoğun, sert
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSiyah, Beyaz, Mavi, Kırmızı, Krem, Kahverengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarObesiteye yatkın
Diğerleri
Diğer İsimleriOregon Rex
KökenKuzey Amerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





American Wirehair 

American Wirehairİri yapılı, dikdörtgen kafa yapısıyla Amerikan Shorthair'dan ayrılır. Ağız veAmerican Wirehair çene yapıları iyi gelişmiş öne doğru hafif çıkıntılıdır. Bacakları, orta uzunlukta ve kemikli yapıdadır. Patiler küçük ve ovaldir. Kuyruğu orta uzunlukta ve az kaslıdır. Yumuşak olan tüyleri dik, kıvırcık ve oldukça sıktır.

 




Karakteri

Vahşi ve sert görüntüsünün altında oyuncu ve sevecen bir karakter yatar. Oyun oynamaktan büyük bir zevk alan bu ırkın kedileri iyi birer avcıdır. Bu yeteneklerinin gelişmesinde atik ve enerjik yapılarının etkisi büyüktür. Hareketli geçen günün sonunda derin bir uykuya dalmaya bayılırlar. Genelde doğal ve lifli yemeklerden hoşlanırlar.
Renkleri

Genelde sarı-beyaz ve siyah-sarı-beyaz renklerinin karışımından oluşan renklerde görülen bu ırk kedileri, beyaz, siyah, gümüş, siyah, krem, gri, duman, çikolata, lavanta gibi renklerde de görülebilir. Himalaya'nınki gibi göz renkleri karışık renkli ve içiçe halkalardan oluşmuştur.

Tüy Bakımı 

Dayanıklı ve sağlıklı tüy yapısına sahiptirler. Dolgun, sık ve parlak tüylerin bakımına oldukça önem verilmeli, kıvırcık tüyleri fırça yada tarakla taranmalıdırlar.

Kökeni

İlk kez 1966' da Newyork'ta ortaya çıkmış, tüylerinin parlaklığı ve güzelliği ile dikkat çekmiştir. İlk olarak ırk özelliklerinin benzerliği nedeniyle shothair ırkı olarak kabul edilmiştir. 1978 yılında Kuzey Amerikada da görülen ırkın kedileri; yıllarca Amerikan kedi severler tarafından pek beğenilmese de tüyleriyle her zaman gündemde kalmayı başarmışlardır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiDikdörtgen
Kulak Biçimiorta
Göz rengiDeğişik renklerde olabilir
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıSık, Parlak, Bukleli
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSarı-Beyaz, Siyah-Sarı-Beyaz, Beyaz, Siyah, Gümüş, Siyah, Krem, Gri, Duman, Çikolata, Lila
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 -15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar-
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Ankara 

AnkaraKeskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan AnkaraAnkara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır. Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir. Kulak uçları dik ve tüylüdür. Gözler iri ve yuvarlak yapıda göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir. Çoğunlukla mavi göz rengi ile karşılaşılmakla birlikte kehribar sarı, yeşil-sarı tonları ve sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte olabilir. Uzun ve adeleli bir vücuda sahip olan Ankara kedileri duruş ve hareketlerinde oldukça zarif bir yapıdadır. Tüyler tek tabakadan oluşan bol uzun ipeksi ve beyaz yapıdadır. Alt tüyler denilen ikinci bir tabaka yoktur. Kuyruk bol tüylü, kabarık ve uzundur. Yürürken kuyruğunu sırtına doğru yatay olarak kıvrık tutan Ankara kedileri bu özellikleri ile spesifik bir görünüm ve tek olma özelliği kazanmıştır. Ankara kedilerinin kalıtsal olan en karekteristik özelliği sağırlıktır fakat bazı Ankara kedilerinde gözlenmeyebilir.
Karakteri

Tam anlamı ile sahibine tapan ve onu her yerde takip eden Ankara kedisi enerjik, oyuncu, zeki ve meraklı bir kedidir. Evine oldukça düşkün olan Ankara kedileri insanlar ile ilişkilerinde oldukça yakın ve uyumludur. Meraklı ve araştırmacı yapısı ona oyuncu özelliğide katmıştır. Bunun yanında kararlı bir yapısı olması da meraklı kimliğinin bir sonucu olarak görülebilir. Eğer aklına bir şey koyduysa mutlaka yapacaktır. Kendine özgü eğlence anlayışı ve gösteri merakı nedeniyle onu evde mobilyalar üzerinde gezinirken, hayali avını yakalarken veya yumaklar ile oynarken görmek ve onunla hiç sıkılmadan eğlenceli dakikalar geçirmek mümkündür. 

Renkleri

Ankara kedisinin tüy rengi uzun yıllar tartışma konusu olmuştur. Çünkü melezlemeler nedeniyle farklı renklerde, bol tüylü Ankara kedileri yetiştirilmiştir. Ancak ırk özelliği olarak beyaz renk kabul görmüş ve literatürlere saflığının belirtisi olarak geçmiştir.
Tüy Bakımı

Uzun ve ipeksi tüyleri sık tarama gereksinimini doğurmaktadır. Düzenli olarak taranması gerekir. Aksi halde açılması güç kıtık problemi yaşanabilir.

Kökeni

Uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen ve Avrupada Angora olarak tanınan Ankara kedisi çoğu zaman İran kedileri ile karıştırılmış ve Amerikada İran kedisi olarak tanınmıştır. Türkiyede üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Ankara yöresidir. İlk kez 1620-1625 yılları arasında Haçlı seferleri döneminde bir Fransız bilim adamının ülkesine dönerken götürdüğü bir kaç beyaz Ankara kedisinin üretilerek seçkin bir şekilde dağıtılması ile Avrupada tanınmış ve büyük ilgi görmüştür. 17.yy.da İtalyada tanınan Ankara kedisi için özel dernekler kurulmuştur. Bu derneklerden en önemlisi olarak sayılabilecek ve halen çalışmalarını sürdüren Club Angora Turco Pietro Della Valle isimli dernek Ankara kedilerinin üretimi ve gelişimi için çalışmakta ve yarışmalar düzenleyerak ırkın gelişimine katkıda bulunmaktadır. 18. yüzyılda Marie Antoniette ve 14. Louis gibi pek çok asil Ankara kedisinin hayranı olmuş ve Avrupada üretimi devam ettirilmiştir. 1962 yılında Amerikan askeri personeli tarafından bir çift Ankara kedisi Amerikaya götürülerek bu ırkın Amerikada da tanınmasını ve sevilmesini sağlamıştır. Bu gün Amerika ve Avrupada saf Ankara kedisi olarak üretimi yapılmaktadır. Ankara kedileri uzun yıllar boyunca İran kedisi ile melezlenmiş ve farklı renklerde uzun tüylü kediler elde edilmiştir. Bu nedenle soyu tükenme tehlikesi yaşayan Ankara kedilerinin saf ırk özelliği olan beyaz rengin korunması ve neslinin tükenmemesi için son yıllarda üretimine özen gösterilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz şeklinde, öne doğru uzun ince
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiMavi, Kehribar, Yeşil-Altın Sarı
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıTek tabakalı ipeksi yapıda
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarSağırlık
Diğerleri
Diğer İsimleriAngora, Turkish Angora
KökenTürkiye
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Australian Mist 

Australian MistOrta boyutlarda, sert, kaslı bir vücudu olan Australian Mist kısa tüylü birAustralian Mist kedidir. Erkekler dişilere oranla biraz daha büyüktür. Kafa yuvarlak gövdeyle uyumlu, kulaklar küçük ve diktir. Büyük  parlak gözler, yuvarlak şekilli ve yeşil renktedir. Gözler buruna doğru eğimli ve birbirine yakındır. Hafifçe aşağı doğru bakan gözler, bıyık, çene ve burun hatları yüze cana yakın sevimli bir ifade kazandırmaktadır. Bu güçlü ve anlamlı yüz ifadesi erkek kedilerde daha belirgindir. Göğüsü geniş ve yuvarlak şekildedir. Bacakları gövdeyle orantılı ve güçlüdür. Arka bacaklar, ön bacaklardan hafifçe daha uzundur. Patiler oval şekilli ve temizdir. Kuyruk gövdeyle orantılı ve kalındır. Uca doğru çok az incelir ve hafifçe kıvrık dirsek oluşturur.
Karakteri
Burmese'nin sevecenliğini, Abyssinian'ın zeka ve çevikliğini, yerli kedilerinde sağlıklı ve güçlü yapısını almış mükemmel bir ev kedisidir. Sahibinin yanından ayrılmazlar ve evin içinde onunla birlikte dolaşırlar. Herzaman mutlu olan bu  kediler, tek bir oyuncakla saatlerce oynacak kadar sabırlıdırlar. Çocuklarla ve diğer petlerle iyi anlaşan Australian Mist kucakta oturmaktan çok hoşlanır. Oldukça zeki kedilerdir. Oyun oynamaya her zaman hazır olan bu ırkın yavru kedileri, ergin kedilerden daha ağırbaşlı ve uysaldır.
Renkleri

Australian Mist noktalı ve mermer desenli, kahverengi, mavi, lila, çikolata, altın, şeftali renklerde olabilir. Desenleri karışık ve pusludur. Göze çarpan bu karışım gölgeli bir görünüm kazandırır.
Tüy Bakımı
Çok az tüy bakımı gereksinimi olan bir kedidir. Haftada bir kez yapılan 5 dakikalık kısa süreli bir fırçalama yeterli olur.
Kökeni
Avutralya'nın Sidney bölgesinde yerli kısa tüylü kediler, Burmese ve Abyssinian' ın karışımından oluşan, yeni tanınan melez bir ırktır. Önceleri Spotted Mist olarak tanınan ırk 1980 yılında Avustralya da bir şampiyonada birici olmuş ve daha sonra ırkın adı Australian Mist olarak tanınmıştır. Ancak bu isim resmi olarak 1998 yılında kayıtlara geçmiştir. Daha sonraki yıllarda Amerika ve Yeni Zelanda'ya da götürülerek tanınmış ve yetiştirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengiYeşil
Kuyruk uzunluğu-
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıParlak ve esnek yapıda
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerKahverengi, Mavi, Lila, Çikolata, Altın, Şeftali
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriSpotted Mist, Marbled Mist
KökenAvustralya
Bağlı Olduğu klüpNSW, Cat Fanciers Association Inc




Balinese 

BalineseHerzaman vücuduyla orantılı orta uzunlukta bir kafa yapısına sahiptir. İlkBalinese bakışta kulaklarının dikliği ve genişliği ile göze çarparlar. Küçük ve sevimli burnuna, geniş kulaklarına siyah çizgilerin hakim olduğu Baliniseler, bademi andıran ve burunlarına doğru hafif eğimli olan, gözleri sayesinde oldukça narin bir görüntü sergiler. Orta büyüklükteki vücudu ve gelişmiş kasları ile zarif bir profil çizen Balinese, vücudu ile orantılı ince ve uzun bacaklara, küçük ve oval patilere sahiptir. Uzun, ince ve gösterişli tüylerin kapladığı kuyruğu ise esnek vücudunu tamamlayarak bu ırka farklı bir özellik kazandırmıştır. Irkın tüy yapısı; yele kısımları hariç uzun ve ipeksi bir görünüştedir.

Karakteri

Aktif, sevecen, spora yatkın ve aynı zamanda hassas kedilerdir. Bu nedenle yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar. Bahçe yaşamına meyilli olmalarına rağmen sokakta yaşayamazlar. Açık teraslar, kuş banyoları vakit geçirmekten hoşlandıkları mekanlardır. Bu ırk, genelde sistemli, uyumlu ve düzenli insanlar tarafından tercih edilir.

Renkleri

Siyamlar gibi dört ana renkleri vardır. Ancak ırkın, çikolata rengi, mühür mavi ve lila mührü renklerine sahip kedilerinin göğüs kısımlarında yer alan krem tonları hemen dikkati çeker. Çikolata renkli kedilerde krem tonları, vücuda hafif gölgeli fildişini andıran bir hava verirken lila ve mühür mavi renge sahip kedilerde beyaz ve pembe renge dönüşür. Gözler tüm bu renklerde derin ve anlamlıdır.

Tüy Bakımı 

Balineselerin tüylerinin biraz uzun bırakılması onları daha sevimli gösterir. Ayrıca tüylerinin düzenli olarak fırçalanması diğer kedi ırklarında olduğu gibi bu ırkın da çok hoşuna gidecektir.

Kökeni

Bu ırkın kökeni; Bali Denizi'nin güney kesiminde bulunan Asion şehridir. Irkın mesken tuttuğu bölge Bali Denizi'nin kuzeyine göre kültür ve nezaketten daha uzaktır. Bu nedenle ırkın karakterinde; uzun tüylü ırka mensup Siyam kedilerinin kibarlığı ve duygusallığı baskın değildir. Hatta bu ırkın davranışları eski yerli dansçıların figürlerine benzetilir. 

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz şeklinde ve uzun
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiDerin mavi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıTek tabakalı, ince ve ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata rengi, Mühür Mavi ve Lila mühürlü
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarKalıtsal şaşılık, Doğmasal kalp hastalığı, Nystagmus
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Bengal 

BengalYuvarlak hatlarıyla yayvan ve hafif üçgenimsi bir kafası vardır. KafasıBengal vücuduna oranla biraz uzun ve küçük görünür. Elmacık kemikleri yüksektir ve belirgin bıyıklarının üstünde geniş bir burnu vardır. İri badem biçimli gözleri birbirinden ayrıktır. Kulakları ufak, kısa olup uçları yuvarlaktır ve genişleyerek kafaya oturur. Bedeni uzun ve sağlam olup gelişmiş kasları en dikkat çekici noktasıdır. Kalın kemikli ve iri bir kedi olmasına karşın evcillerin arasında ondan büyükleri de vardır. Bacakları orta uzunlukta, kaslı ve asla ince değildir. Arka bacakları öndekilere oranla daha uzundur. Patileri yuvarlak ve iridir. Kuyruğu kalın, orta genişlikte ve orta uzunlukta olup, yuvarlak biten ucuna doğru hafifçe incelir. Tüyleri kısa ile orta uzunluktadır. Yavruların tüyleri genellikle daha uzundur. Tüy yapısı kalın, zengin ve yumuşaktır. Dokunulduğunda çok hoş bir duygu verir
Karakteri

Uslu ve kararlı bir kedidir. Yürüyüşü, atılan objeleri sahibine geri getirmesi ve suyla oynaması tamamen Bengal'e özgüdür. Kedisel özelliği olan bağımsızlığına karşın aynı zamanda şefkatli ve dışa dönük de olabilir.

Renkleri

Tüm kahverengi benekli tekirler kabul edilir ama sarı, uçuk sarı, sarımsı kahverengi, altın ve turuncu olanları genelde daha fazla tercih edilir. Bengal kedisinin 3 renk gurubu vardır: leopar, kar leoparı ve mermer leopar.
Benekler tesadüfi bir dağılımla veya yatay olarak sıralanır. Benekleri ise genellikle siyah, kahverengi, sarımsı kahverengi, çikolata ve tarçın renklerinin açıklı koyulu tonlarında olur. Çiçek gibi dağılan, ya da kızıl bir merkez etrafında dairemsi şekilde toplanan benekler tek tek olanlara tercih edilir.
Tüy Bakımı

Orta uzunlukta olan yumuşak tüyleri her gün bakım ister. En iyi bakım nazik fırça darbeleriyle ve yumuşak bir fırça kullanılarak yapılır.

Kökeni

Asya leopar kedisinin kaybolmaya yüz tutmuş esprisini yeniden yakalayabilmek için Jean Sudgen Asya'nın vahşi ormanlarında bulduğu orjinalleri bir çift ev kedisi ile 1963 yılında çiftleştirmiştir. Yetiştirme programı yirmi yıla yakın sürmüştür. Dr. Willard Centerwall ile 70 li yıllarda kediler üzerine çalışan Mrs. Jean Sudgen Mill desen, renk ve karakteristik olarak Asya leopar kedisini yeniden yaratmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYayvan ve hafif üçgenimsi
Kulak BiçimiKısa geniş
Göz rengiTüylerine göre değişir. Kahverengi olanlarda, Altın ve Yeşil, Vaşak desenli olanlarda Mavi, Vizon olanlarda Mavi-Yeşildir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıKalın, sık ve yumuşak yapıda
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKahverengi, Sarı, Uçuk Sarı, Sarımsı Kahverengi, Altın ve Turuncu benekli
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi14 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarEntropium
Diğerleri
Diğer İsimleriLeopardette
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA




Birman 

BirmanGeniş, yuvarlak ve güçlü bir kafası, dolgun yanakları, yuvarlak bir burnu,Birman sağlam ve iyi gelişmiş bir çenesi vardır. Yuvarlak uçlu kulakları orta uzunlukta, aşağı doğru genişleyerek ve birbirinden iyice ayrık olarak başına oturur. Gözleri yuvarlak ve dış kenarları hafifçe yukarı kalkıktır. Bedeni uzun ve iyi gelişmiştir. Bacakları orta uzunlukta ve kalındır. Patileri geniş, yuvarlak ve sağlamdır. Kuyruğu bedeniyle orantılı ve orta uzunluktadır. Tüyleri uzunca ve ipeksi bir dokudadır. Boynununu süsleyen yaka gibi uzun tüyleri vardır. Karın bölgesinde tüyleri hafifçe dalgalıdır.

Karakteri

Edepli ve duygusal, enerji dolu ve oyuncudur. Birman kedisinin gözleri ve hayranlık uyandıran yüz ifadesi ister evcil olsun, ister vahşi onu diğer kedilerden ayırır.

Renkleri

Dört ana renk mevcuttur. Mühür noktalı, mavi noktalı, çikolata noktalı ve leylak noktalı. Mühür noktalı da beden tüyleri muntazam açık krem rengidir, hatta karnı ve göğsü daha da açık olabilir. Lekeleri fok balığı kahverengisidir, patiler ise beyazdır. Mavi noktalı da tüyler mavimsi beyaz ile uçuk fildişi rengidir, göğüs ve karın bölgesinde tamamen beyazlaşır. Çikolata noktalı kedilerde tüyler sabit bir şekilde fildişi rengidir. Benekleri sütlü çikolata tonlarında olup patileri beyazdır. Leylak noktalının tüyleri inci beyazıdır ve noktaları gri renktedir. Onun da patileri beyazdır. Her dört renkte de Birman kedilerinin gözleri morumsu mavidir.
Tüy Bakımı

Birman'ın uzun tüylerini hep iyi durumda tutabilmek için muntazam bakım yapılması gerekir.

Kökeni

Bugünkü Birman kedisinin ataları Burma'da ki eski Budist tapınaklara dayanır. Hindi-Çin'in rahipleri ve zengin pirinç yetiştiricileri Ölüm Tanrıçası ile konuşabildiğine inandıkları bu kedileri kutsallaştırmışlardı. Rahiplerle beraber Tibet'e bile giden kediler, Burma'lı bürokratların hediyesi olarak İngiliz ve Fransız subaylarla da Avrupaya gelmişlerdir. Fransa'da Burma'nın kutsal kedileri olarak adlandırılan bu ırk kısa tüylü Burmese ile karıştırılmamalıdır. Aslında Burmese kedisinin Burma ile hiç bir ilgisi olmadığından Burmese denilmesi de yanlıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve geniş
Kulak BiçimiOrta uzunlukta geniş
Göz rengiParlak derin morumsu mavi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıSık ve ipeksi
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMühür noktalı, Mavi noktalı, Çikolata noktalı ve Leylak noktalı
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriBurma
KökenBurma
Bağlı Olduğu klüpCFA, TICA (The International Cat Association)




Bombay 

BombayBu ırkın kedileri yassı bir kafatasına ve bu kafatasına uygun yuvarlak göz veBombay ağza sahiptir. Mat siyah renkleri nedeniyle yüzlerindeki küçük ama keskin hatlı burunları çok dikkat çekmez. Orta ölçülerdeki vücut yapıları nedeniyle oldukça gelişmiş kasları pek farkedilmez, dişilerine göre daha güçlü olan erkek kediler bile yapılı görünmez. Yuvarlak patileri, bacakları, düz kuyruğu ve sateni andıran kısa parlak tüyleriyle Bombaylar kusursuz bir vücuda sahiptir.


Karakteri

Sessiz ve içine kapanık görüntüsüne rağmen, ev ortamıyla gerçekten ilgilidir. Pek belli etmesede kendi içinde sevgi doludur.

Renkleri

Hint leoparı gibi bu ırkın ana rengi siyahtır. Bakır ve altın renklerindeki gözleri her zaman parlaktır.

Tüy Bakımı

Mümkün olduğunca her hafta yıkanmalı ve fırçalanmalıdır.

Kökeni

Bombaylar; İlk olarak 1970'lerde ortaya çıkmış Burmese ve American Shorthair'in karışımından oluşmuş melez bir ırktır. 1976 yılında ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçen Bombaylar; parlak kışkırtıcı tüyleri nedeniyle Melanistik Afrika leoparına benzetilmiş ve bu isimle anılmıştır. Parlak ve çekici gözleriyle diğer ırklardan oldukça farklı olan Bombaylar, ırkın güvenliği ve başarılarıyla diğer ırklar arasında çabuk yer edinmiş ve hemen kedi severlerin beğenisini kazanmayı başarmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiZarif yuvarlak, Alın kubbeli bir yapıda
Kulak BiçimiOrta boyutlarda genişten uca doğru daralarak yuvarlak sonlanan şekilde
Göz rengiSarı ve Bakır rengi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce, yatık ve saten gibi parlak
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerSiyah
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarObesiteye yatkın
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA, TICA, ACFA, CFF





Brazilian Shorthair 

Brazilian ShorthairBrazilian Shorthair orta boyutlarda, güçlü bir kedi ırkıdır. Ne Persian gibiBrazilian Shorthair basık ve yuvarlak, ne de oriental ırklar gibi ince ve narin yapılı değildir. Kürkü kısa tüylüdür ve tercihen göz rengi ile kürk rengi arasında bir uyum vardır. Göğsü derin ve yuvarlak, kuyruk orta boyda ve giderek incelen bir yapıda, bacakları vücuduyla orantılıdır. Başı orta büyüklükte, uzunluğu genişliğinden biraz daha fazladır. Yine orta büyüklükte olan kulaklarının uçları yuvarlaktır. Gözler badem şeklinde ve iridir. Göz rengi, gümüş kürk rengi olanlarda yeşil veya sarı, beyaz kürklülerde mavi, diğer renklerde kürke sahip lanlarda sarıdan bakıra kadar değişen tonlardadır.
Karakteri
Aktif, oyuncu ve sahibine çok bağlı olan bu kediler sahibini kendi seçer. Zekidir ve kolay öğrenir. Her çevreye uyum sağlayabilen sağlıklı, güçlü bir ırktır. Avcılık güdüleri oldukça güçlüdür. İlgi görmekten hoşlanır.
Renkleri
Bütün renk ve desenler kabul edilmektedir.
Karakteri
Aktif, oyuncu ve sahibine çok bağlı olan bu kediler sahibini kendi seçer. Zekidir ve kolay öğrenir. Her çevreye uyum sağlayabilen sağlıklı, güçlü bir ırktır. Avcılık güdüleri oldukça güçlüdür. İlgi görmekten hoşlanır.
Tüy Bakımı
Kısa tüylü kürkü fazladan bakım gerektirmez.
Kökeni
Brazilya'nın sokak kedisi olan Brazilian Shorthair, İngiltere ve Amerika'da yerli ırkların resmi ırk kategorisine kabul edilmesinin ardından yapılan çalışmalar sonucu 1985'ten sonra Brezilya'da ayrı bir ırk olarak kabul edilmiş, daha sonra 1994'te uluslararası kedi cemiyetleri tarafından British Shorthair ile aynı kökene sahip olduğu ve kökenin Keltlerden geldiği için Keltic olarak kaydedilmiş, daha sonra Keltic ırkı kedilere göre daha ufak ve ince yapılı olduğu için Brazilian Shorthair ismiyle kabul edilmiştir. Brazilya'nın uluslararası cemiyetler tarafından resmi olarak kabul edilen ilk kedi ırkıdır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiBaşı orta büyüklükte, uzunluğu genişliğinden biraz daha fazladır
Kulak Biçimiorta
Göz rengiGümüş kürk rengi olanlarda Yeşil veya Sarı, Beyaz kürklülerde Mavi, diğer renklerde kürke sahip olanlarda Sarıdan Bakıra kadar değişen tonlardadır.
Kuyruk uzunluğu-
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıKısa
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz, Gümüş ve diğer her renkte olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriKeltic
KökenBrezilya
Bağlı Olduğu klüp-





British Shorthair 

British ShorthairDairevi ve güçlü kafa, yuvarlak kemik yapısıyla bütünleşir. Alnı yuvarlak gelipBritish Shorthair tepesi hafifçe düzleşir. Burun yayvan ve orta büyüklüktedir. Çene ve burun kısmı bu ırka özgü bir şekilde sağlam ve iyi gelişmiştir. Bıyıklardan sonra belirgin bir boşluk vardır. Orta boy kulakların uçları yuvarlak, taban kısımları ise geniştir. Birbirinden tamamen ayrık olan kulaklar başın biçimiyle uyumludur. Gözler uyanık bakışlarıyla iri ve yuvarlaktır. Beden orta ile büyük olabilir, tıknazdır ve kedinin arka tarafı düz görünümdedir.Göğsü geniş ve derindir. Bacaklar güçlü ve orta boydadır. Patileri de yuvarlak ve sıkıdır. Orta uzunlukta olan kuyruk dibine doğru genişleyerek ve uca doğru hafifçe incelerek bedenle uyum sağlar. Tüyleri kısa, dayanıklı ve tek kattır. Kesinlikle kıtıklanmaz.
Karakteri

Uyumlu ve dayanıklı bir kedi olan British Shorthair tam anlamıyla bir şehir kedisidir. Bazen içine kapanık bazen de hareketli ve canlı tam bir mahalle kabadayısı gibi davranır.

Renkleri

Bu ırkda kızıl, beyaz, mavi, siyah, krem, vizon, duman, tekir, lekeli ve çift renkler mevcuttur. British Shorthair tıpkı Persian Longhair gibi, İngiliz leylağı, çikolata, kızıl, klasik tekir ve beyaz da dahil olmak üzere her renk olabilir. Tekir desenleri genelde geniş ve belirgin çizgilerden oluşur. Bacaklarda düzgün halkalar genişleyerek bedendeki desenlerle birleşir. Kuyrukta da halkalar vardır. Alındaki desenler bir "M" harfi oluşturur. Omuzlarda ise hoş bir kelebek deseni ortaya çıkar. Uskumru tipi tekir kedilerde koyulu açıklı bantlar ana rengin üstündedir. Koyu renk kolyeler, dar bacak bilezikleri, sırtta kesintisiz devam eden koyu bir bant ve halkalı kuyruk belirgin özelliklerindendir. Lekeli tekirde kahverengi, mavi, gümüş tekir çizgilerinin üstünde kızıl veya krem lekeler oluşur. Tüylere göre gözler, altın, bakır, yeşil veya mavi-yeşil ve fındık kabuğu rengidir. Beyaz kedilerin göz renkleri mavi, turuncu veya safir mavisi ve turuncu (bakır, altın) gibi çift renkli olabilir.
Tüy Bakımı

Kendisini temizler, bakımını yapar ve kendi kararlarını alarak kendi ayaklarının üzerinde durur. Ya bebekliğinden itibaren muntazam bakıma alıştırırsınız, ya da pes edebilirsiniz.

Kökeni

British Shorthair 19. yüzyılın sonlarına doğru Harrison Weir adında bir kedi sever tarafından kedi gösterisinde sergilenerek tüm dünyaya tanıtılmıştır. Uzun bir süre boyunca da kedi şov dünyasının en popüler kedisi olan British Shorthair'in yıldızı uzun tüylü İran kedisiyle birlikte 2. dünya savaşı sıralarında sönmüştür.
İngiltere'de bugün bu kediler Amerika'da ki kardeşlerinin aksine renklerine göre ayrılırlar ve her renk ayrı bir ırk olarak kabul edilir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve büyük
Kulak BiçimiOrta boyda
Göz rengiTüy rengine bağlı olarak değişebilen gözler Altın Sarı, Yeşil, Turuncu, Bakır ve Mavi renklerde olabilir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıOldukça sık, tek katmanlı, dokunulduğunda kadife hissi veren tüy yapısı vardır
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKızıl, Beyaz, Mavi, Siyah, Krem, Vizon, Duman, Klasik tekir, Lila, Çikolata renklerde tek veya çift renkli, Tekir desenli ve parçalı desenli olabilir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi14 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarHemofili B
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Burmese 

BurmeseKafası hafifçe yuvaktır ve kulaklarının arasındaki mesafe belirgindir. GenişBurmese elmacık kemikleri köşelere doğru kütleşir. Kendinden emin bir şekilde ısırmasını sağlayan çenesi yuvarlakça ve sağlamdır. Orta boy kulakları huzursuzluğunu engellemek istermiş gibi hafifçe öne doğru eğiktir. Birbirinden ayrık duran yuvarlak gözleri burun uçlarında doğululara özgü çekik bir form alırken, alt çizgi yuvarlak kalır. Atlantik'in hangi tarafında yaşarsa yaşasın bedenleri orta büyüklüktedir. Genelde Amerikan kedileri daha kompakt bir yapıya sahipken, İngiliz kedileri Siyam'lar kadar olmasa da daha uzun, yabancı görünümlü ve narin olurlar. Tüyleri parlak, ince, sık dokulu, yatık ve saten gibidir. Burmese'lerin tüy parlaklığı ırkın övülen özelliklerindendir.
Karakteri

Çok değişik sesler çıkartabilen Burmese yaptığı ses oyunlarıyla sahibini kendine hayran bırakır. Zekasıyla, merakıyla ve problem çözme yeteneğiyle bu mükemmel bir ırktır. Kişilikli, dayanıklı ve başını belaya sokmaktan çekinmeyen bir hayat arkadaşı arayanlara ideal bir kedidir.
Renkleri

Burmese kedisi değişik renklerde olabilir. Bu ırkın orjinal rengi kum kahverengisidir. İngiltere'de buna fok balığı kahverengisi ya da kısaca kahverengi de denir. Amerika'da üç ayrı renk daha vardır.
Şampanya; sıcak bir bal rengi, daha ziyade altına çalan bronz olarak tanımlanır.
Mavi; orta ve sıcak gri tonlardadır.
Platin ise gümüşi gri ve uçuk gri tonlarının birleşimidir.
Bu üç renk bir zamanlar diğerlerinden ayrı kaydedildiklerinden, "Malayan" adıyla farklı bir ırk olarak görülürler.
Tüy Bakımı 

Kısa tüylü olduğu için fırçalama ve tarama açısından fazla bir şeye ihtiyacı olmasa da nemli sentetik bir bezle veya bakım eldiveniyle yapılan sıkıca bir ovalama sonucu tüyleri temizliğini korur.    

Kökeni

İlk 1936 da görülen, bugün tüm dünyanın tanıdığı Burmese yıllar boyunca yapılan titiz yavru seçimlerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. "Mutasyon yetiştirmesi" olarak da adlandırılan bu kedilerin orjinal renklerinin siyah veya tekir olduğu tahmin edilmektedir. Burmese kedilerinin ilk yetiştirilme çalışması Wong Mau adlı doğulu görünümlü bir dişi kediyle saf kan bir siyam kedisinin çiftleştirilmesiyle başlar. Doğan yavrular her iki ırkın karakteristiklerini göstermeyen zavallı bir karışım gibi gözükmelerine karşın, yavrulardan bir tanesini tekrar doğulu tipli bir kediyle çiftleştirince çok tercih edilen kahverengi renk ortaya çıkmıştır. Dr.Joseph Thompson Asya'ya özgü bir çok ırkın içinden Burmese'leri ilk yetiştirenlerden birisi olarak tanınır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve orta boyutlarda
Kulak BiçimiOrta boyutta uçları yuvarlak
Göz rengiAltın sarısı, Amber
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce, parlak ve dokunulduğunda saten gibi his uyandıran yapıda
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerSamur, Şampanya, Mavi, Platin
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 yıl
Yatkın olduğu hastalıklarGöz hastalıkları
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenBurma ( Rangoon, Yangon )
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Burmilla (Silver Burmese) 

BurmillaKısa tüylü ve orta boyutlarda bir kedi olan Burmilla'nın dişileri, erkeklerdenBurmilla daha küçük yapılıdır. Orta boyutlarda ve yuvarlak olan kafa, buruna doğru uzayarak üçgen görüntüsü verir. Keskin hatlarda olmayan yüz geniş ve kısadır. Çene, ağız ve burun kısa, geniş ve güçlüdür. Kulaklar dik, uçları hafif yuvarlaktır. Gözler,hafif yana eğimli, yüze yerleşimi orantılıdır. İri boyutta olan gözlerde yeşilin tüm tonları kabul edilmekle birlikte parlak, canlı yeşil olanları tercih edilir. Ayrıca kırmızı, krem ve kaplumbağa desenli olanlarda kehribar rengi göz rengi olabilir. Gövde arkaya doğru düz olarak uzanır. Göğüs geniş ve yuvarlak hatlardadır. Bacaklar ince ve kemik yapısı güçlüdür. Arka bacaklar, ön bacaklardan hafifçe uzundur. Patiler ise yuvarlak şekildedir. Kuyruk orta uzunlukta ve orta kalınlıktadır. Uca doğru hafifçe incelen kuruğun ucu sivri değil yuvarlak bir yapıdadır. Kısa olan tüyleri, düz ve parlaktır. Dokunulduğunda ipeksi bir his uyandırır. Gümüş renkte olanları tercih edilir.
Karakteri
Burmilla Burmese'nin enerjisi ile Persianın uysallığının birleşimidir. Oldukça konuşkan olan Burmilla bir o kadar da hassastır. Mükemmel bir arkadaş olan bu ırk insanlara ilgilidir. Özellikle sahibinin hislerine karşı oldukça duyarlıdır. Ailenin bir parçası olmaktan hoşlanır. Burmeseden daha sessiz olmakla birlikte Chincilla'nın rahatlığı ile kıyaslandığında geride kalır. Enerjik bir ırktır. Diğer kedilerle çok iyi anlaşır. Ancak diger petlerle orta derecede anlaşabilen bu ırkın çocuklarla anlaşması da orta derecededir. Zeki bir ırk olan Burmilla kapıları kolaylıkla açabilir. Meraklı ve oyuncu olan bu kediler sahibiyle oyun oynamayı sever.
Renkleri
Gümüş veya altın rengi zemin üzerine samu, mavi, çikolata, beyaz, krem,lila ve kırmızı renkler olabilir. Arka kısım ve kuyruk karın bölgesinden daha koyu tondadır.
Tüy Bakımı
Kısa olan tüylerin çok bakıma ihtiyacı yoktur. Az tüy döken Burmilla'nın ölü tüylerini toplamak için haftada 1-2 kez fırçalanmak yeterlidir.
Kökeni
Burmilla, Asya kökenli kedi grubunun bir üyesidir. 1981 yılında Britanya'da aynı evde yaşayan lila renkli dişi bir Burmese ve erkek Chinchilla Persian kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Burmese' nin çiftleşme zamanı geldiğinde sahibi ona uygun bir eş gelene kadar odaya kilitlemişti. Fakat kapı temizlikçi tarafından yanlışlıkla açılınca hikaye başlamıştı. Dokuz hafta sonra inanılmaz güzellikte parlak yeşil gözler, küçük pembe burun ve siyah bir ağızla birbirinden güzel yavrular meydana gelmişti. Bu yavruların iri, parlak ve şaşkın bakan gözleri insanlar tarafından kısa sürede ilgi odağı olmuş ve yetiştiriciler Burmese ve Chinchilla Persian kedilerini kullanarak bu yeni türü çoğaltmışlardır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiOrta boyutlarda ve yuvarlak, buruna doğru uzayan üçgen( takoz) görüntüsünde baş yapısına sahiptir. Keskin hatlarda olmayan yüz geniş ve kısadır
Kulak BiçimiOrta boyutta uçları yuvarlak
Göz rengiYeşilin tüm tonları kabul edilmekle birlikte parlak, canlı yeşil olanları tercih edilir. Ayrıca kırmızı, krem ve kaplumbağa desenli olanlarda Kehribar rengi göz rengi olabilir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce, düz ve parlaktır
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGümüş veya Altın rengi zemin üzerine Samur, Mavi, Çikolata, Beyaz, Krem, Lila ve Kırmızı renkler olabilir. Arka kısım ve kuyruk karın bölgesinden daha koyu tondadır.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 19 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarObesiteye yatkın
Diğerleri
Diğer İsimleriSilver Burmese, Asian Shorthair, Shaded Asian cat
KökenAsya
Bağlı Olduğu klüpFIF




California Spangled 

California SpangledHeykel misali büyüleyici görüntüsü ve güçlü keskin bakışlarıyla kaplanlarıCalifornia Spangled andırırlar. Asi bakışları, gelişmiş güçlü ağız yapısı ve dolgun çene kemikleri ile biraz ürkütücü ve soğuk kedilerdir. Birbirine eşit orta boy kulaklarının üst kısımları dik ve yuvarlak yapıdadır. Badem biçimli gözleri oldukça iri ve açık renktedir.Yüzün ön kısmı kubbe şeklindedir. Uzun, ince bir görünüm ve medium boyutlarla avcı bir görünüme sahip olan bu ırkın kedileri, iyi gelişmiş kaslı bacaklara sahiptir. Ancak ön bacakları kaslı ve atik hareketleri nedeniyle, arka bacaklarına göre daha kaslı ve gelişmiştir. Kuyruğu, kalın ve dolgun olmakla birlikte oldukça uzundur. Kısa kadife tüyleri karın kısmında ve kuyrukta biraz daha uzundur.

Karakteri


Oldukça anlayışlı ve duyarlı olan California Spangledler diğer kedilerden daha ileri bir zekaya sahiptir. Oyuncu ve atletik bir yapıdadırlar.

Renkleri

Genelde tüyleri, geniş ve yuvarlak noktalarla kaplıdır. Gümüş, kömür, bronz, altın, mavi, kahve ve kırmızı tonlarını içerir. Bu ırkın kedileri hangi renkte olursa olsun kuyrukları herzaman koyu siyahtır. Vücundundaki noktalar, her iki patinin uç kısımlarında daha koyudur. Göz renkleri gri - kahve, kehribar - kahve gibi farklı karışımlardan oluşur.

Tüy Bakımı

Kadife tüylerin sağlıklı bakımı için, düzenli aralıklarla ve nazik dokunuşlarla fırçalanmalıdır.

Kökeni

1970 yılında kürkleri nedeniyle avlanan benekli vahşi kedilerin nesillerini korumak amacıyla başlatılan Mavi Proje kapsamında ortaya çıkmıştır. Mısır kedileri ve tropikal Güney Afrika kedileri gibi tüylerinin güzelliği ile bilinen altı farklı ırkın çifleşmesiyle ortaya çıkan melez ırkın kedileri bu nedenle parlak ve avcılar tarafından çok kıymetli görülen tüylere sahiptir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve orta boyutlarda
Kulak BiçimiOrta büyüklükte, dik ve ucu yuvarlak
Göz rengiKahverengi, Kehribar
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıKadifemsi yapıda
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGümüş, Kömür, Bronz, Altın, Mavi, Kahve ve Kırmızı
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar-
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA




Chartreux 

ChartreuxBoyunla birleşmiş büyük, yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Geniş ve yumuşakChartreux yüz hatlarına, güçlü ve dolgun bir çeneye sahiptir. Kulakları yüzüne oranla büyük ve her zaman dik yapıdadır. Ağzı oldukça küçük ve dar olan Chartreux, kenarlarında siyah mat çizgileri hemen dikkat çeken yuvarlak, anlamlı ve bir o kadarda sevimli bakan gözlere sahiptir. Geniş omuzları, derin göğsü ile atletik, dirençli bir fiziği vardır. Kemik ve kas yapısı orantılı olarak gelişmiş olan Chartreuxlar'ın erkek cinsleri dişilerine oranla daha iri görünüşlüdür.Orta uzunluktaki bacakları ve bunlarla orantılı hafif dışa eğik patilere sahip bu ırkın tüyleri ise kısadır. Bacaklarında daha uzun tüylere sahip olan ırkın; yaşlı kedilerinde özellikle diş bölgesinde yoğun tüyler görülür.
Karakteri

Yumuşak ses tonu ve yumuşak patiler Chartreux ırkını en iyi tanımlayan kelimelerdir. Oyuncu ve kendinden emin tavırlarının yanında ani pençeler atabilir. Çok cana yakındır. Bahçede koşarak oynamayı seven çocuklar için iyi bir arkadaştır. Et, bu ırk için diğer besinlerden daha yararlıdır. Düzenli olarak et verilmesi Chartreux'ın çene gelişimine yardımcı olacaktır.

Renkleri

Bu ırka mensup kediler, mavinin her tonunda ve gri renkte karşımıza çıkabilir. Gri renkli kedilerde bakır gözler ve gül kurusu patilerin dışında tüm vücut gridir. Mavi- gri Chartreux' un kendine özgü rengidir.

Tüy Bakımı 

Bu ırk, tüylerinin temizliğinin belli aralıklarla yapılmasından hoşnut olur. Diğer ırklarda olduğu gibi sık sık tüy bakımı yapmak onları mutlu etmeyecektir.

Kökeni

Yapılan araştırmalar bu ırkın, Fransız deniz yolcularının buluşu olduğu ve ilk defa Paristeki Charthusian gezisi sırasında ortaya çıktığını göstermektedir. Chartreux ırkı ilk defa 1970' de Amerika'ya getirilmiş ancak Fransız kurallarıyla yetiştirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiOval görünümlü
Kulak BiçimiOrta uzunlukta geniş
Göz rengiAltın, Bakır
Kuyruk uzunluğu-
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı ve yoğun, boyun ve bacaklarda daha yoğun
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi gri
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarPatellar luxtation
Diğerleri
Diğer İsimleriEuropean Shorthair
KökenFransa
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Chinchilla 

ChinchillaPersian ırkı içerisinde ayrı bir sınıf olarak değerlendirilen Chinchilla'larChinchilla Persian ırkının temel özelliklerini taşır. Ancak dünya çapında kabul görmüş kedi cemiyetleri tarafından henüz resmi onay almaması nedeniyle yapısal özellikleri yetiştiricilere göre değişmektedir. Vücut yapısı Persiana göre daha ufak, daha az tıknaz bir görünüme sahiptir. Bazı yetiştiriciler geleneksel Persian yapısındaki yüz şeklini esas kabul ederken, bir kısmı Chinchilla'nın burun kemiğinin daha uzun ve yüzünün daha çıkıntılı olması gerektiğini savunmaktadır. Bu fikrin savunucusu olan yetiştiriciler tarafından üretilen Chinchilla'lar artık Persianın klasikleşmiş üzgün yüz ifadesi yerine daha güleç ve sağlıklı yüz hatlarına sahiptir. Gözleri zümrüt yeşili veya mavi-yeşil renkte ve koyu siyah sürmeli, burun ise ortası siyah çizgili, kırmızı renklidir. Aynı zamanda taban yastıkları olarak adlandırılan pati altları da siyahtır.
Karakteri
Chinchilla'lar genellikle sakin ve uysal kedilerdir. Yumuşak, melodik bir sesi vardır. Sevgisini belli eden, ilgi görmekten hoşlanan Chinchilla sahibine sadakatle bağlanabilir. Chinchilla'lar her ne kadar hassas ve kırılgan bir görünüme sahip olsalar da oldukça sağlıklı ve dayanıklıdır. Fırsat tanındığı zaman diğer kediler gibi ağaca tırmanmak, fare yakalamak gibi aktivitelerden mutluluk duyarlar. Genellikle dışarı çıkmak yerine evde yaşamayı tercih etmeleri nedeniyle her türlü ev ve apartman dairesinde kolayca beslenebilir. Chinchillalar genellikle bakımlarına ayıracak yeterince zamanı olup sevecen bir ilişki arzu eden orta yaşlı insanlar tarafından tercih edilmektedir.
Renkleri
Gümüş, mavi gümüş, çikolata gümüş, lila gümüş, altın, mavi altın, çikolata altın, lila altın renklerde olabilirler. Chinchilla'nın gümüşi bir görünüme sahip kürkü, beyaz tüylerinin arasındaki siyah veya gümüş rengi parıltılardan oluşur. Üzerinde koyu gümüş desenleri olanlar gölgeli gümüş, altın rengi olanlar gölgeli altın (oldukça nadir bulunurlar) olarak isimlendirilirler. Yavrular neredeyse siyah renkte, koyu gölgeli tüylerle doğar ve zamanla bu tüyler açılarak yerini saf beyaz bir kürk rengine bırakır.
Tüy Bakımı
Chinchillalar günlük olarak en az 15 dk fırçalanmalıdır. Aksi takdirde tüyleri kolarca düğümlenir. Fırçalama esnasında düğümlenmeye daha yatkın olan kol altı, göbek bölgesi ve kuyruk altlarına ekstra özen göstermek gerekir. Fırçalama işlemi bir kaç gün gibi kısa bir süre için bile ihmal edilirse tüyler kedinin fırçalanmaya sabır göstermeyeceği kadar karışabilir. Tarakla açılması mümkün olmayan durumlarda kürk tamamen traş edilmelidir. Bu işlem için kedinin genel anesteziye alınması gerekebilir. Özellikle kışlık tüylerini değiştirdikleri bahar aylarında oldukça fazla tüy dökerler. Fazla titiz veya allerji problemi olan insanlar için bu durum sorun yaratabilir. Her ne kadar günlük fırçalama işlemi dökülecek tüylerin bir kısmını toplasa da giysiler ve mobilyalar üzerinde daima tüy olacağı gerçeği kabul edilmelidir.
Kökeni
Chinchilla kedisinin ismi kürkünün benzerliği nedeniyle Güney Amerika kökenli bir kemirgen olan Chinchilla'dan gelir. Bilinen en eski Chinchilla kedisi olan Silver Lambkin 1888'de Londra'da Cyristal Palace kedi showunda büyük ödüllerin çoğunu kazanarak dikkat çekmiş ve bu çarpıcı ırkın oluşumunda dayanak teşkil etmiştir. Bazılarına göre Persian ırkı içinde bir renk varyantı olarak değerlendirilir. Ancak aralarında vücut yapısı ve yüz şekli bakımından önemli farklar olduğunu kabul etmek gerekir. Chinchilla, İngiliz kökenli Sterling kedisiyle de karıştırılmaktadır. Aradaki benzerliğin sebebi Sterling'in oluşumunda Chinchilla kedisinin kullanılmasındandır. Sterling kedileri TICA (The International Cat Association) ve ICE (Uluslararası Kedi Sergileri Birliği) tarafından ayrı bir ırk kategorisi olarak kabul edilmektedir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve geniş
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengiZümrüt Yeşili veya Mavi -Yeşil renkte ve Koyu Siyah sürmeli
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, sık, ince ve ipeksi
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGümüş, Mavi gümüş, Çikolata gümüş, Lila gümüş, Altın, Mavi altın, Çikolata altın, Lila altın renklerde olabilirler.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarTüy yumakları, Deri hastalıkları, Gözyaşı kanal tıkanıklığı, Güç doğum, Korneal ülser, Cardiomyopati, Polikistik böbrek hastalığı.
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİran
Bağlı Olduğu klüp-




Colorpoint Shorthair 

Colorpoint ShorthairSiyam kedilerinin diğer ırklarla çiftleşmesi sonunda ortaya çıkan tüm melezColorpoint Shorthair ırklarda olduğu gibi orantılı ve uzun bir kafa yapısına sahiplerdir. Ağız yapısı uzun ve öne doğru çıkık, burnu ise oldukça büyüktür. Kulaklarının üst kısımları yuvarlak ve dikkat çekici genişliktedir. Gözleri iri badem şeklindedir. Orta boyutlarda vücuda ve gelişmiş kas ve kemik yapısına sahip olan bu ırkın kedileri, ince ve zayıf bacak yapısına ve oval, geniş patilere sahiptir. Uzun, ince ve üst kısmı nokta şeklinde kuyruğu olan bu kedilerin, kısa, yumuşak ve sağlıklı tüyleri vardır. Tüylerinin üzerini uzun çizgiler sarmıştır.


Karakteri
Meraklı ve hareketli kişiliğiyle kendisini ve sahibini eğlendirmekten büyük zevk alır. Zeki ırklardandır. Akılcı ve mantıklıdırlar. Sahiplerine karşı sadık ve ev ortamıyla uyumlu olsalarda tam olarak diğer kedi ve köpeklerle olmaktan hoşlanmazlar.
Renkleri

Açık tek renklerinin yanısıra noktalı ve karışık renkli olanları da vardır. Yaşlı kedilerde çizgiler giderek artmakta ve renk koyulaşmaktadır. Noktalar genelde çikolata, mavi - krem ve çikolata - krem renklerinin üzerinde mevcuttur. Göz renkleri derin ve koyu mavidir.

Tüy Bakımı

Yumuşak ve sağlıklı tüylerin bakımı kolaydır. Ancak fırçalarken hassas kulaklarına dikkat edilmelidir.

Kökeni

Amerika'da, siyam ırkına benzer özellikler gösteren birçok noktalı ırk bulunmaktadır. Bu nedenle Colorpoint Shorthair'ların da diğerleri gibi mavi, lila ve çikolata renklerinde olması bazı anlaşmazlıklara neden olmuştur. Bu ve diğer noktalı tüy yapısına sahip kediler, birbirlerine benzer özellikler taşıması nedeniyle İngiltere'de hala Siyam ırkı olarak kabul edilirler.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiGövdeyle orantılı ve buruna doğru incelen takoz görünümündedir.
Kulak BiçimiBüyük, geniş ve sivri uçlu
Göz rengiKoyu parlak mavi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce ve parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata, Kırmızı, Mavi - Krem ve Çikolata
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarKalıtsal şaşılık, Nystagmus, Doğmasal kalp hastalıkları ve Sinirsel problemler  
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCat Fanciers Association (CFA)





Cornish Rex 

Cornish RexBu ırkın kedileri genellikle orta büyüklükte vücut yapısına ve 2.5 - 4.5 kgCornish Rex arasında değişen ağırlığa sahiptir. Yumurtayı andıran kafası ve dörtgen şeklindeki burun yapısıyla dikkat çeken Cornish Rexler; orta büyüklükte oval şekilli parlak gözlere, kıvırcık kaşlara ve kısa bıyıklara sahiptir. Başının üstünde üçgen şeklinde büyük ve dik kulakları olan bu kedilerin kulak içlerinde de tüyler bulunur. Uzun kıvırcık kuyruğundaki tüylerinin ve parlak gözlerinin rengi, vücudundaki tüylerle büyük bir uyum içerisindedir. Bu uyum, ırkın kedilerine çok hoş bir görüntü sağlar.

Karakteri

Akrobatik ve bir o kadarda ilginç hareketleri, bu ırkın oyuncu ve tezcanlı karakterini hemen ortaya koyar.

Yalnızlıktan hoşlanmayan Cornish Rexler, diğer kedi ve köpeklerle oynamayı çok severler. Kolayca dostluk kurabilen bu kediler aynı zamanda evde vakit geçirmeye bayılırlar. Sahiplerine karşı oldukça ilgili olan ırk, pratik, akılcı ve sportmen yapılarıyla sahiplerine bir çok konuda kolaylık sağlar.

Genellikle orta yaşlı ve soylu insanlar tarafından tercih edilen Rexler, yemek olarak pirzola ve kuzu etinden çok hoşlanırlar. Ancak bu gıdalarla tek yönlü beslendikleri zaman hantallık ve uyuşukluk belirtileri gösterirler.

Bu ırk, kıvırcık tüyleri dışında Devon Rex kedi ırkı ile çok fazla benzerlik gösterir. Almanya'da yaşayan Cornish Rexler'de ise bu benzerlik çok daha fazla görülür.
Renkleri

Genellikle sarı, siyah ve beyaz renklere sahip olan ırk krem, duman ve gümüş tonlarında tüylere de sahip olabilir.

Tüy Bakımı

Vücutlarında daha sıkı ve sert ve bir o kadar da kıvırcık tüylere sahip olan bu kedilerin tüyleri, muntazam ve düzenli periyodlarla kesilmelidir. Ayrıca fırçalamalarında özenle deriye zarar vermeden yapılması gerekir.

Kökeni

Kedi ırkları içerisinde en seyrek tüylere sahip olan Rexler 1950 yılında İngiltere'de karnavallar sırasında ortaya çıkmıştır. Kıvırcık tüyleriyle farklı bir yapıya sahip olan bu ırkın kedileri Almanya, Oregon ve İngiltere'de farklılık gösterir. Almanya'da tavşana benzer yönde mutasyona uğrayan Rexlerin, tüy yapısı daha sıkı ve serttir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiOval görünümlü
Kulak BiçimiBüyük ve geniş
Göz rengiTüy rengine uyumlu olarak açık yeşil, koyu yeşil ve sarı tonlarında olabilir.
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıBukleli, sık, yumuşak, ipeksi tüylere sahiptir.
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerSarı, Siyah ve Beyaz renklere sahip olan ırk Krem, Tarçın, Kızıl, Mavi, Duman ve Gümüş tonlarında da olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi10 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarHypotrichosis (Kalıtsal Tüysüzlük),
Diğerleri
Diğer İsimleriEuropean Cornish Rex
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Cymric 

CymricYayvan, üçgeni andıran yuvarlak kafa yapısına sahip bu ırkın kulakları küçük,Cymric püsküllü ve içe doğru kıvrıktır. Ağız ve burunları ise küçük olmasına rağmen oldukça gelişmiştir. Genellikle orta boydan biraz daha küçük yapıda görülen bu ırkın erkek kedileri daha gelişmiş bir vücut ve çene yapısına sahiptir. Irkın tüm kedilerinin bacak yapıları kısa olmasına rağmen oldukça dolgun ve kaslıdır. Kemikli omuzlara ve geniş göğüslere sahiptir. Tüyleri, boyun kısmında oldukça yoğunlaşır ve adeta yele görünümü alır. Tüylerindeki yoğunluk bacaklarda ve baş kısmında ise daha kısa ve seyrek bir hal alır. Bu kedilerin patileri oval ve kıvrık biçimli olup, tüyleri kulaklarındaki gibi püsküllüdür.
Karakteri

Genelde aktif ve sevecen olan bu ırk karakter bakımından Manx 'a benzetilir. Karakter yapısı diğer kedilere oranla daha gelişmiştir. Bu özellik diğer ırklara oranla insanlar tarafından daha çok sevilmelerini sağlar.

Renkleri

Genelde iki rengin karışımından oluşurlar. Sade beyaz olabileceği gibi beyaz ve diğer bir renk karışımından oluşurlar. Koyu olan renk genelde burun kenarlarında yoğunlaşır. Sarı beyaz en bilinen renklerindendir. Göz renkleri mavi, yeşil sarı, hazel olmakla birlikte tüylerin renkleriyle uyumludur.

Tüy Bakımı

Yoğun tüylere sahip oldukları için daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüylerin birbirine karışmasını önlemek için sık sık taranmalıdır.

Kökeni

Bu ırkın kedileri, Manx ırkı kedilere benzerlikleri ile tanınırlar. Ancak Manx'lardan ayıran en belirgin özellikleri uzun tüylere sahip olmalarıdır. Bu ırk ilk olarak seçkin ırkların görüldüğü Kanada'da ortaya çıkmıştır. Tüm kedi ırkı kayıtlarına seçkin ve iyi bir ırk olarak geçen bu kedilere isimleri, Manx ırkı kedilerin ataları olarak kabul edilen Celtic hikayelerinden esinlenerek verilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve geniş
Kulak BiçimiOrta uzunlukta geniş
Göz rengiMavi, Yeşil sarı, Hazel olmakla birlikte tüylerin renkleriyle uyumludur.
Kuyruk uzunluğuKuyruksuz
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıYumuşak, Parlak, İpeksi, sık ve iki tabakalı
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSade Beyaz olabileceği gibi beyaz ve diğer bir renk karışımından oluşurlar.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarGenetik Kuyruksuzluk, Spinal deformasyon ve buna bağlı Sinirsel bozukluklar, Deformasyonun derecesine bağlı olarak tavşan yürüyüşü ve Kabızlık gibi dışkılama problemleri
Diğerleri
Diğer İsimleriSemi-longhaired Manx
KökenKanada
Bağlı Olduğu klüpTICA





Devon Rex 

Devon RexOrta boyutlarda vücut yapısına sahip olan Devon Rex'ler, 2.5 ile 4 kiloDevon Rex arasında değişen ağırlıktadırlar. Kafalarına göre oldukça büyük olan üçgen şeklinde kulakları, geniş oval şekli andıran parlak gözleri ve dolgun bir çene yapısı vardır. Diğer Rexler gibi kıvırcık tüylere sahip olan Devonların kulaklarında da kıvırcık tüyler bulunur. Yüzündeki tüyler, vücudundaki tüylere oranla daha sert ve sıkıdır. Devon Rexlerin, derisi sarkık ve buruşuk yapıda olan uzun bir boyunları vardır.


Karakteri 

Diğer Rex ırkları gibi canlı, sevecen ve hareketli kedilerdir. Diğer kedi ve köpeklerle oynamaktan çok hoşlanan bu kediler yalnız kaldıkları zaman durgunlaşabilirler. Doğumlarından 6 ay sonra erginliğe ulaşan Devon Rexler, diğer kedilere oranla sahiplerine daha fazla sadık oldukları için apartman yaşamına kolayca uyum sağlarlar. Ev yaşamında balık ve biftekle beslenmeyi tercih eden bu ırk, ev yaşamı dışında da kolay kolay aç kalmaz. Hareketli ve atik yapılarıyla fareleri bir hamlede yakalamayı başarabilen Devon Rexlerin, sonbahardaki menüleri ise güvercinlerdir.

Renkleri

Orjinal renkleri; krem, çikolata, mavi, tarçın ve kırmızıdır. Tüyleri genelde tek renklidir. Ancak, ırkın bazı kedilerininde, değişik renk kombinasyonlarından oluşan tüyler görülebilir. Göz renkleri sarı ve mavi tonları arasında değişir.

Tüy Bakımı

Tüylerinin hergün fırçalanması ve düzeltilmesi onlar için büyük önem taşır. Kulaklarının oldukça büyük ve dışa dönük yapıda olması kulak enfeksiyonu riskini arttıracağı için, düzenli olarak kontrole götürülmelidir.

Seyrek ve kısa tüy yapısına sahip olduğundan soğuğa karşı dayanıksızdır. Bu nedenle soğuk havalarda dışarıya fazla çıkarılmamalıdır.

Kökeni

1960 yıllarında kedi kaşiflerinin Rex ırkı üzerinde yaptıkları araştırmalar sonunda orta çıkmıştır.
Araştırmalar sırasında bazı Rexlerin tüylerinin daha sert olduğu, vücutlarının küçük ve kafa yapılarının farklı olduğu tesbit edimiştir. Böylece bu farklılıklara sahip kedilere Devon Rex ismi verilmiştir. 1993 yılında ise devon Rex ırkının varlığı kabul edilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz biçiminde, burun ucuna doğru daralan yapısı ile üçgen görünümünde
Kulak BiçimiBüyük ve geniş
Göz rengiSarı ve mavi tonlarındadır. Tüy rengine göre değişir.
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce, yumuşak, dalgalı, bukleli
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerKrem, Çikolata, Mavi, Tarçın, Kırmızı, Siyah, Beyaz, Mavi ve Açık kahverengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi10 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarHypotrichosis (Kalıtsal Tüysüzlük), Patellar Luxation
Diğerleri
Diğer İsimleriButterfly Rex
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Egyptian Mau

Egyptian MauBu ırk; Abyssinianlar gibi orta boyutlarda vücut hatlarına ve gelişmiş bir kasEgyptian Mau yapısına sahiptir. Genellikle 2.5 - 5 kg arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır. Vücutlarında boyundan aşağı doğru azalan çizgileri ve uzun kuyrukları vardır. Geniş, dik ve pembe kulakları, içe doğru kemikli ve dolgun olmayan yanakları, küçük ağızı ve ayaklarıyla oldukça sevimli bir yapıları vardır. Geniş, bademi andıran gözleri yavru kedilerde; açık ve yeşil, 18 ayın üstündeki yetişkin kedilerde ise amber rengindedir.


Karakteri

Egyptian Maular, kedi ırkları arasında en sosyal olanlarıdır. Atletik vücut yapılarıyla; evden çok, doğa yaşamına yatkın olan bu kediler, bahçede kuşların sesini dinlemekden ve otların üzerinde yuvarlanmakdan çok hoşlanırlar. Ancak uyumlu yapıları nedeniyle apartman yaşamına da kolayca adapte olurlar.

Canlı, neşeli ve oyuncu bir yapıya sahip olan olan Egyptian Maular, sahiplerine bağlı ve sevecen kedilerdir. Karakterlerini birebir yansıtan yumuşak ve memnun edici bir ses tonuna sahiplerdir.

Genelde konserve tarzı yiyeceklerden hoşlanır. Ancak evde pişen yemekleri tatmaktan kendilerini alamazlar.
Renkleri

Irkın, gümüş, bronz, duman ve siyah duman olmak üzere dört özgün rengi vardır. Tüylerindeki renklerin hepsi, kırmızı sevimli burunları ve siyah patileri ile uyum içerisindedir. Irkın gümüş renkli tüylere sahip kedilerinde yer yer mat siyahlara, bronz renkli olanlarında koyu kahve noktalara ve siyah-duman renkli olanlarında ise siyah noktalar yer alır.   

Gümüş:Gümüş renginin yoğun olduğu tüylerin üstünde mat siyahlar vardır.

Bronz:Açık kahvenin üstünde oldukça koyu kahve tonlarında noktalar vardır. Aynı şekilde burun küçük ve kırmızıdır.

Duman,Siyah-duman:Bu renkte griy tüylerin üzerinde siyah noktalar vardır. Burun ve patiler siyahtır.
Tüy Bakımı 
Tüyleri, diğer kısatüylü kedilerden daha fazla bakıma ihtiyaç duyar. Ellerinizle yapacağınız hafif dokunuşlar onun çok hoşuna gidecektir.

Kökeni

Cairo'ya getirilme esnasında keşfedilmiştir. Kökeninin Kuzey Amerika ve Avrupa olduğu belirtilmektedir. Ancak yapılan bazı araştırma sonuçları, kökeninin Mısır olabileceği yönünde bilgi vermektedir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiHafifçe yuvarlak, buruna doğru düz uzanan ancak takoz görünümlü değil
Kulak BiçimiUzun, dik, geniş ve ucu hafifçe sivri
Göz rengiYavrularda Açık yeşil, yetişkinlerde ise Amber rengindedir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıSık, parlak, ipeksi, esnek
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerGümüş, Bronz, Siyah ve Duman rengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 14 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriEgyptian cat
KökenMısır
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





European Burmese 

European BurmeseAvrupalı Burmese orta boy, zarif fakat güçlü ve dayanıklı bir kedidir. VücuduEuropean Burmese kaslı ve göründüğünden daha ağırdır. Vücut genelinde yuvarlak hatlara sahiptir. Köken aldığı orjinal Burmese ırkına göre yüz yapısı daha kısadır ve Burmese gibi ekstrem bir yüz ifadesine sahip değildir. Baş yuvarlak yapıda, burun çıkıntısı belirgin, çeneleri güçlü, yanak kemikleri geniştir. Kulakları orta boy, birbirinden uzak, tabanı geniş ve uçları hafif yuvarlaktır. Göz rengi sarıyla amber arasında anlamlı bir ifadeye sahiptir. Bacakları genel olarak uzundur. Ancak arka bacaklar önlerden biraz daha uzundur. Ayakları küçük ve oval şekillidir. Kısa, ince tüylerden oluşan yumuşak ve çok parlak bir kürkü vardır. Kuyruğu ise normal uzunluktadır.
Karakteri
Avrupalı Burmese dayanıklı, sağlıklı, konuşkan ve dışa dönük bir ırktır. Çok zeki, sevecen, oldukça sadık ve canayakın kedilerdir. Aktif, hareketli ve oyuncu olan bu kediler tek başlarına kalmak yerine diğer petlerle arkadaşlık etmekten hoşlanır, yabancılara karşı çekingen değildir. İnsanları sever ve sahibiyle güçlü bir bağ kurarak çok iyi dost olur. Kediden çok köpek karakteri taşıyan Foreing Burmese, evde sahibini sürekli takip ettiği ve kapıda karşıladığı bilinmektedir.
Renkleri
Kahverengi, çikolata, kızıl, krem, mavi ve leylak renklerinde olabilir. Tortoise shell (tortie) olarak bilinen parçalı desenli kürk yapısı görülebilir. Kahverengi tortie, kahverengi ve kızıl parçalı, mavi tortie, mavi-gri ve krem, çikolata tortie, sütlü çikolata ve kızıl, leylak tortie, leylak ve krem renklerindedir.
Tüy Bakımı
Özel bir tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Sadece ölü tüylerin toplanması için düzenli fırçalanması faydalı olur.
Kökeni
Avrupalı Burmese, diğer adıyla Foreign Burmese ırkı 1930'da Amerika'ya getirilen ilk Burmese ile Siamese ve yerli kısa tüylü ırkların birleştirilmesi ile doğmuş bir ırktır. Daha sonraları  hızla Avrupa'da tanınmıştır. CFA (Cat Fanciers Association) Burmese ile bu ırkı farklı ırklar olarak kabul etmektedir. Aynı kökenden gelmelerine rağmen farklı görünümlere ve standartlara sahiplerdir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta boyutta
Göz rengiSarıyla Amber arası değişir
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce yumuşak çok parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKahverengi, Çikolata, Kızıl, Krem, Mavi ve Leylak renklerinde düz ve Tortoise shell (tortie) olarak bilinen parçalı desenli renklerde olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi14 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriForeign Burmese
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA (Cat Fanciers Association), ACA, GCCF






European Shorthair 

European ShorthairYuvarlak ve güçlü kafası iyi gelişmiş elmacık kemikleriyle belirgindir. BurunEuropean Shorthair kısa, düz ve orta büyüklüktedir. Çenesi sağlam ve güçlüdür, ağzıda aynı şekilde gelişmiştir. Bıyık bölgesinden sonra yanaklara doğru girintilidir. Orta boy kulakların uçları yuvarlaktır, tabana doğru genişler ve birbirlerinden oldukça ayrık olmalarına rağmen kafanın yuvarlaklığına uyumludurlar. Gözler ifadeli, büyük ve tamamen yuvarlaktır. Orta ila büyük ebatlarda olabilen beden iyi oturmuştur ve tıknazdır. Sırtı düzgün, göğsü geniş ve içerlektir. Bacakları güçlü ve orta uzunluktadır. Patileri yuvarlak ve sıkıdır. Kuyruğu bedenle uyumlu, orta uzunlukta olup sırta doğru genişler, ucu ise hafifçe incelir. Tüyleri kısa, hacimli ve tek kattır. Kesinlikle kıtıklanmaz.
Karakteri

Sert ve dayanıklı olan bu kedilerin inanılmaz bir oto kontrolleri ve hafif sesleri vardır.

Renkleri 

Bu ırkın tüyleri kızıl, beyaz, mavi, siyah, krem, vizon, duman, tekir, lekeli ve çift renkli olabilir.
European Shorthair her renkte görülebilir; Leylak, çikolota, kızıl, mavi klasik tekir, beyaz ve renkli benekli.
Tekir desenler üçe ayrılır.
Klasik tekir deseni; geniş, yoğun ve belirgin çizgilidir. Bacaklardaki muntazam bilezikler kalçalarda bedenle bütünleşir. Kuyrukta da birbirini takip eden halkalar vardır. Alında "M" harfi oluşur ve omuzlardaki çizgiler bir kelebeği andırır.
Uskumru tekir deseninde; koyu ve açık çizgiler ana rengin üstündedir. Koyu renk kolyeler, dar bilezikler, sırtta kesintisiz koyu renk bir bant vardır ve kuyruk halkalıdır.
Lekeli tekir; kahverengi, gümüş ve mavi tekir desenlerinde kızıl veya krem renginden oluşur.
Tüylere göre gözler altın, bakır, yeşil, mavi-yeşil ve fındık kabuğu rengi olur. Beyaz kedilerde ise göz rengi mavi, turuncu ve çift renk olabilir. Bu tiplerde gözlerden bir tanesi safir mavisi, diğeride turuncu, bakır veya altın rengidir.
Tüy Bakımı

European Shorthair'in güçlü bakım içgüdüleri vardır ve kendi tüylerine iyi bakarlar. Haftada bir kere fırçalamak tüylerinin parlak ve temiz olmasına yeterlidir.

Kökeni

European Shorthair'in ırk olarak tanımlanması bir tartışma konusudur. Bazıları bu ırkın kökenlerinin Avrupa'da evlerde beslenen sıradan kısa tüylü kedilerden geldiğini, bazıları ise İngiltere'nin dışında yaşayan British Shorthair'den geldiğini iddia etmektedir. European Shorthair'ler İngiltere'ye götürülmemişlerdir ve daha sonraki tarihlerde tesbit edilen yeni standartlarla farklı bir ırk olarak kaydedilmişlerdir. Bugün birçok European Shorthair kedisinin, kendisinden daha önce kayıtlanıp standardize edildiği için British Shorthair'lere dayanan kökenleri ortaya çıkarılmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve kısa
Kulak BiçimiOrta boyutta uçları yuvarlak
Göz rengi"Tüylere göre göz rengi değişir. Genellikle Altın, Bakır, Yeşil, Mavi-yeşil ve Fındık kabuğu rengi olur. Beyaz kedilerde ise göz rengi Mavi, Turuncu ve çift renk olabilir. Bu tiplerde gözlerden bir tanesi Safir mavisi, diğeride Turuncu, Bakır veya Altın rengidir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıHacimli ve tek katlı, kıtıklanmaz.
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKızıl, Beyaz, Mavi, Siyah, Krem, Vizon, Duman, Tekir, Lekeli ve Çift renkli olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi14 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAvrupa
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Exotic Shorthair 

Exotic ShorthairYuvarlak, güçlü bir kafa yapısı ve belirgin elmacık kemiklerine sahip olan ırkınExotic Shorthair kedileri sağlam ve iyi gelişmiş bir çene yapısına sahiptir. Küçük ağzı, kalkık burnu ve anlamlı bakan iri yuvarlak göz yapısı ile oldukça sevimli bir görünüşleri vardır. Orta ve büyük boyutlarda vücut yapıları her zaman orantılı bir görünüm sergiler. Kısa bacaklara ve gelişmiş geniş patilere sahip olan Exotic Shorthair'lar; kısa ve ince tüy yapıları ile diğer shorthair'lara benzese de onlardan daha uzun tüylere sahiptirler. Oldukça dolgun, tüylü kuyrukları vardır.


Karakteri

Sert, dayanıklı ve bir o kadar da anlayışlı kedilerdir. Her zaman akılcıdır ve dikkat çekmeyi sever.

Renkleri

Özgün renkleri olmayan bu ırk, kedilerin bilinen tüm renklerinde görülebilir. Tüylerinin üzerinde; Amerikan Shorthair ve Persian'lardaki gibi mat ve kalın desenler vardır.

Tüy Bakımı

Sağlıklı ve yumuşak tüyleri düzenli fırçalanmalıdır.

Kökeni

Persian ve Amerikan shorthair karışımı melez bir ırktır. 20.yüzyılın ortalarında Amerika'da Persian çok popülerdi. Bu nedenle bazı ırk araştırıcıları Persian ve Shorthairdan oluşan bir karışımın iyi bir ırk olabileceğini düşündüler. Bu gerekçelerle, 1960 yılında diğer ırklar statüsüne girdi.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve kısa
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengiAltın, Bakır, Turuncu gibi canlı renklerde
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıSık, kadife gibi yumuşak ve diğer shorthair' lara oranla biraz daha uzundur.
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi, Siyah, Gölgeli altın, Gümüş, Lila, Kahverengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarGöz problemleri, Üst solunum yolu problemleri ve buna bağlı solunum güçlüğü, Diş problemleri, Polykistik böbrek hastalığı, Deri problemleri, Entropium
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Havana Brown 

Havana BrownGenişliğe oranla daha uzun olan vücudu oldukça zariftir. Orta boyutlardaHavana Brown olan bu ırkın erkekleri, dişilerden daha yapılıdır. Kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Kafa yapısı geniş ve yuvarlaktır. Siyamlara benzer şekilde ağız uzun ve öne doğru çıkıktır. Profilden bakıldığında çıkıntılı burnun gözlere kadar uzadığı görülür. Genelikle sevimli bir ağız şekli, güçlü bir çene yapısı vardır. Alt çene kare şeklindedir ve üst çene daha yuvarlak görünümlüdür. Üsten bakıldığında ağızın iki yanında bıyık köklerinin olduğu bölgedeki kemik çıkıntısının kum saati görünümü dikkat çekicidir. Gözler iri yapılı, oval biçimde, parlak ve anlamlı bakışları vardır. Sarı veya yeşil tonlarında olabilir. Ancak canlı yeşil olanları tercih edilir. Karakteristik olarak gözlerin yerleşimi diğer kedilere göre daha aşağıda ve buruna yakındır. Bu da ona burunun üzerinden bakıyormuş gibi bir ifade kazandırır. Kulaklar, geniş yapılı ve öne doğru eğimlidir. Boyun orta uzunlukta ve gövde ile orantılıdır. Bacaklar ince yapılı olmasına karşın güçlüdür. Erkeklerde ise bacaklar biraz daha kaslıdır. Ayaklar oval ve kompakt bir yapıdadır. Kuyruk orta uzunlukta, vücudu ile orantılıdır. Kuyruk kökünden ucuna kadar aynı incelikte kıvrımsız olarak devam eder ve kemiklidir. Vücudunun tamamında tüyler düz, pürüzsüz ve parlaktır.
Karakteri
Meraklı ve dışarıya yönelik akılcı tavırlarıyla dikkat çeken Havana'lar zeki ve atılgan kedilerdir. İnsanlara ve diğer kedilere karşı oldukça sevecen olan bu ırk oyuncu bir karaktere sahiptir. Fiziki ve davranış olarak Siyamlara benzer. Sahibinden ilgi bekler ve sahibine oldukça düşkündür. Sakinlik ve konfordan hoşlanan Havana'lar ev içinde yaşamaktan mutludur. Ancak bir o kadarda özgürlüğüne düşkündür. Çok yumuşak bir ses tonu vardır. Agresif bir tarzı yoktur ancak yabancılara karşı soğuk davranabilir. Havana'lar sahibine düşkünlüğü, kadar yemek yemeye de aşırı düşkündür. Kontrol edilmezse aşırı derecede yemek yiyebilirler.
Renkleri

Genelde tek renk ve desensizdir. İsmini havana purosunun renginden alan bu ırkın, kestane kahve ve siyaha yakın koyu kahve ana renkleridir. Kırmızımsı kahverengi de olabilir. Ayrıca burun ucu ve pati altları da kahverengindedir.
Tüy Bakımı
Parlak ve göz alıcı kısa tüylerinin bakım ihtiyacı çok azdır. Haftada bir kez fırçalamak yeterlidir. Özellikle boynunun altına yapılan masajlardan çok hoşlanır. Ancak günlük olarak eldiven şeklinde bir lastik fırçayla ölü tüylerin alınması ve  tüylerin parlaklığının korunması için düzenli olarak yağ asitleri, vitamin ve mineral ilavesinin yapılması gerekir. Haftalık bakım için telli bir fırça yerine dişli bir tarak tercih edilmelidir.
Kökeni
1954 yılında İngiltere'de çikolata renkli ve kısa tüylü kediler olarak  ortaya çıkmışlardır. İngiltereye 19.yüzyılda getirilen Siyam'larının farklı bir mutasyonudur. Mühür noktalı Siyam ve Russian Blue ırkı kedilerin karışımı olarak da bilinirler. Ancak farklı görüş olarak bu ırkın kökeninin güney doğu Asya'da yaşayan krallara ait Siyam'lardan geldiği ve İngiltereye Siyam'lar ile aynı dönemde getirildiğidir. Sonuç olarak Siyamların yakın akrabası olarak kabul edilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiUzun, dar yapılı
Kulak BiçimiBüyük ve geniş
Göz rengiSarı ve Yeşil tonlarında
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıDüz ve parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKoyu Kahve, Çikolata kahve
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarObesite
Diğerleri
Diğer İsimleriBerkshire Brown, Chestnut Brown Oriental
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA, IRCA




Himalayan 

HimalayanKafatasının genişliği ve yoğun kütlesiyle kafanın biçimi, yuvarlak ve güçlüdür.Himalayan Ağız kısmı yayvan, yanaklar dolu, burun kısa ve keskin bitişlidir. Yuvarlak uçlu kulaklar kısa ve birbirlerinden oldukça ayrıdır. Patlak olmayan gözler yuvarlak, iri ve ayrıktır. Kalın yapılı kısa bacakların taşıdığı tıknaz bir gövdesi vardır. Etli omuzları hafifçe kamburumsu durur. Patiler iri, yuvarlak ve sıkıdır. Kuyruğu kısa olmasına karşın beden büyüklüğüyle uyumludur. Kuyruğunu sırtından aşağı düz, kıvırmaksızın tutar. Uzun, akıcı ve kabarık duran tüyleri boyun kısmında yele gibidir ve kıvrılarak ön bacaklarının arasına iner. Kuyruk dolgun bir fırça gibidir, uzun pati altı ve kulak içi tüyleri vardır. Tüy yapısı ince ve parlaktır.
Karakteri

Kendinden emin ve sakin bir hali vardır. Bir kişiye bağlanır ama diğer aile bireylerini de kabul eder. Genelde sessiz, kararlı, saygılı ve şefkatli olan Himalayan nadiren aşırı oyunculuk belirtileri gösterir.
 

Renkleri

Aslında İran ve Siyam işaretleri olan Himalayan kedisi çok çeşitli leke ve renklerde görülebir. Fok rengi, çikolata, mavi (uçuk gölgeli mavimsi beyaz ile mavi), leylak (gölgesiz kar beyazı ile buzlu gri), ateş (krem beyazı ile ateş turuncusu), kaplumbağa (krem beyazı ile fok kahverengisi lekeli), mavi krem (gölgeli mavimsi krem beyazı ile krem lekeli mavi). Diğer çeşitler ise düz çikolata ve bazen kaşmir olarak da tanımlanan düz leylak renkleridir. Lekeli olan kedilerin gözleri daima canlı bir mavidir, düz renklerde gözler parlak bakır rengidir.

Tüy Bakımı

Tüyleri yoğun olduğundan kıtıklaşmasını engellemek için günlük bakıma ihtiyacı vardır. Eğer uygun ısı ortamındaysa rahatça yıkanabilir.
Kökeni

Aslında Himalaya'nın doruklarına tırmanamayacak kadar narin olan bu kedilerin ismi renk benzerliğinden ötürü "Himalaya tavşanı"ndan gelmektedir. Uzun tüylü İran kedisi ile Siyam kedisinin hybrid karışımından meydana gelen bu kediye bazı Amerikan ve İngiliz kayıtlarında renkli lekeli uzun tüylü veya kısaca İran kedisi de denir. 1920 lerden beri Himalayan kedileri düzgün bir şekilde yetiştirilmelerine rağmen, bugün bütün iyi cins İran kedilerini himalayanlar ile çiftleştirilerek ırk kalitesi arttırılmaktadır. İngilizler üstünleştirilmiş ırkı 1955 de, Amerikalılar ise 1957 de tanıyıp kabul ettiler. İngiliz Himalayan severler kedileri Amerika'ya ihraç ederek aynı ırk tipinin gelişmesine yardım ettiler.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiKısa
Göz rengiLekeli olan kedilerin gözleri daima canlı bir Mavidir, düz renklerde gözler parlak Bakır rengidir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıİnce, parlak
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerFok rengi, Çikolata, Mavi, Lila, Ateş, Mavi krem.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi11 - 13 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarDiş ve çene yapısında bozukluk, Solunum Güçlüğü, Entropium, Göz akıntısı, Polycystic böbrek hastalığı, Deri problemleri
Diğerleri
Diğer İsimleriColorpoint Longhair, Khmer
KökenAsya
Bağlı Olduğu klüpTICA, ayrıca North American registries, FIF




Honey Bear 

Honey Bearİri ırk kedi grubunda olan Honey bear'ın uzun ve geniş bir vücut yapısıHoney Bear vardır. Baş, yuvarlak ve geniştir. Bacaklar gövdeye oranlandığında kısa kalır ve azda olsa tıknaz bir görünüm kazandırır.Burnu kısa ve yuvarlak yapıdadır. Püskül gibi tüylerle kaplı olan kulakları orta büyüklüktedir. Badem şeklindeki iri gözleri yeşil, turuncu, bakır, portakal ve altın tonları gibi dikkat çekecek renklerdedir. Sevimli ve cana yakın bir yüz ifadesi vardır. Kokarca ve rakunu andıran uzun ve kabarık tüylü kuyrukları doğduklarında koyu çizgilere sahip olsada ergenliğe girerken bu çizgiler yerini daha açık çizgilere bırakır. Gelişimi yavaştır. Tam olarak erginliği ancak 2 yıl gibi bir sürede olur.
Karakteri
Ev halkı ve evdeki diğer hayvanlarla rahatlıkla anlaşabilirler. Çocukları benimserler ve onlarla vakit geçirirler. Oldukça sakin ve evcil olan bu kedileri kavga ortamından kaçarken yakalayabilirsiniz. Canlı, neşeli, meraklı ve kendini kolayca sevdirebilen kedilerdir. Sahibini iyice tanımadan yaklaşmaz ve kaçar. Ancak iyice tanıyıp kendini güvende hissettikten sonra sahibinin yanından ayrılmaz. İlgi ve dikkat isteyen Honey bear gerekli ilgi verildiğinde çok iyi arkadaş olur ve sahibinin kucağından inmek istemez. Bazı insanlar tarafından köpeklerle kıyaslansa da, bir kediden çok çocuk gibi davranan bu ırk, bir köpek gibi eğitim alabilir. Tırmalamaz, miyavlamaz ve kedi dünyasının en iyi iletişim kurabilen ırkıdır. İstek ve beklentilerini sahibine kolaylıkla anlatabilir. Espiri anlayışına sahip neşeli insanlar tarafından tercih edilen Honey bear'ın en spesifik ve komik özelliği uyuduğu zaman düşmesidir. Bu nedenle oldukça konforlu bir yatak hazırlayarak onun düşemeyeceği bir yerde uyuması sağlanmalıdır. 
Renkleri
Honey bear tüy yapısı oldukça farklı olan bir ırktır. Uzun ve sık tüyleri vardır. Irkın yavruları çizgili olarak doğar. Yavru büyümeye başladığında rengi açılır. Daha sonra tüylerin rengi bir kez daha değişir ve çizgiler ya tamamen yok olur ya da benek şeklini alır. Gövde de tamamen kaybolan çizgiler sadece kuyruk, bacak, kafa ve yüzde kalabilir. Kimi zaman da bu bölgelerde de görülmez ve tamamen kaybolabilir. Genellikle gölgeli yapıdaki tüyler değişen renklerde olabilir. Sıklıkla gümüş, koyu grimsi siyah, tonlardadır.
Tüy Bakımı

Uzun tüylü bir ırktır ve günlük olarak fırçalanmalıdır. Ayrıca dişli bir tarak ile taranmasıda gerekir. Bu ırkın patilerinde tüy dökülmesi söz konusudur. Bu nedenle ayda bir kez tırnak bakımı yapılmalıdır. Tırnakların kıvrılarak içe dönmesi önlenmeli ve patilerinin kontrolü yapılmalıdır.
Kökeni
Honey Bear, Amerika,California'da bir laboratuvarda bilimsel araştırmalar sırasında kokarcadan, dişi Persian' a genetik bilgiler aktarılırken keşfedilmiştir. Bu kediler, Ann Baker tarafından genç kokarcalardan alınan seçilmiş genlerin, dişi persian kedisinin seçilmiş genleri ile birleştirilmesi sonucu dünyaya gelmiş bir ırktır. Fiziki yapısı Persian'la oldukça benzerdir. Ancak burun yapısını kokarcadan almıştır. Bu ırk Interntional RagdolCat Association (IRCA) tarafından 1990 yılında kayıtlara geçirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve geniş
Kulak BiçimiOrta boyda
Göz rengiYeşil, Turuncu, Bakır, Portakal ve Altın tonları
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıSık tüylü
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGümüş, Koyu grimsi siyah tonlarda
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarPatilerinde tüy dökülmesi, Tırnakların kıvrılarak içe dönmesi
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpIRCA (Interntional Ragdol Cat Association)




Japanese Bobtail 

Japanese BobtailÜçgen bir kafa yapısına sahiptir. Kulaklar geniş, dik ve aynı boydadır. GözlerJapanese Bobtail geniş ve ovaldir.Çene yapısı oldukça gelişmiş ve öne doğru çıkıntılıdır. Vücut yapısı uzun, ince ve orta boyutlardadır. Kuyruk yapıları oldukça kısadır(12.5cm). Gelişmiş kaslı yapılarıyla esnek, kıvrak ve hareketli kedilerdir. Yumuşak ve ipeksi tüyleri orta uzunluktadır.




Karakteri


Oldukça dikkatli ve meraklı kedilerdir. Akılcı ve mantıklı tavırlarıyla dikkat çekerler. Farelere oldukça meraklıdırlar.

Renkleri

Özgün renkleri siyah, beyaz ve kırmızı tonlarıdır. Siyah-beyaz karışımı en çok rastlanan renkdir.

Tüy Bakımı

Düzeni ve temizliği seven bu kedilerin bakımına özen gösterilmelidir.

Kökeni

Bu ırk, ilk olarak 1908 yılında Amerika'da Bobtail ırkı olarak tanınmıştır. British Manx 'de olduğu gibi bu ırkın da iyi bir mutasyon geçirdiğine inanılmamış, bu nedenle İngiltere de pek fazla ilgi görmemiştir. Ancak 1971 den beri Amerika'da bilinen bu ırk, Japonya'dan Amerikaya hizmetliler tarafından getirilmiştir. Bu ırkın üç renkli olanlarına Mi- Ke denirdi.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiÜçgenimsi
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiTüy rengine uyumlu sarı tonlarda
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıYumuşak, ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSiyah,Beyaz, Kırmızı
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenJaponya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA



Javanese 

JavaneseSiyamlara benzer uzun, orta boy ve vücuduyla orantılı bir baş yapısınaJavanese sahiptir. Geniş ve yassı olan kafatası öne doğru hafif çıkıntılıdır. Burun uzun ve oldukça geniştir. Kulaklar ise geniş ve dışa doğru eğimlidir. Badem şeklindeki gözler iri ve burna doğru eğiktir. İnce ve narin görünmesine rağmen kas yapıları oldukça gelişmiştir. Kuyruk uzun, ince ve tüyleri bu bölgede oldukça yoğunlaşmıştr. Bacakları uzun ve patileri ovaldir.


Karakteri

Hayata, sevecen ve meraklı tavırlarla bakan bu ırk kediler; hem kendini hem de sahibini her zaman mutlu etmeyi başarır. Sahiplerine oldukça bağlıdırlar.

Renkleri 

Genelde tüm renklerde olabilirler. Tüy renkleri; kırmızı, krem, mühür, çikolata, lila, mavi, krem veya bunların karışımından oluşur.

Tüy Bakımı

Diğer uzun tüylere sahip ırk kedilerden daha az bakım gerektirir. Sık sık banyo yapmaları gerekmez. Sert lastik fırça yada fırça tarakla taranması iyi bir görünüm kazanması için yeterlidir.

Kökeni

Balinese ırkına benzer özellikler taşırlar. Tek farkları Balineselerin yalnızca dört renklerinin olmasıdır. Javanese ırkının ise 16' ya yakın rengi vardır. İlk olarak 1940 yılının ortalarında görülen bu ırk ancak 1987 yılında Kedi Gönüllüleri Kuruluşu tarafından tam olarak belirlenmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz benzeri geniş ve öne doğru sivrilerek uzanır.
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiTüy rengine uyumlu olarak değişir
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıMat, ipeksi ve yumuşak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKırmızı, Krem, Mühür, Çikolata, Lila, Mavi, Krem veya bunların karışımından oluşan 16 renkte olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarŞaşılık, Nystagmus, Doğmasal kalp hastalığı, Kalıtsal sinirsel bozukluklar
Diğerleri
Diğer İsimleriBritish Angora, Mandarin, Oriental Longhair
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüp-




Kashmir 

KashmirYüzü oldukça geniş ve yuvarlaktır. Burnu ise belirgin bir şekilde yuvarlaktır. Ağızı burna doğru çekik ve yuvarlaktır. Gözleri yuvarlağı andırmakla birlikte tam yuvarlak değildir. Kulaklar ise küçük ve hafifçe öne doğru eğimlidir. Ayaklarında ve baş kısmında uzun ve sık tüyleri vardır. Vücudundaki yoğun tüyler kabarık görünümdedir. Patileri küçük ve parmakları birbirine yakındır. Kulak içlerinde ve pati altlarındaki tüyler fırçayı andıran bir yapıdadır.







Karakteri


Son derece güvenli, neşeli hayvanlardır. Aile ve dostluğa önem verirler. Zeki hayvanlardır.

Renkleri

Genelde mühür, lila, çikolata, krem renklerinde olabilecği gibi gri, beyaz gibi tek renklerde de olabilir.

Tüy Bakımı

Uzun tüyler günlük bakım gerektirir. Çok fazla sindirilmemiş tüyler, bağırsak problemlerine neden olabilir.

Kökeni

Taxonomistlerin araştırmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkmıştır. Kashmir; Persian ve Himalayana benzer özellikler taşır ancak renkleri farklı bir ırk olarak ortaya çıkmıştır. Daha önce renkli noktalı Himalayan ve daha uzun tüylü Persian olabileceği bilinmiyordu. Bu tesadüfen bulunan yeni ırk oldukça popüler oldu.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak, kısa, geniş
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengi-
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıKalın, pamuksu
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerLila, çikolata, Krem renklerinde olabileceği gibi Gri, Beyaz gibi tek renklerde de olabilir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarTüy yumaklarının neden olduğu bağırsak problemlerİ, Göz problemleri, Solunum problemleri
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİran
Bağlı Olduğu klüpCanadian Cat Association (CCA) ve Cat Fanciers Federation (CFF)




Korat 

KoratUzun ve üçgeni andıran kafasının üst kısmı düzdür. Yuvarlak iri gözleriKorat birbirinden ayrıktır. Aşağı doğru genişleyen kulakların ucu yuvarlaktır. ipek hissi uyandıran tüyler çift katlıdır. Vücut hatları ve duruşu zariftir. Uzun bacakları ince ve kemiklidir. Esnek tüyleri kabarık yapıdadır. Patiler oval şeklinde olup, kuyrukları orta uzunlukta ve dolgun tüylüdür.


Karakteri

Sakin ve bağımsız yapıda olmasına rağmen sevgisini kolayca belli ederler. Soğuk bir görünüşe sahip olsalarda, atik, sevecen ve oldukça zeki hayvanlardır.

Renkleri

Gri, gümüş ve duman tonlarındadır. Koyu mavi ve lavanta tonlarında da olabilir. Tüylerinin rengi ne olursa olsun bu ırkın göz rengi açık ve koyu tonlarındadır.

Tüy Bakımı

Fazla bakım istemeyen tüyleri, dik duracak şekilde yukarıya doğru taranmalıdır.

Kökeni

Korat'ın ismini Tayland'ın doğusundaki tılsımlarıyla bilinen Cao Nguyen Khorat tan aldığı bilinmektedir. Yüzyıllardır bu ırkın resimleri çizilmiş ve çinilere işlenmiştir. Günümüzde bu eserler, Bangkok National Müzesi'nde sergilenmektedir. Hatta Minor Art Room'da camlara işlenmiştir. The Cat Book of Poems adlı kitapta King Roma V anlatılmıştır. Bu ırk kediler; inanılmaz çekici ve harika tüylere sahiptir. İlk kez 1975 yılında İngiltere' de özgün bir ırk olarak kabul edilen bu ırkın kedileri, Tayland'da hala kutsal bir hayvandır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiKalp gibi üçgen buruna doğru uzun
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiParlak yeşil, Kehribar
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, parlak, ince, ipeksi
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerGümüş mavi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriSi-Sawat
KökenTayland
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA




Laperm 

La PermLaperm yapı olarak kısa ve uzun tüy karışımının mutasyonundan meydanaLa Perm gelmiş, vücudun tüm kısımları uyumlu, orta boyutlarda, kıvırcık tüyleriyle yarı yabancı olarak tanımlanan ırk bir ırktır.Kafa yapısı da orta boyutlarda ve dış hatları yuvarlaktır. Kaşlar, burun üzerinde kavisli bir yapı oluşturur. Burun, orta genişlikte ve yüz hatlarıyla orantılıdır. Çene güçlüdür ve burna doğru mat çizgiler barındırır. Kulaklar başın üstünde her zaman dik ve geniştir. Bu kedilerin genelde vaşak deseni kürkü olanlar tercih edilir. Kulaklara doğru çekik, bademi andıran gözler, orta büyüklüktedir ve anlamlı bakışlara sahiptir. Göz renkleri  tüyleri ile uyumlu değildir. Oldukça kemikli olan laperm'in sırt kısmından aşağıya doğru gidildikçe kemikler sağlamlaşır. Uzun boyun yapısı vardır. Ön ayaklar arka ayaklardan daha kısadır. Ayaklar yuvarlak ve kemiklidir. Vücuduyla orantılı kuyruk bant şeklindedir. Bu mükemmel kediler oldukça yumuşak ve kaygan tüylere sahiptir. Tüyleri oldukça kabarık ve diğer kedilerde olmadığı kadar sık ve lüle lüledir. Vücutlarındaki en uzun ve en kıvırcık tüyler boyun ve kulak kısımlarında bulunur. Bütün erkek ve dişilerinin boyun kısmında dikkat çekecek derecede, oldukça yoğun olan tüyler Lapermin ayrıcalıklı özelliklerinden sayılır. Genel olarak tüm vücunu kaplayan, bu koruyucu tüyler kalın ve ağır olmasına karşın bir avantajdır. Onlara gösterişli bir görünüm kazandırır. Kısa tüylü lapermler de koruyucu tüy tabaksı daha az olduğundan, kabarık, gösterişli kuyruk ve tüy yapısına sahip değillerdir. Tüylerinin dokusu diğer rex mutasyonlarından daha farklıdır. Erkeklerin tüyleri genelde daha kıvırcıktır. Bazı laperm yavruları tüysüz doğarlar. İlk dört ay tamamen tüysüzdür. Tüylü doğan yavrularda yeni doğduklarında da bile dalgalı tüyleri olduğu anlaşılır. Daha sonra bu tüyler daha belirgin şekilde kıvrıklaşır. Asla dökülmeyen kıvırcık tüyler La perm'e olan ilgiyi artırmıştır.
Karakteri
Genelde hareketli, bir o kadar da nazik kedilerdir. Mırıldamasıyla sahibine her isteğini anlatabilir. Sahibine oldukça bağlıdır. Patisiyle sahibinin yüzüne dokunmayı ve başını sahibinin tenine dayamayı sever. Kucakta olmaya, sahibiyle uyumaya, kendisiyle ilgilenilmesine ve öpülmeye bayılırlar. Sahibinin omuzunda gezmek en büyük hobisidir. Hareketli, meraklı, dikkatli ve çevresinde olup bitenlerle ilgili olan bu kediler hiç durmaksızın ayaklarının üstünde bir oraya bir buraya yürüyebilirler. Oldukça ince ve sevecen sesleri vardır. İlgi istediklerinde ise seslerini inanılmaz derecede arttırabilirler. Her şeyi rahatlıkla algılayabilen güçlü karakterleri ile apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilirler.
Renkleri
Tüm renklerde ve farklı desenlerde olabilirler.
Tüy Bakımı
Tüyleri dolgun ve çok sık olmasına rağmen bakımı zahmetsizdir. Kanişlerde olduğu gibi kıvırcık tüyler birbirlerini tuttuğu için kolay kolay dökülmezler. Bu nedenle uzun aralıklarla az  kesim yapılmalı. Günlük olarak düzenli yapılan fırçalamalar yeterlidir. Yıkadıktan sonra tüyleri düzleşir. Ancak bir havlu veya kurutma makinasıyla kurutulduğu zaman kıvırcık halini yeniden alır.
Kökeni

1982 yılında Kuzey Amerikada bir çiftlikte gri tekir anneden doğan altı adet yavrudan biri tamamen tüysüz olarak dünyaya geldi. Ne annesine ne de diğer yavrulara benzemeyen bu yavru, oldukça geniş kulaklarla dünyanın en çirkin kedisi gibi görünüyordu. Altı hafta kadar sonra bu tüysüz yavrunun vücudunu oldukça yumuşak ve kıvırcık tüyler sarmaya başlamıştı. Kedilerin sahibesi olan Linda Koehl bu kedinin yeni bir mutant olabileceğine onunla gerçekten ilgilenmeye başladığında anladı. Bu kedinin davranışları diğerlerinden farklıydı. Daha aktif ve daha meraklıydı. Daha sonra bu mutant beş yavru daha dünyaya getirdiğinde Linda tekrar ciddi bir araştırma yapmaya başladı ve Rex ırkının genlerinin taşıdığı kanısına vardı. Ancak Linda Koehl beş yıl boyunca bir araştırma girişiminde bulunmadı. Fakat bu kıvırcık kediler gittikçe çoğalıyordu. Bu defa sıradışı kediler hakkında bilgi edinmeye başladı. Erkek ve dişilerde kıvırcık geninin baskın olduğuna karar verdi. En sonunda nasıl bir kediye sahip olduğunu anlamak için uzmanlara başvurdu.Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonunda Linda'nın kedilerinin başlı başına bir ırk olduğuna karar verildi. Çeşitli dillerde farklı isimler verilen bu kedilere dalgalı anlamına gelen Laperm ismi verildi. Böylece yeni bir ırk daha doğmuş oldu. LaPerm, Dalles La Perm, Alpaca Cat olarakda adlandırılmaktadır.

La Perm TICA (The International Cat Association) ve CFA (Cat Fanciers Association) tarafından kabul edilmiş ve kayıtlara geçirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve orta boyutlarda
Kulak BiçimiOrta boyutta geniş ve ucu sivri
Göz rengiGenellikle Sarı yeşil tonlarda
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıOldukça kabarık, sık, kıvırcık, yumuşak ve kaygandır
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTüm renklerde ve farklı desenlerde olabilirler
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen sağlık problemi yoktur
Diğerleri
Diğer İsimleriAlpaca Cat, LaPerm, Dalles La Perm
KökenKuzey Amerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Maine Coon 

Maine CoonÇok büyük olmayan kare bir baş ve geniş bir ağız yapısı vardır. Burun iri veMaine Coon belirgin, çene kemikleri oldukça gelişmiştir. Geniş gözleri kulaklara doğru daha çok geniştir. Vücut şekli üçgendir. Orta boyutlardaki vücut yapısı kaslıdır. Bacakları vücudu ile orantılı ve oldukça kalındır. Patileri ise geniş ve yuvarlaktır. Boyun kısmında yoğunlaşan tüyleri; sık ve dolgundur. Uzun bir boyun ve geniş göğüs yapısına sahiptir.


Karakteri

Sert ve dayanıklı karakterleri vardır. Eve karşı sorumlu ve ilgilidirler. Dış yaşamda da diğer kedilere tahammül edebilen çalışkan kedilerdir. Genelde kendileri gibi hareketli insanlar tarafından tercih edilir. Bu kedilerle rahatlıkla kampa gidebilirsiniz. Görünüşlerinin aksine ağaca tırmanmaktan oldukça hoşlanırlar.

Renkleri

Yirmiye yakın renk ve beş farklı desende görülebilirler. Beyaz, siyah, mavi, kırmızı ve krem tek renklerdir. Tekirler uskumru ve yamalı olarak ayrılır. Mavi, siyah, gümüş tonlarında cameo, tortie, tortoiseshell gibi tüylerinde ırka has desenleri vardır.

Tüy Bakımı

Dolgun ve kalın tüylerin temizlenmesiyle tek başlarına başa çıkamazlar. Bu nedenle sahiplerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Düzenli fırçalama oldukça önemlidir. Genelde hazır mamalardan çok, taze et ve balıktan hoşlanırlar.

Kökeni

Bu eski Amerikan ırkı için birçok efsane ve söylentiler vardı "Amerikan kültüründe yetişenler", "Fransız krallığındaki kediler" gibi. Aynı zamanda İngiltere'de de evcil kediler olarak bilinirler. Uzun araştırmalar ve bir çok söylentilerin sonucunda bu muhteşem ırkın ilk olarak Amerika'da görüldüğü kabul edilmiş ve burada kayıtlara geçmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak öne doğru çok az derecede uzun
Kulak BiçimiOrta uzunlukta geniş
Göz rengiAltın ve Yeşil tonlarında
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıKalın, ipeksi, yumuşak
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz, Siyah, Mavi, Kırmızı ve Krem, Tekir, Mavi, Siyah, Gümüş tonlarında 20 ye yakın değişik renk versiyonunda
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarDysplasia, Topallama, Hypertrophic cardiomyopath
Diğerleri
Diğer İsimleriAmerican Longhair, Maine Shag
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Manx 

ManxYuvarlak bir baş yapısına sahiptir. Küçük ağzı yapısına rağmen; sağlamManx dişleri ve güçlü kemik yapısıyla güçlü bir çene yapısına sahiptir. Gözleri geniş, kulakları ise orta uzunlukta ve dik yapıdadır. Son derece gelişmiş kas yapısıyla orantılı bir vücut yapısına sahiplerdir. Bacakları öne doğru kıvrıkve kemiklidir. Arka ayakları ise ön ayaklardan daha uzun ve gelişmiştir. Bu ırkın en önemli özelliği ise kuyruksuz olmalarıdır.


Karakteri

Biraz uyuşuk gibi görünselerde inatçı kedilerden değildirler. Çekingen ve sessiz karaktere sahip olan bu ırkın kedileri eğitilmeye müsait kedilerdir.

Renkleri

Çeşitli renklerde görülebilirler. Tüyleri siyah, beyaz, mavi, kırmızı, gümüş, krem olabileceği gibi bu renklerin karışımından da oluşabilir.

Tüy Bakımı

Oldukça yumuşak ve düzgün tüylere sahiptirler. Tüylerinin düzenli taranması sağlıklı görünmeleri sağlayacaktır.

Kökeni

Manx kedilerinin kökeni hakkında bilgiye genelde mitoloji kitaplarında rastlanılmıştır. Bu ırkın büyük Britanya sahillerinde Man adasında ilk kez görüldüğü sanılmaktadır. Mitoloji kitaplarına göre bu ırkın kuyruksuz olmasının sebebi İspanyol savaşçılarının kuyruklarını keserek av şapkalarına süs yapması olarak belirtilmektedir. Yüzyıllar boyunca İspanya'da yaşayan Manx'ların, Phoenicians ve İspanyol Armada sallarıyla yolculukları sırasında, sal kazası sonucu Man adasına sığındıkları ve daha sonra tanındıkları bilinmektedir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiTüy rengi ile uyumlu olarak değişir, Sarı, Yeşil ve Bakır tonlarındadır. Özellikle Beyaz renkli olanlarında bir gözü Mavi diğer göz farklı renkte olabilir.
Kuyruk uzunluğuKuyruksuz
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, yumuşak, ipeksi düz tüylü
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSiyah, Beyaz, Mavi, Kırmızı, Gümüş, Krem olabileceği gibi bu renklerin karışımından da oluşabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarSinirsel bozukluklar, Dışkılama problemleri, Omurilik deformasyonu
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİngiltere/Man Adası
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Mojave Spotted (Mojave Desert Cat) 

Mojave Spotted (Mojave Desert Cat)Egzotik bir görünüme sahip olan Mojave'ler iri boyutlardadır. Kafası öneMojave Spotted (Mojave Desert Cat) doğru incelen yuvarlak hatlara sahip ve orta büyüklüktedir. Kısa ve geniş bir burnu vardır. Bıyıkların çıkıtığı bölge çıkıntılıdır ve buruna kare görünümü verir. Burun ucu kahve, siyah veya pembe renkli yumuşak deri gibidir. Gözler oval şekilde hafif yatık ve birbirinden uzaktır. Kulaklar orta boyutlarda ve kafanın gerisinden öne doğru yuvarlatılmış görünümlüdür, uçları  sivri değildir. İnce ve kaslı bacakları, büyük ve geniş patileri vardır. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Pençeleri güçlüdür. Polydactyl ırklardandır. Ayakların her birinde fazladan parmak bulunabilir. Kuyruğu, kısa veya orta sayılabilecek bir uzunluktadır. Genel olarak tüm vücudun kemik yapısı güçlüdür. Kısa ve parlak tüylere sahiptir.
Karakteri
Bağımsız ve dışa dönük bir karakteri vardır. İnsanlarla güven içinde yaşasalar da yinede vahşi bir doğadan gelen Mojave'ler çok fazla tutsak kalamazlar. Dışarı çıkma istekleri oldukça fazladır. Ayrıca iyi bir avcı olan bu ırkın kedileri suyla oynamaya ve sinek, böcek, kuş peşinde koşmaya bayılır. Her an tetikte ve çeviktirler. Güçlü, aktif ve meraklıdırlar. Atletik yapılı olan bu kediler daima kendilerine yapacak bir iş bulurlar.
Renkleri
Parlak tüylerin tel tel bir görünümü vardır. Benekli, tekir, leopar desenlerde olabilen tüyler samur, kestane, altın kahve, gümüş mavi ve kömür renginde olabilir.
Kökeni
Orjinal adı Mojave Desert Cat olan Mojave Spotted ilk kez 1980 yılında Güney Kaliforniya'daki Hesperia denilen küçük bir kasabada April Langford tarafından vahşi kedilerin çiftleşmek ve sert çöl havasından korunmak için girdikleri çalılıklar arasındaki derin tünellerde keşfedilmiştir. Bulunan altı kedinin hepsi noktalıydı ve birbirine oldukça benziyordu. Fakat renkler gümüş, kahve, altın ve agouti siyah olarak kediden kediye değişiyordu. Bu kediler geniş kemik yapısı ve iri patileriyle ev kedilerinden oldukça iriydiler. Patilerin şekli yerel Bobcat ve vaşaklarınkini andırıyordu. Üremeleri zordu ve az sayıda yavru doğuruyorlardı. Ergin kedilerin ortalama yaşam süresi bilinmiyordu. Canlı kuşlar, çöl fareleri, kertenkeleler ve böceklerle besleniyorlardı. Ve etrafları vahşi hayvanlarla çevriliydi. Yaşam koşulları ve fiziki özellikleri bakımından farklı olan bu kedilerin, soğuktan ve açlıktan ölmek üzereyken 1984 yılında Kitten Milk Replacament (KMR) tarafından bir sedir ağacının altında bulunan yavruları ilk kez kapalı bir yerde bakılmaya başlanmıştır. Fakat kalıtsal vahşi doğaları gereği tam olarak evcilleştirilememişlerdir. 1990 yılında bu bölgeye insanlar yerleşmeye başladığında bu vahşi kediler de bölgeden yavaş yavaş kaybolmaya başlamışlardı. Mojave spotted, IPCBA (International Progressive Cat Breeders' Alliance) tarafından tanımlanmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiOval, öne doğru incelen şekilde
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengi-
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıParlak, ipeksi, tel tel görünümde
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerSamur, Kestane, Altın kahve, Gümüş mavi ve Kömür rengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi10 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarÜreme problemi, İnfertilite, Parmaklarda anomali (polydactyl)
Diğerleri
Diğer İsimleriMojave Desert Cat
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpIPCBA (International Progressive Cat Breeders' Alliance)




Munchkin 

MunchkinOrta boyutlarda sağlam, tıknaz görünüşlü bir vücut yapısı olan Muckin'lerMunchkin kısa bacaklı seçkin kedilerdir. Yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Görünüm olarak American Shorthair'e benzer. Gözler orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Tüm  renklerde olabilir. Ancak canlı ve derin renkler tercih edilmektedir. Kısa bacakları olması nedeniyle yıllarca izlenen bu ırkın her hangi bir omurga promlemine rastlanmamıştır.






Karakteri

Hareketli ve meraklı bir ırktır. Kısa bacaklarına rağmen oldukça hızlı koşabilirler. Hatta pek istenmesede bir yerlere sıçramayı severler. Zarif vücutlarına rağmen, korkusuz ve cesurdurlar. Kolay terbiye edilebilen bu ırk diğer petlerle ve çocuklarla oldukça iyi anlaşır. İyi huylu, sosyal ve eğlenceli kedilerdir. Kolayca komut alabilir ve öğretildiği taktirde atılan objeleri hevesle getirebilir. Diğer kedilerle de iyi anlaşabilen Muckin iyi bir arkadaştır. Çocuksu karakterlerini tüm yaşamları boyunca sürdürürler.
Renkleri
Tüyler kısadır ve tüm renklerde olabilir.
Tüy Bakımı

Kısa tüylerinin bakımı kolaydır. Haftada bir iki kez yapılan fırçalamalar yeterlidir.
Kökeni
Doğal yaşamda kendiliğinden yetişmiş evcil bir kedi ırkı olan Muckin ilk kez 1930'lu yıllarda İngilterede görülmüştür. Daha sonra 1950 yılında Rusya'da rastlanılan bu ırk en yaygın olarak Amerika'nın Louisiana eyaletinde yaşamaktadır. 1983 yılında Sandra Hachenedel, Lousiana' da Muckin kasabasında yaşayan siyah yavru bir kedi buldu. Onu aldı ve adını Blackberry (böğürtlen) koydu. Yavru büyüdükçe oldukça şaşırtan bir özelliğini farketti. Bu kedi normal vücut yapısına sahip olmasına karşın cüce ırk olan Corgi gibi oldukça kısa bacaklara sahipti. Sandra Daha sonra yavrulayan Blackberry nin çocuklarından adı Toulouse olan dişi Munchkin kolonisini oluşturan Kaye LaFrance ye verildi. Ve bu ırk onun kontrolünde yetişmeye başladı. Uzun yıllar genetik araştırmaları yapılan günümüz Munchkin ırkı Blackberry ve Toulouse nin soyundan gelmektedir. Bu ırk TICA (The International Cat Association) tarafından tanınmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta uzunlukta, üçgen
Göz rengiTüm renklerde olabilir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıParlak ve kalın
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTüm renklerde olabilir.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriKangaroo Cat, Louisiana Creole Cat
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA (The International Cat Association), CFA






Nebelung 

NebelungBu ırk kedilerinin en belirgin özellikleri, geniş boyutlarda yassı ve düz bir başNebelung yapısı ve dolgun tüylerdir. Yuvarlak gözlere, küçük sevimli bir ağıza ve oldukça belirgin bir buruna sahiptirler. Kulakları geniş, dik ve dışarıya doğru hafif dönüktür. Tüylerin çift kat olmasından dolayı vücut hatları pek belli olmaz. Ön ve arka ayakları kemikli ve kaslıdır.Tüyleri Persianınkiler gibi orta uzunluktadır.


Karakteri

Ev ortamına kolayca uyum sağlayan, sevecen, hareketli ve oldukça zeki kedilerdir.

Musluktan su içmeyi çok seven Nebelung'lar atılan objeleri yakalayıp getirmekten çok hoşlanırlar.

Renkleri

Russian Blue' ninkine benzer tek renk tonlara ve parlak, saten tüylere sahiptir. Tüylerin şekil ve renkleri bulunduğu yere göre değişebilir. Örneğin, Amerika'da grinin daha açık tonlarında, İngiltere'de ise maviye dönüktür. Derin yeşil ve sarı, ırkın özgün göz rengidir.

Tüy Bakımı 

Çok fazla fırçalama tahrişe neden olabilir. Bu nedenle tüyler, belli aralıklarla fırçalanmalıdır.

Ölü tüylerin alınması için haftada iki kez fırçalama çoğu kez yeterlidir.

Kökeni

Nebelung'un hikayesi; 1980 yılında Terri adında siyah bir kedinin Angora kanı taşıyan ikisi dişi, biri erkek üç yavru doğurmasıyla başlar. Bu yavrular siyah ve grinin altı farklı tonundadır. İlk çiftin erkeğiyle yeni bir dişi çiftleştirildiğinde kısa tüy ve püsküllü bir kuyruk yapısına sahip yeni bir ırk ortaya çıkmıştır. Bu yeni ırk 1987 yılının eylül ayında TICA kayıtlarına Nebelung adı ile geçmiştir. Daha sonrada bu erkek kedi, ırkın devamı için çoğu zaman kullanılmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiGeniş boyutlarda yassı ve düz
Kulak BiçimiOrta
Göz rengiDerin yeşil, Sarı
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, sık, parlak, saten gibi yumuşak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGümüş gri, Mavimsi gri
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi10 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriCreature of the Mist (German)
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA, CFF, TCA






Norwegian Forest 

Norwegian ForestGeniş yapılı ve 3 - 9 kilo arasında değişen ağırlığa sahip kedilerdir. Büyük,Norwegian Forest üçgen bir baş yapısı ve küçük kare biçimli kulakları olan bu ırkın kedileri, yassı bir yüz ve düz bir buruna sahiptir. Küçük ancak güçlü ve yuvarlak bir çeneye sahip olan Norwegianlar kaslı yapılarıyla, Main Coon 'u andırırlar. Dışa dönük, dik kulakları ve geniş, yuvarlak patileri vardır. Uzun ve yumuşak tüylere sahip olan bu kedilerin tüyleri boyun kısmında yoğunlaşarak yele halini almıştır.


Karakteri

Kendilerinden emin, dengeli, sıcakkanlı ve oyuncu bir mizaçları vardır. Diğer kedilerden ve çocuklardan hoşlanırlar. Yumuşak, sevecen ses tonları vardır. Bu yapılarıyla ev yaşamına yatkın gibi görünen Norwegianlar aynı zamanda doğal yaşamdaki kedilerin avcı ve tırmanıcı karakterlerini de taşırlar. Bu nedenle geniş bahçeli bir ev yaşantısı onlar için en idealidir. Eğer bahçeli bir evde yaşamıyorsanız, evinizde yapay bir ağaç bulundurmanız, mobilyalarınızın zarar görmesini engelleyecektir.

Renkleri

Genelde mühürlü, kırcıllı ve karışık renklerden oluşur. Vücudundaki mühürler genellikle, sarı ve beyaz karışımından oluşur. Sadece siyah ve beyazdan oluşan özel renkleri de vardır.

Tüy Bakımı

Uzun tüylerinin düzenli olarak fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Tüylerinin birbirine karışmaması ve düzenli görünmesi onlar için önemlidir. Bu nedenle genellikle kendi kendilerini temizlerler.

Kökeni

1930 yılında İskandinav Yarımadası'nda ortaya çıkmıştır. Bölgenin yerlisi olan bu kediler, yüzyıllardır dondurucu soğuk ve vahşi hayvanlarla yaşam mücadelesi vermiştir. Soğuk iklime sahip bölgelerde yaşamalarına rağmen, sıcakkanlı hayvanlardır. Bu ırk adeta, kedilerin yüzyıllar öncesine dayanan efsanevi ve gizemli özelliklerini, modern dünyaya kanıtlayan bir karaktere sahiptir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiÜçgen
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiYeşil, Altın renkli
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, sık, parlak, su geçirmez, pürüzsüz
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz, Siyah, Mavi, Duman, Açık kahve, Sarı, Duman, Lila gibi renklerde Mühürlü, Kırçıllı ve Karışık
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarKaraciğer problemleri, Sinir sistemi problemleri, Retinal atrofi, Polykistik böbrek hastalığı
Diğerleri
Diğer İsimleriEuropean Shorthair, Skogkatt
KökenNorveç
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA







Ocicat 

OcicatOval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkınOcicat en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir. Kısa ve muntazam gövdesi gelişmiş kasları ve geniş göğüs yapısı sayesinde oldukça atletik görünür. Tüyleri yumuşak yapıdadır.



Karakteri

Akılcı ve mantıklı kişiliğiyle öne çıkan Ocicatlar aynı zamanda oldukça aktif, atletik ve sportmen bir yapıya sahiplerdir. Bu ırk aynı zamanda Siyamların uyanıklığını, nazik ve sevecen yapılarını da almışdır.

Renkleri

Vücudunda, parlak renkler ve benekler çoğunluktadır. Yüz kısmındaki tüyler, vücuduna göre daha açıktır. Bu ırkın kedileri genelde gümüş tonları, kahve lila ve çikolata renklerindedir ve sahip oldukları renkler vücut hatlarıyla uyum içerisindedir. Ocicat ırkına mensup bir kedinin tüylerinde, aynı rengin açıklı koyulu 12 farklı halini görmek mümkündür. Bu ırkın genelde göz rengi kahve ve sarıdır.    

Tüy Bakımı

Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır.

Kökeni

Ocicat, Absyssinian, Amerikan Shorthair ve Siamese karışımından oluşan melez bir ırktır. İlk kez 1987 yılında CFA tarafından bulunmuş ve Güney Amerikalı vahşi kedi Ocelat'a benzerliği nedeniyle bu ismi almıştır. Ocicatseverler; onların başlı başına bir ırk olduklarını ve kendilerine has özellikler taşıdıklarını ispatlamak için büyük mücadele vermişlerdir.  

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiOval, takoz benzeri
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiGenellikle Sarı, Yeşil, Kahverengi olmak üzere Mavi hariç tüm renkler görülebilir.
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıDüz, pürüzsüz, yumuşak , saten gibi parlak
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerSarımsı kahverengi, Çikolata, Tarçın, Açık kahve, Gümüş renklerinde
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarHeartworm ve buna bağlı kalp problemleri
Diğerleri
Diğer İsimleriOcelette, Oci
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Oriental Longhair 

Oriental LonghairKafa yapısına oranla oldukça geniş ve üst kısımları nokta şeklinde bir kulakOriental Longhair yapısına sahiptir. Badem şeklindeki gözleri burna yakın ancak birbirinden ayrıktır. Orta boyutlarda oldukça kaslı ve kemikli bir vücut yapısına sahiptir. Bacakları uzun ve arka ayakları ön ayaklarına oranla daha güçlüdür. Kuyruğu ince ancak kaslı ve dolgun tüylüdür. Vücudunu saran tüylerin üzerinde siyah ve koyu kahve mat çizgiler bulunur.





Karakteri

Oldukça duygusal, sadık kedilerdir. Anlayışlıdırlar ve kolayca eğitilebilirler.

Renkleri

Bu ırk genelde sade renklerdedir. Tüyler; lavanta - krem, gümüş, tarçın, mavi - krem gibi karışımlardan da oluşabilir. Göz renkleri açık ve koyu yeşildir. Ancak çok nadir olsa da gözlerde mavi renk hakim olabilir. Yaşlı kedilerde ise gözler, her zaman soluk renklidir.

Tüy Bakımı

Tüylerinin düzenli taranması sağlıklı görünmeleri sağlayacaktır.

Kökeni

Oriental Longhair; görünüş itibariyle Oriental Shorthairdan biraz daha uzun tüylüdür. Kediseverler ve ırk araştırıcıları, bu ırka ilk önce diğer Shorhairlerden tek farkının tüylerinin sık olması olarak bakmış ve özgün bir ırk olarak kabul etmemişlerdir. Ancak bu ırkın kedileri; Persian gibi uzun, yumuşak ve şüphesiz diğer uzuntüylü kediler gibi parlak ve muhteşem bir görünüme sahip olmalarıyla kendilerini kabul ettirmişlerdir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz şeklinde öne doğru uzayan görünümde
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiAçık yeşil, Koyu yeşil, nadiren Mavi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıParlak, yumuşak, ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerLavanta - krem, Gümüş, Tarçın, Mavi - krem
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi13 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar-
Diğerleri
Diğer İsimleriMandarin, Angora
KökenKanada
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Oriental Shorthair 

Oriental ShorthairUzun gövdeleri sayesinde oldukça ince ve zarif görünen bu ırkın kedileri,Oriental Shorthair oldukça kaslı olan yapıları nedeniyle genellikle 4 - 6.5 kilo arasında değişen ağırlıklara sahiptir. Vücuduna oranla küçük ve üçgen şekilli bir kafa yapısı, iyi gelişmiş orta boy çene ve üçgen biçimli bir burna sahiptir. Başının üstünde bulunan dik kulaklarıyla Rexleri andıran bu ırkın ağız yapısı uzun ve öne doğru çıkıtır. Kısa tüylere sahip olan Shorthair'ların, tüy renklerine göre değişen, orta boy bedem şeklini andıran gözleri vardır. Beyaz tüylü olan Shorthair' in gözleri genelde yeşildir. Bakır göz rengine ise, krem ve kırmızı tüylere sahip Shorthair'larda rastlanır. Irkın uzun ve ince yapıda olan kuyrukları sona doğru nokta şeklini alır.
Karakteri

Siyamlar gibi oldukça canlı, hareketli ve sadık kedilerdir. Bu oyuncu kediler evde, özellikle çocuklarla çok iyi anlaşır. Oldukça sesli ve girişken yapıda olan bu kediler, yumuşak bir ses tonuna sahiptir.

Avlanmaya bayılırlar. Kaslı vücut yapıları, avlanma sırasında onlara büyük avantaj sağlar.

Dişi kediler gelişimlerini oldukça erken tamamlarlar.
Renkleri
Tüyleri çeşitli renktedir. Tek renklerin yanında beyaz tonlarıyla karışmış mavi, krem, lila ve duman renkleri de vardır.

Tüy Bakımı

Kısa ancak oldukça dolgun ve sık tüylerin bakımı her hafta düzenli olarak yapılmalıdır.

Kökeni

İlk Oriental 1950 yılında İngilterede ortaya çıkmış ve Siamese'lara benzer bir mutasyon geçirmiştir. Günümüzde Oriental ırkı Siamese ve renkli shorthair'a benzer olarak bilinir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiKüçük üçgen şeklinde
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiParlak yeşil, Bakır rengi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıOldukça dolgun, sık, saten gibi parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTek renklerin yanında Beyaz tonlarıyla karışmış Mavi, Krem, Lila ve Duman renkleri de vardır.
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarKalıtsal şaşılık, Nystagmus, Sinirsel bozukluklar, Doğmasal kalp problemleri
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Persian

PersianYüzünün etkileyici geniş ve yuvarlak kafasının kemik yapısı tamamenPersian yuvarlaktır. Belirgin bir girintisi olan basık burnu kısa ve kalkıktır. Gözler iri, yuvarlak ve kabarıktır. Uçları yuvarlak hafifçe öne eğik kulakları ufaktır ve alt tarafları fazla geniş değildir. Kulaklarının alçak oturuşu kafasının yuvarlaklığını bozmaz. Bedeni alçak ve güçlü, asla kaba sayılmayacak bir tıknazlıktadır. Kemikleri ve kütlesi ona bir armağan gibidir. Kasları neredeyse abartıya kaçacak bir biçimde yapılıdır. Dört ayağı da kısa ve kalındır, ön ayakları düz iner. Sırtı muntazamdır, iri patileri yuvarlak ve sıkıdır. Parmakları birbirine yakındır. Kuyruk uzun olmamakla beraber gövdenin uzunluğuna uygundur. Uzun, sık ve canlı tüyleri gövdeden aşağıya akıyormuş gibi kabarık durur. Omuzlar dahil tüm beden boyunda yelelenen ve oradan aşağı göğsü ve ön ayakları kaplayan uzun kürk gibi tüylerle kaplıdır. Pati altlarında ve kulak içlerinde dolgun fırçaya benzeyen tüyler vardır.
Karakteri

Tartışmasız ilk tercih edilen ev kedisi olan Persian, aileye ve dostluğa olan tüm düşkünlüğü ve zekası ile tanınır. Ancak bakımı oldukça dikkat gerektirir.

Renkleri

En çok rastlanan tipler tek renkler veya aynı rengin açıklı koyulu tonlarıdır. Bunlar beyaz, siyah, mavi, kızıl, krem, mavi-krem, duman olabilir. Vizon rengi, beyaz üzeri daha koyu renkler, duman üzeri siyah, mavi, akik rengi, mavi-krem, tekir desenleri olabileceği gibi beyaz ve farklı renkten oluşan çift renklerde görülür. Çift renklerde beyaz üzeri yama desenleri veya çikolata, leylak-krem, ateş, fok kahverengi veya mavi lekeler olabilir. Gözler parlak bakır, canlı mavi, mavimsi yeşil ya da değişik göz renklerinde olabilir.
Tüy bakımı

Her gün muntazaman fırçalanması şarttır. Çok fazla sindirilmemiş tüyler bağırsak problemlerine yol açabilir. Yumuşak bir fırçayla ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır. Eğer şartlar başka türlüsünü gerektirmiyorsa mümkün olduğunca kuru şampuan kullanılması gerekir.
Kökeni

İran kedilerinin uzun tüylü Türk Ankara kedilerinden geldiği sanılmaktadır. Her iki cins de doğulu kediler olarak tanınır. Eski İran kedilerinin Ankara kedileriyle daha yoğun ve yünsü tüylü olmalarının dışında çok az farklılıkları vardı. İran kedileri Avrupalılar tarafından tüylerinden ötürü beğenilerek yetiştirildiler ve tüm uzun tüylü kedi yarışmalarının vazgeçilmez galipleri oldular. İran kedisinin süregelen ısrarlı yetiştirilmesi sonucunda sarsılmaz yerleri olan İngiliz ve Amerikan Shorthair'ler bile kendi ana vatanlarında tahtlarını kaybettiler.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak büyük
Kulak BiçimiKısa
Göz rengiParlak bakır, Canlı mavi, Mavimsi yeşil
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıParlak, canlı, kalın, sık, ipeksi, yumuşak
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerBeyaz, Gümüş, Altın, Duman, Siyah, Mavi, Kızıl, Krem, Mavi-krem, Vizon rengi
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarDiş ve çene yapısında bozukluk, Solunum güçlüğü, Entropium, Aşırı göz akıntısı, Polycystic böbrek hastalıkları, Deri problemi
Diğerleri
Diğer İsimleriChinese Cat
Kökenİran
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Pixie Bob 

Pixie BobPixie Bob, kaslı ve güçlü bir kemik yapısına sahip iri boyutlarda bir ırktır.Pixie Bob Dişiler genelde erkeklere oranla daha küçüktür. Ayırt edilebilir derecede farklı yüz hatlarına sahip bu ırk her haliyle vaşak'ı anımsatır. Vücutlarıyla orantılı baş yapıları vardır. Kulaklar geniş, dik ve dışa dönüktür. Uzun ve belirgin bir burun ve küçük bir ağız yapısına sahip olan Pixie Bob'ın bıyıklar oldukça uzundur. Kuyruk kısa, kalın ve uç kısmı ovaldir. Arka ayaklar ön ayaklardan daha kısa ancak kaslı ve kemiklidir. Spesifik olarak polydactyl bir ırktır. Diğer kediler gibi önde 5 arkada 4 parmağa sahip olanları vardır. Ancak genelde bu ırk kedileri daha fazla parmağa sahiptir. Tüy yapısı ve rengi vaşağı andıran Pixie Bob silik noktalı, koyu kahve noktalı, kırık parçalı, açık kahve ve kırmızımsı kahverenği tonlarda olabilir. Çift kat tüylere sahip olan bu ırkın kedileri, kısa tüylü olsada yer yer uzun tüylerde bulunur. Oldukça yumuşak ve kaliteli olan tüyleri, kedi dünyasında tek olarak kabul edilmektedir. Yeni nesil kediler grubundan kabul edilen bu ırkın geçirdiği değişimlerden sonra doğan günümüz yavruları kaslı vücut yapısı, ince bacaklar ve bazen sallanabilen kısa kuyruklara sahiptir.
Karakteri

Doğaları gereği vahşi görünseler de aslında yumuşak kalpli, sevecen ve akıllı kedilerdir. Güçlü bir otokontrolleri vardır. Arabada rahatça seyahat edebilirler. Genelde sahipleriyle olmayı tercih ederler. İnanılmaz zekaları ve her zaman entrikayla dolu karakterleriyle Pixie Bob kediseverlerin tercih ettiği bir ırk olmuştur.
Renkleri
Koyu kahve noktalı, silik noktalı,açık kahve, kırık parçalı ve kırmızımsı kahverengidir.
Tüy Bakımı
Kısa tüylere sahip olan Pixie Bob'ların yoğun bir tüy bakımına ihtiyacı yoktur. Haftada bir kez küçük bir fırça veya tarakla bakımının yapılması yeterlidir.
Kökeni

Evcil çiftlik kedisi ve Bobcat (vaşak) karışımı olan  Prixie Bob ırkı, kuzey Amerikanın tüm bölgelerinde yaygın olarak görülebilir. Evcil görüntülerinin altında oldukça farklı doğaları vardı. İlk olarak bu polydactyl, kısa kuyruk kedilere 1985 yılında Cascade dağlarının gölgesindeki Puget Sound'un sahillerinde rastlanmıştır. Davranışları ve görüntüsüyle inanılmaz bir gizeme sahip olan bu kedilerin en spesifik özelliği polydactyl oluşlarıydı. Carol Ann tarafından bölgeden alınan bir dişi yavrunun polydactyl oluşunun dışında, vahşi görünüşü ve gizemli duruşuyla başka bir dünyanın kanını taşıdığını farkeden Carol Ann ona  masal kedi adını verdi. Kuzeybatı Pasifikde de rastlanılan bu ırk daha sonraları çoğaltılarak geliştirilmiş ve insanların beğenisini kazanmıştır. 13 yıl sonra tam olarak zararsız ve diğer evciller gibi kusursuz hale gelmiş olan bu ırkın zekası ve algılama yeteneği apartman yaşantısına çabuk alışmasını ve yaygınlaşmasını kolaylaştırmıştır. İki orjinal kedinin birleşiminden oluşan Pixie Bob, DNA testlerinde vahşi gen taşıyan evcil kediler olarak TICA (The International Cat Association)' ya kayıtlıdırlar.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlak, burun ucuna doğru az derecede uzun
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiAltın sarısı, Kahverengi, Yeşil
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıKısa tüylüdür ancak uzun tüylülere de rastlanabilir
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKoyu kahve noktalı, Silik noktalı, Açık kahve, Kırık parçalı ve Kırmızımsı kahverengidir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi13- 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA






Ragamuffin

RagamuffinRagamuffin, boyut olarak oldukça büyük kedilerdir. Baş yapısı da gövdeyleRagamuffin uyumlu olarak büyük, boyun kısa, karın kısmı yumuşak ve sarkıkıktır. Alın yumuşak bir eğimle yuvarlanmış ve genel yumuşak hatlara uygundur. Yüzlerinde Siyamlar gibi siyah veya kahve maske olabilir. Küçük ve sevimli olan burun pembemsi, kahvedir. Kulaklar geniş ve diktir. Kulak çevreleri koyu çizgilerle çevrilidir. Gözler, büyük ve anlamlıdır. Bu anlamlı bakışlar Ragamuffin'in karakteristik tatlı bakışını destekleyen bir özelliktir. Göz rengi tüy rengine göre farklı olabilir. Noktalı kürkü olanlar genellikle mavi, vizon olanlar yeşil, yeşil mavi, turkuaz, düz renkli olanlar da ise tüm renkler olabilmekle birlikte genellikle mavidir. Ağız küçük, çene yuvarlak ve dişler üst üste gelecek şekilde kapanır. Vücut yapısı kaslı olan bu ırkın kedileri geniş göğüse ve güçlü omuzlara sahiptir. Tüm vucunu saran yumuşak peluş tüyler, baş bölgesinde yele şeklini almıştır. Tüyleri bir tavşanın tüyleri gibi sık ve ipeksidir. Kuyruk uzun ama gövdeyle uyumludur. Kuş tüyü görünümünde bol tüyle kaplıdır. Ragamuffin'lerin erginliğe geçişleri diğer kedilere göre daha yavaştır. Gelişimlerini yaklaşık 3-4 yılda tamamlarlar.
Karakteri
Çocuklar ve diğer kedilerle vakit geçirmekten hoşlanan bu sevecen kediler hareketliliğin olduğu her yerde vardır. Oldukça sıcak ve dost canlısı kedilerdir. Uysal yapısı  nedeniyle savunma içgüdüleri gelişmemiştir. Diğer sokak kedileri karşısında kendilerini savunamayacaklarından evde bakılmaları önerilir.
Renkleri
Uzun ve peluşa benzeyen tüyleri bir çok renk ve desende olabilir. Tek renkli, mühürlü,  tekir, kaplumbağa deseni, vaşak ve vizon sık görülen renk ve desenleridir. Ayrıca mavi, lila, kırmızı, gümüş, duman, krem ve beyaz renklerde farklı desenlerde de olabilirler. Renkleri farklı olmasına rağmen gözleri genellikle parlak ve derin mavidir.
Tüy Bakımı

Orta uzunlukta olan tüyleri diğer uzun tüylü ırklara oranla daha az bakıma ihtiyaç duyar. Sağlıklı ve yumuşak tüyleri haftada iki kez fırçalanması yeterlidir. Birkaç ayda bir banyo yaptırmalı, tırnak kesimi ve kulak içi temizliğine dikkat edilmelidir.
Kökeni
Ragamuffin ırkının hikayesinin bir kaza sonucu başladığına inanılmaktadır. 1960 yıllarında Persian ırkı kediler yetiştiren Ann Baker, vahşi kedilerin kolonilerine bakan ve besleyen komşusu ile ilişkisini geliştirmişti. Adı Josephina olan bu vahşi kedilerden biri araba kazası geçirmeden önce birkaç yavru dünyaya getirmişti. Kaza sonrası kedi tekrar sağlığına kavuştuğunda ikinci bir doğum yapmıştı ve insanları etkileyen inanılmaz yavrular dünyaya getirmişti. Bu doğumla birlikte kaza sonucu Josephina' nın mutasyona uğradığı ve daha farklı yavrular ortaya getirebildiği gibi bilimsel olmayan teoriler ortaya atılmıştır. Ann Baker, Josephina adlı bu vahşi kedinin yavrularını çoğaltmış ve Ragdoll' a benzeyen bu inanılmaz ırka harika bir karakter kazandırmak için onları koruma altına almıştır. Melekleri andıran bu sevimli kedilere Cherubim (melek) ismini vermiştir. Ann Baker, bu rastlantısal ırkı, Burmese'ye benzeyen siyah kısa tüylü ve noktalı kediler ve beyaz patili erkek Birman gibi kedilerle çiftleştirerek geliştirmiştir. Bu çiftleştirmeler sonucunda birçok beyaz patili ve noktalı yavrular meydana gelmiştir. Kedilerin bir çoğu beyaz patili ve noktalı olmasına karşın yavruların bazıları gökkuşağı renklerinin farklı tonlarındaydı. Bu farklı görünümlerinden dolayı Baker bu kedilere Miracle Ragdoll (mucize Ragdoll) demiştir. Ancak bu ırkın, tüm renk ve desenleri ile Ragdoll'lardan farklı olduklarını ispatlamıştır. Bu nedenle 1993 yılında International Ragdoll Cat Association (IRCA) tarafından başlı başına bir ırk olduğu kabul edilmiş ve Riverside' ın sevimli afacanları olduklarından Ragamuffin ismiyle anılmaya başlanmıştır. Ve kayııtlara bu adla geçirilmesi uygun görülmüştür. Irk 2001 yılında The Amerikan Association Of Cat Enthusiasts, United Feline Organization (UFO) ve Cat Fanciers Federation (CFA) kuruluşları tarafından da kabul edilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiYuvarlatılmış takoz şekli
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiNoktalı kürkü olanlar genellikle Mavi, vizon olanlar Yeşil, Yeşil mavi, Turkuaz, düz renkli olanlar da ise tüm renkler görülmekle birlikte genellikle Parlak derin mavidir.
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıSık ve ipeksidir
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTek renkli, Mühürlü, Tekir, Kaplumbağa deseni, Vaşak ve Vizon, Mavi, Lila, Kırmızı, Gümüş, Duman, Krem ve Beyaz renklerde
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi18 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpIRCA, CFA, ACFA, UFO, AACE, ICE







Ragdoll 

RagdollYuvarlak bir baş ve belirgin çıkık çeneleri vardır. Burun düz ve ortaRagdollgenişliktedir. Küçük, nokta gibi bir burna sahiptir. Ağız yuvarlak ve aşağıya doğru eğimlidir. Vücut esnektir. Muhteşem uzunluk ve soğukkanlı duruşuyla Ragdoll oldukça görkemli bir kedidir. Medium boyutlar ve ipeksi tüylere sahiptir. Kulaklar dikkat çekici olsa da Persian'ınkiler gibi etkileyici değildir.


Karakteri

Ragdoll nadir üreyen ve seçkin bir ırktır. Sakin görünüşlüdür ancak sinirlendiğinde nazik ve yumuşak bir patide olsa ani vuruşlarda bulunabilir.

Renkleri

Ragdoll un üç ana rengi vardır. Beyaz eldivenli kediler, eldivensizler ve tek renkliler olacak şekilde de gruplandırılır. Renkliler mühürlü de olabilir. Çikolata rengi, mavi, kahve lila renkliler beyazla uyum içindedir. Gözler genelde mavidir.

Tüy Bakımı

Fırçayla hafifçe taramak, elle yumuşak dokunuşlarda bulunmak tüylere güzel bir görünüm kazandıracağı gibi onun da hoşuna gidecektir.

Kökeni

Keşfedilen bu ırkın Beyaz Persian olabileceği düşünülmüştür. Fakat sonraki araştırmalarda ortaya yeni bir ırk çıkmıştır. Ragdoll üzerinde yapılan araştırmalarda deney fareleri kullanılmış ve bazı farklı davranışlar gözlenmiştir. Bu gözlemler 1960 yılı boyunca sürmüştür.1980 in ortalarına kadar Amerikan kayıtlarının kabul etmemesi nedeniyle araştırmalar tam olarak yapılamamıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak, geniş, öne doğru az derecede uzun kısa takoz biçimi
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiMavi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıİki tabakalı, ipeksi, kadife gibi
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata rengi, Mavi, Kahve ve Lila
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriCherubim, Miracle Ragdoll
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA






Russian Blue 

Russian BlueUzun ve üçgenimsi kafasının tepesi düzdür. Yuvarlak biçimli ayrık gözlerRussian Blue yüze sanki genişmiş gibi bir ifade verir. Burnu orta büyüklüktedir. Aşağı doğru genişleyen iri kulaklarının ucu yuvarlaktır. Kulakları tüylerin seyrekliğinden ve derisinin inceliğinden ötürü şeffafmış gibi durur. Vücut hatları ve duruşu oldukça zariftir. İnce kemikli uzun bedeninde belirgin ve sıkı kasları vardır. Uzun bacakları daha da ince kemiklidir. Hafifçe yuvarlak gelen patileri ufaktır. Kuyruğu kalın olarak başlayıp uca doğru incelir ve oldukça uzundur. Dokunulunca ele ipeksi ve yoğun gelen kısa tüyleri çift katlıdır. Esnek ve ince tüyleri gövdesinden kabarık durur.

Karakteri

Sakin ve bağımsız yapısıyla kendini zorla kabul ettirmeye çalışmadan, sevgisini ve duygularını gösterebilen Russian Blue kedileri, pratik zekalı, akrobatik ve beceriklidir.
Renkleri

Açık ve parlak mavi Russian kedisinin tek rengi olmasına rağmen tercih edilen tonlar bölgelere göre değişir. Örneğin İngiltere'de orta tonda bir mavi tercih edilir. Tüylerinin renk tonu ne olursa olsun koyu yeşil gözler bu ırkın özelliğidir.
Tüy Bakımı

Fazla bakım istemeyen bu kedinin tüyleri onları dik tutacak şekilde fırçalanmalıdır.
Kökeni

Russian Blue kedisinin ana kökeni bazı eski kedi ırklarında olabileceği gibi tam olarak bilinmemektedir. Bir rivayete göre bu kedi kraliçe I. Elisabeth tarafından İngiltere'ye bir Rus liman şehri olan Archangelsk'den getirilmiştir. O zamanlar Archangel kedisi olarak bilinirken, bir ingiliz kedi show'unda "Yabancı Mavi" olarak tanımlanmıştır. Amerika'ya değişik kısa tüylü mavi kedilerin gitmesi 1880 lerin başında İsveç ve İngitere üzerinden olmuştur. Bu güzel ve tatlı kedi Kuzey Amerika ve Avrupa'da geniş kitleler tarafından benimsenmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutKüçük boy
Kafa BiçimiUzun, üçgen şekli
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiKoyu yeşil
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıYoğun çift katlı, yumuşak, ipeksi, ince
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi, Mavi tonları
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriArchangel
KökenRusya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Savannah 

SavannahGövdesi de uzun,ince yapılı ve esnek olan Savannah'ların kemik yapısıSavannah oldukça iyi gelişmiştir ve kaslı bir yapıya sahiptir. Boyun oldukça uzun göğüs geniştir. Gövdeye oranla küçük kalan baş, önden bakıldığında üçgen şekilinde, öne doğru uzun ve yuvarlak yapılıdır. Burun, gözlerin altında köprü gibidir. Ağız konveks bir şekilde kavislidir. Çene yapısı güçlüdür ve burun ile birlikte yüze vahşi bir görünüm kazandırır. Gözler orta büyüklükte oval ve badem şeklindedir. Göz renkleri zengin yeşil, sarı, altın, veya karamel kahve gibi tüm canlı renklerde olabilir. Ayrıca gözün iç açısında göz yaşı şeklinde bir lekenin olması karakteristiktir. Kulaklar baş yapısına göre oldukça uzun, geniş ve kase şeklindedir. Uç kısımları yuvarlak ve kısa tüyler vardır. Her zaman başın üstünde, birbirine yakın dik ve simetrik duran kulaklar dış olaylara ilgili olarak hareket eder. Bacaklar uzun, ince fakat güçlüdür. Patiler yuvarlak küçük yapıda, tırnaklar ise uzundur. Kuyruk diğer kedilere oranla daha kısa ve tüylüdür.Dikkat kesildiklerinde kuyruk dikleşir, birşey istediklerinde ise hafif kıvrımlıdır.
Karakteri

Savannahlar, zeki, oldukça oyuncu, hareketli ve sosyal kedilerdir. Yumuşak, sıcakkanlı ve nazik bir mizaçları vardır. Yoğun bir sevgi, ilgi, okşanmak ve öpücüklerden çok hoşlanır. Oldukça uyumlu olan savanahlar kolaylıkla ev yaşamına alışabileceği gibi tasma ile gezmeye de alıştırılabilir. Sahibiyle, evdeki diğer petlerle ve çocuklarla iyi geçinen ve iletişim kurabilen savannahların en büyük özelliği suyu sevmeleridir. Su dolu bir küvette oynamayı klasik kedi oyuncaklarına tercih eder.
Renkleri
Noktalı, tekir ve tek renkte olabilen Savannahların desenlerine göre farklı renkleri olabilir.

Noktalı olanları, gri, fildişi, krem, ten rengi, açık turuncu, açık kahverengi gibi gövde rengi üzerine keskin koyu renkte noktalıdır. Başın üstünde iki kulak arasında, omuz ve boyunda koyu renkte çizgiler yayılmıştır. Bu noktalar bacaklarda yuvarlak veya köşeli, kuyrukta ise bant şeklindedir.Genellikle geniş ve tam yuvarlak noktalılar tercih edilir.

Tekir olanlar, gri, koyu turuncu, kızıl veya kahve gibi alt renklerinin üstünde siyah veya koyu renkli dalgalar ve çizgiler barındırır. Çene, karın, göz çevresi, ayakların iç kısmı ve bıyık kısımlarında beyaz, fildişi, krem gibi açık renkler bulunabilir. Genellikle zincirli koyu çizgililer tercih edilir.

Tek renkli Savannahlar genellikle düz, parlak siyah renklidir. Ayrıca koyu tüy renginin üstünde koyu renkte çizgileri bulunan türleride olabilir. Ancak bu çizgilerin formatı tekir olanlara uygun olduğunda kabul edilir.

Tüy Bakımı

Tüyleri uzun değildir. Kısa ve orta arası, sık ve parlaktır. Günlük yapılan fırçalamalar yeterlidir.
Kökeni
Savannah ismi, ırkın kaynağını oluşturan Serval kedisinin anavatanı Afrika'nın savanlarından gelmektedir. Serval kedisi Afrika yerlileri tarafından binlerce yıldır yetiştirilmekte olan fakat sıradan ev hayatına uygun olmayan vahşi bir kedidir. Savannah ise Serval'in pek çok güzelliğini taşımakla birlikte, evde beslenmeye daha uygun ılımlı bir karaktere sahiptir. Savannah kedisi, Afrika Serval kedisinin melezlenmesi sonucu elde edilmiş genç bir ırktır. 1980'lerin başında kedi yetiştiricisi Judie Frank bir Serval erkeği ile dişi bir Siyamı başarılı bir şekilde çiftleştirmiştir. Zamanla Serval kedisinin vahşi güzelliği, çarpıcı ve farklı vücut yapısıyla evcil kedilerin uyumlu karakterlerinin birleşimi olan Savannah kedisi kendine has bir özellik kazanmış ve Eylül 2000'de TICA (The International Cat Association) tarafından onaylanarak yeni bir ırk kategorisine kabul edilmiştir. SIMBA (Savannah Uluslararası Üye ve Yetiştiriciler Birliği) sayesinde TICA, Savannah ırkına Mayıs 2000'de kedi showlarında yarışma izni vermiştir. Halen gelişim aşamasında olan Savannah kedilerinin ilk 4 kuşak erkekleri steril olduğundan çapraz yetiştirmeler sürmektedir. Uzun, esnek vücut yapısı, vahşi kedileri andıran zarif hareketleri, çarpıcı kürkleri ve yumuşak karakteri ile kısa sürede popülarite kazanan Savannahlar hala nadir bulunan bir ırk olma özelliğini korumaktadır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiKüçük, uzun, üçgen şeklinde yuvarlak hatlara sahip
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiYeşil, Sarı, Altın veya Karamel kahve
Kuyruk uzunluğuKısa
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıSık, parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKehribar, Sarı, Gri, Fildişi, Krem, Ten rengi, Açık turuncu, Açık kahverengi, Kızıl, Kahve, Siyah
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 - 20 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAfrika
Bağlı Olduğu klüpTICA





Scottish Fold Longhair 

Scottish Fold LonghairOrta boyutlarda ve yuvarlak hatlara sahip bir kedidir. Baş yuvarlakScottish Fold Longhairşekildedir. Küçük boyutlarda ön tarafa doğru kıvrık kulaklar bu görünümü destekler. Çene güçlü ve yuvarlak hatlara sahip, bıyıkları ve burun ucu yumuşaktır. Çıkıntılı yanaklar, hafif kavisli kısa bir burun ve yüze sevimli bir ifade veren anlamlı gözleri vardır Genellikle altın veya bakır renginde olan ancak tüy rengine göre değişebilen gözleri, baykuş gözüne benzeyen şekilde iri ve yuvarlaktır. Gövde orta boyutlardadır ve omuzdan kalçaya kadar yuvarlak şekilde uzanır. Bacaklar kısa ve kalın yapılı, patiler yuvarlaktır. Kalından inceye doğru uzanan orta boydaki kuyruğu kuş tüyü benzeri tüylerlele kaplıdır. Genetik kemik deformasyonuna bağlı olarak kuyruğun hareketsiz olması gibi bir bozuklukta da söz konusudur. Ancak tercih edilmez. Tüm gövdeyi kaplayan tüyler orta - uzun olarak tanımlanır. Patileri ve kulaklarıda tüylerle kaplıdır. Kıvrık kulakları ile tanınan bu ırk Amerika'da populer ilk on kedi arasında yer alır. Kulağın kıvrıklığı, sadece deri değil kıkırdak yapısınında kıvrık olmasıyla ilgilidir ve genetiktir. Scottish Fold Longhair'larda genetik olarak kemik deformasyonlarına yatkınlık söz konusudur. Yapılan çalışmalar anne ve babanın kıvrık kulaklı olması durumunda kemik deformasyonlarının arttığını buna karşın anne veya babanın her hangi birinin düz kulaklı olması durumunda bu promlemin azaldığı ancak kıvrık kulaklı yavru olma olasılığının %50 olduğunu göstermiştir. Tüm yavrular düz kulaklı olarak doğar ve yaklaşık 3 hafta sonra kulakları kıvrılmaya başlar. Kıvrık kulaklar işitmeye engel değildir. Eğer bir hastalık hali varsa yada hava çok sıcaksa kulaklardaki kıvrıklık azalır. Diğer kedilere oranla daha fazla kulak salgısı vardır ancak bu normaldir ve herhangi bir enfeksiyona işaret etmez. Sağırlık görülebilir ancak bu ırkın kıvrık kulakları ile değil beyaz tüy genleri ile ilgilidir.
 
Karakteri
Akıllı, sakin huylu ve yumuşak sesli olan bu ırk yeni insanlara ve yeni ortamlara kolayca adapte olabilir. Sadık ve evine bağlıdır. Ailenin tüm üyelerine kendini sevdirir ancak seveceği sahibini ise kendi seçer. Sahibinin yanında olmayı sever ancak asla kucak kedisi değildir. Sahibi ile oyun oynamayı ve ilgi çekmeyi sever. Özellikle atılan bir oyuncağı getirmekten büyük keyif alır. Sessiz bir kedidir. Diğer petlerle ve insanlarla iyi anlaşır. Konforlu ortamları sever ancak gerektiğinde iyi bir fare avcısıdır. Hem evde hemde bahçede yaşayabilir ancak yalnız kalmayı sevmez.
Renkleri
Lila, leylak ve çikolata dışında tüm renklerde görülebilir. Mavi-krem ve beyaz, duman ve beyaz, siyah ve beyaz, mavi ve beyaz en sık görülen renkleridir.
Tüy Bakımı
Orta düzeyde tüy bakımına ihtiyacı vardır. Haftada 2-3 kez fırçalama yeterlidir. Ancak günlük olarak yapılan fırçalamalar tüylerin daha güzel bir görünümde olmasını sağlayacaktır.
Kökeni
1961 yılında iskoçya'da William Ross adlı bir çiftçi tarafından farkedilen Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır. Babasının bilinmemesi bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştırmaların tam olarak sonuçlanamasına neden olmuştur. Bu nedenle belli bir seceresi olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır. Ancak diğer ırklardan oldukça farklı bir kulak yapısı olan bu kedinin 1966 yılında GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafından resmi olarak ilk kaydı yapılmıştır. Daha sonra tanımlama aşamasında 1970 yılında ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığı olduğundan resmi tanımlama ve kabulü işlemi durdurulmuştur. Bunun üzerine Amerikaya götürülerek işlemlerine devam edilmiştir. Carnivor genetik araştırmacısı olan Dr. Nail Todd tarafından 3 vavru değişik yetiştiricilere verilmiş ve üremesi sağlanmıştır. Bu yetiştiricilerden Pensilvanyalı yetiştirici Salle Wolfe Peters ırkın gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve 1973 de CFA (Cat Fanciers Association) tarafından tanınan ırk 1978 yılında şampiyonluk statüsüne alınmıştır. Bu gün Amerikada popüler ilk 10 ırk arasında yer alan, Highland Fold ve Coupari olarak da adlandırılan Longhair Scottish Fold 1980 yılına kadar ayrı bir tür olarak kabul edilmememiş ve genel olarag Scottish Fold olarak adlandırılmıştır. Ancak daha sonra ACFA, NCFA, ACA, CFF gibi organizasyonlar tarafından da ayrı bir tür olarak kabul edilmiş ve kayıtlara geçirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengiAltın, Bakır
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıYumuşak ve sık
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi-krem, Beyaz, Duman-beyaz, Siyah-beyaz, Mavi-beyaz en sık görülen renkleridir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarOsteodystrophy (kemik oluşumunda deformasyon), Genetik olarak kemik yapısında deformasyon ve buna bağlı topallık, Kuyruğun haretsizliği
Diğerleri
Diğer İsimleriCoupari, Highland Fold
Kökenİskoçya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Scottish Fold Shorthair 

Scottish Fold ShorthairBu ırk kedilerin en belirgin özellikleri oldukça küçük ve içe doğru kıvrıkScottish Fold Shorthair kulaklarıdır. Kulağın kıvrıklığı, kıkırdak yapısının kıvrık olmasıyla ilgilidir ve genetiktir. Kulakları çeşitli olaylar karşısında aşağı yukarı hareket eder. Bu kulak yapısı onların ne kadar dikkatli hayvanlar olduğu gerçeğini pekiştirir. Yuvarlak, geniş bir kafa yapısı ve sağlıklı dişleri ile güçlü bir çeneye sahiptir. Ağız yapısı hafif uzun ve öne doğru çıkıktır. Kıvrımlı duran ağız gülen bir ifade kazandırır. Çıkıntılı yanaklar, hafif kavisli kısa bir burnu vardır. Yüzüne sevimli görünüm kazandıran gözleri geniş, yuvarlak ve birbirinden oldukça ayrıktır. Gözleri genellikle altın veya bakır rengindedir. Ancak tüy rengi ile uyumlu olarak değişebilir. Ayrıca gözler, bazen tuhaf bir şekilde iki rengi birden yansıtabilir.Geniş göğüsleri ve gelişmiş omuzları ile orta boyutlarda, yuvarlak hatlara sahip bir kedidir. Kaslı vücut yapıları vardır. Bacakları vücuduna oranla oldukça kısa ama güçlü, patiler yuvarlaktır. Kıvrık kulakları ile tanınan bu ırk Amerika'da populer ilk on kedi arasında yer alır. Tüm yavrular düz kulaklı olarak doğar ve yaklaşık 3 hafta sonra kulakları kıvrılmaya başlar. Kıvrık kulaklar işitmeye engel değildir. Eğer bir hastalık hali varsa yada hava çok sıcaksa kulaklardaki kıvrıklık azalır. Diğer kedilere oranla daha fazla kulak salgısı vardır ancak bu normaldir ve herhangi bir enfeksiyona işaret etmez. Sağırlık görülebilir ancak bu ırkın kıvrık kulakları ile değil beyaz tüy genleri ile ilgilidir. Vücudunu kaplayan tüyler kısadır. Sık ve yoğun olan tüyleri dokunulduğunda kadife hissi veren yumuşaklıktadır.
Karakteri
Akıllı, sakin huylu ve yumuşak sesli olan bu ırk yeni insanlara ve yeni ortamlara kolayca adapte olabilir. Sadık ve evine bağlıdır. Ailenin tüm üyelerine kendini sevdirir ancak seveceği sahibini ise kendi seçer. Sahibinin yanında olmayı sever ancak asla kucak kedisi değildir. Sahibi ile oyun oynamayı ve ilgi çekmeyi sever. Özellikle atılan bir oyuncağı getirmekten büyük keyif alır. Sessiz bir kedidir. Diğer petlerle ve insanlarla iyi anlaşır. Konforlu ortamları sever ancak gerektiğinde iyi bir fare avcısıdır. Hem evde hemde bahçede yaşayabilir ancak yalnız kalmayı sevmez.
 
Renkleri
Mavi, kırmızı,beyaz siyah, krem, duman, chinchilla, portakal renklerde, tekir, parçalı ve iki renkli versiyonlar şeklinde olabilen tüyler genelde Amerikan Shorthair'la aynı renklerdedir. Tekir desende olanları 3 şekilde olabilir. Bunlar,
Klasik tekir modeli:Temel rengin üstünde çelişen açık ve koyu bantlar vardır.
Uskumru tekir modeli:Kahve, gümüş ve mavinin ağırlıklı olduğu modeldir.
Kısmen tekir modeli:Kırmızı ve krem tonlarındadır.
Ayrıca gümüş tekir, gölgeli gümüş, gölgeli altın, siyah duman gibi pek çok renk versiyonlarıda görülebilir.
Tüy Bakımı
Orta düzeyde tüy bakımına ihtiyacı vardır. Haftada 2-3 kez fırçalama yeterlidir. Mayıs ayında bölgesel olarak mevsime bağlı bir tüy değişimi yaşarlar. Bu dönem de fırçalamaların sık yapılması ölü tüylerin toplanmasını kolaylaştıracağından faydalıdır.
Kökeni
1961 yılında iskoçya'da William Ross adlı bir çiftçi tarafından farkedilen Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır. Babasının bilinmemesi bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştırmaların tam olarak sonuçlanamasına neden olmuştur. Bu nedenle belli bir seceresi olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır. Ancak diğer ırklardan oldukça farklı bir kulak yapısı olan bu kedinin 1966 yılında GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafından resmi olarak ilk kaydı yapılmıştır. Daha sonra tanımlama aşamasında 1970 yılında ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığı olduğundan resmi tanımlama ve kabulü işlemi durdurulmuştur. Bunun üzerine Amerikaya götürülerek işlemlerine devam edilmiştir. Carnivor genetik araştırmacısı olan Dr. Nail Todd tarafından 3 vavru değişik yetiştiricilere verilmiş ve üremesi sağlanmıştır. Bu yetiştiricilerden Pensilvanyalı yetiştirici Salle Wolfe Peters ırkın gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve 1973 de CFA (Cat Fanciers Association) tarafından tanınan ırk 1978 yılında şampiyonluk statüsüne alınmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiKüçük
Göz rengiTüy rengi ile uyumlu olarak değişebilir. Genellikle Altın, Bakır rengi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıSık, yumuşak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi, Kırmızı, Beyaz siyah, Krem, Duman, Chinchilla, Portakal renklerde, Tekir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarŞaşılık
Diğerleri
Diğer İsimleriBohemian Rex
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA, ACFA, CCA/AFC, UFO





Selkirk Rex 

Selkirk RexOrta büyüklükte, geniş, kaslı ve kemikli vücut yapısı ile oldukça sağlıklı veSelkirk Rex dayanıklı kedilerdir. Vücudu orantılı gelişmiştir. Bacaklar orta boyutlarda güçlü ve vücuduyla orantılı, ayaklar büyük, geniştir. Kuyrukta orta uzunlukta ve vucudu ile orantılıdır. Yuvarlak ve geniş  baş yapısı, küçük sevimli bir ağız vardır. Ağız ve burun önden bakıldığında kare görünümündedir.ve parlak iri gözleri vardır. Gözler iri badem veya oval şekilde, bakır, altın, sarı,mavi ve yeşil olabilir. Kulaklar orta büyüklükte ve her zaman diktir. Tüyleri kalın ama kadifemsi bir his uyandıran yumuşak yapılıdır. Koyun postu görünümündedir. Bu ırkın, kısa tüylü ve uzun tüylü olarak iki tipi vardır. Her ikisinde de tüyler ve bıyıklar doğduklarında kıvırcıktır. Yaklaşık altı ay sonra tüyler farklılaşır. Buklelerin kıvrımları azalır ve düzleşir. Kısa tüylü olanlarında kıvırcık tüyler göbek ve boyun bölgesinde kalır.
Karakteri
Hareketli, canlı, meraklı ve sabırsız yapısına karşın oldukça sakin, iyi huylu bir kedidir. Diğer kedi ve köpeklerle iyi anlaşırlar. Özellikle çocuklar ile çok iyi arkadaştır. Hastalara ve çocuklara toleransı yüksektir. Apartman yaşamına iyi adapte olabilen kedilerdir. Kucağa alınmak için sahibine sırnaşmayı sevsede tam olarak bir kucak kedisi değildir.
Renkleri
Gölgeli olan tüyleri tüm renklerde ve desenlerde olabilir. Tekir, gölgeli veya benekli desenlerde beyaz, siyah, kırmızı, krem, çikolata, lila, gümüş, altın, duman, yeşilimsi mavi, vizon renklerde olabilir.
Tüy Bakımı
Selkirk Rex'in tüy bakımı özel dikkat ister. Özellikle uzun tüylü olanlar önce taranmalı ve sonra kremli şampuan kullanılarak yıkanmalıdır. Aksi halde bukleler açılır ve kıvırcık görünümü kaybolur. Kısa ve uzun tüylü olan Selkirk'lerin için ayda iki kez bu işlemin yapılması yeterlidir. Ayrıca haftada iki kez kısa süreli fırçalama yapılması gerekir.

Şova çıkacak olanların tarama ve banyo işlemleri mutlaka bir kaç gün öncesinden yapılmalıdır.
Kökeni
Selkirk Rex doğal bir mutasyondur. British Shorthair'e benzeyen bu ırk, Amerika'nın Montana şehrinde  bir sığınakta Jeri Newman tarafından düz tüylü anne ile düz tüylü beş yavru ve bir tane kıvırcık tüylü yavrunun bulunmasıyla keşfedilmiştir. Jeri Newman, bu garip yavruyu tecrübeli Persian tanımlayıcısı olan De Pesto of Noface'ye götürdüğünde farklı bir ırk olarak tanımlanmış ve Selkirk Rex keşfedilmiştir. Genleri nedeniyle kıvırcık tüylü kediler yada düz tüylü kediler dünyaya getirebilirler. British Shorthair gibi kemik ve kas yapıları oldukça gelişmiştir. Bu ırkın bulunmasıyla Devon, Cornish ve Selkirk Rex'e 3'lü başbelaları denmiştir. Cat Fanciers Assocation (FAD) ve The International Cat Assocation (TICA) tarfından tanımlıdır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiBakır, Altın, Sarı, Mavi ve Yeşil
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıTüyler kalın ve buklelidir
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerTekir, gölgeli veya benekli desenlerde Beyaz, Siyah, Kırmızı, Krem, Çikolata, Lila, Gümüş, Altın, Duman, Yeşilimsi mavi, Vizon renklerde
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarŞaşılık
Diğerleri
Diğer İsimleriBohemian Rex
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA, ACFA, CCA/AFC, UFO





Siamese 

SiameseGenişten incelerek inen takoz biçimli kafası, orta boyda olup bedenSiamese ölçülerine uyumludur. Burundan başlayarak kulaklara doğru tam bir üçgen oluşturur. Bıyık bölgesi fazla çıkıntılı değildir ama erkek kedilerin çeneleri daha belirgindir. Boynu zariftir. Ağız kısmı narin, uzun ve üçgendir. Sivri uçlu kulakları altta geniştir ve birbirlerinden ayrıktır. Doğulu badem biçimli gözleri burnuna doğru daha da çekikleşir. İki gözünün arasındaki mesafe bir gözün büyüklüğünden daha uzun olmamalıdır. İnce kemikli orta boy gövdesi sıkı kaslıdır. Vücut hatlarında hep kalından inceye doğru akış vardır. Omuzları ve kalçaları göğüs kafesiyle aynı kalınlıktadır. Bacakları incedir ve arka ayakları önlerden daha uzundur. Küçük ve oval patileri zariftir. Uzun ve ince kuyruğu ucuna doğru daha da incelir. Bedenine doğru yatık duran tüyleri ince, parlak ve kısadır.
Karakteri

Renkleriyle beraber Siyam kedilerinin kişiliklerinin de değiştiği inancı oldukça yaygındır. Örneğin fok lekelinin daha dışa dönük, mavi lekelinin daha şefkatli, çikolata lekelinin ise daha neşeli ve oyuncu olması gibi.
Tüm Siyam kedileri zeki ve dikkatlidir.
Renkleri

Lekeli siyamlarda Amerika'da dört renk tanınır. İngilizler ise buna ilave olarak sekiz rengi daha kabul ederler. İngiltere'de tanınan sekiz renk Amerika'da "renkli lekeli kısa tüylü" ırk olarak kabul edildiğinden, tek renkli bazı Siyam türlerine de "Oriental Shorthair" denir.
Amerika'da tanınan Siyam kedisinin dört rengi şunlardır; Lekeli fok kahverengisi (açık kahverenginden krem rengine doğru gölgeli tonlar ile koyu fok rengi), çikolata lekeli (fildişi ile sütlü çikolata), mavi lekeli (mavimsi beyaz ile koyu mavi), leylak lekeli (kar beyazı ile pembemsi buz grisi).
İngitere'de tanınan diğer renkler ise lekeli tekir, kızıl lekeli ve krem lekelidir. Tüm renklerdeki kedilerin gözleri daima canlı mavidir.
Tüy Bakımı

Mevsiminde bolca tüy dökme eğilimleri olduğundan her gün ölü tüyleri temizlemek için fırçalanmaları gerekir.
Kökeni

Soylu ruhlarıyla bu kediler eski Siyam'da (Thailand) yıllarca saray mensuplarının ve kutsal tapınakların bekçiliğini yaptılar. Asla yabancı ellere teslim edilmeyen, sevilen ve sayılan bu kedilerin ilk İngitere'ye geçişi Siyam kralı tarafından 1880' lerin başında İngiltere başkonsolosu Owen Gould'a hediye edilmesiyle oldu. Amerika'ya giden ilk Siyam da benzer bir şekilde konsolos David Stickles vasıtasıyla Siyam kralının first lady Mrs. Rutherford B. Hayes'e hediye göndermesiyle 1878 de gerçekleşmiştir. Dayanılmaz çekicilikleriyle Siyam kedileri kedi sevenleri kendilerine hayran bırakmışlardır. Değişik renkler elde etmek için yetiştiricilerin yaptığı çalışmalar sonucunda bazı Siyam kökenli yan ırklar ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları Colorpoint Shorthair, Javanese ve Ocicat'tir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz şeklinde, üçgen
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiSafir-mavi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıParlak, yumuşak
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerLekeli fok kahverengisi, Çikolata lekeli, Mavi lekeli, Leylak lekeli, Lekeli tekir, Kızıl lekeli ve Krem lekeli
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarKalıtsal Şaşılık, Nystagmus, Cat Hyperesthesia Syndrome
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAsya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA






Siberian 

SiberianSiberian, Rusya orjinli, orta büyüklükte güçlü bir kedi ırkıdır. KaslarıSiberian belirgindir. Sırtı uzun ve hafifçe eğimlidir, hareket halindeyken düz görünür. Düz duruduğunda arka bacaklar önlere göre hafif daha uzundur. Patileri yuvarlak ve büyüktür. Kafası, orta büyüklükte yuvarlak hatlara sahip üçgen şeklindedir. Dişilerde burun daha uzundur. Kulaklar dik orta büyüklükte ve geniştir. Gözlerle kulaklar arasındaki mesafe fazladır. Büyük yuvarlağa yakın şekildeki gözlerin dış açısı hafifçe kulaklara doğru kalkıktır. Göz rengi ile kürk rengi arasında ilişki yoktur. Kabul edilen renk yeşil ile altın arasında herhangi bir renk ve ton olabilir. Sadece Colorpoint sınıfındakilerde gözler hep mavidir. Genel görünüm olarak sağlıklı, çevik ve atletik bir yapısı, yüzünde sevecen bir ifadesi vardır. Kuyruğu orta boyda, vücut uzunluğundan hafifçe daha kısadır. Tüyleri orta-uzun ile uzun arasıdır. Baş bölgesinde tüyler daha uzun ve kabarıktır. Soğuk iklimlere dayanıklık sağlayan ve kışın belirginleşen sık bir alt tüy tabakası vardır. Kürk rengi konusunda bir kısıtlama yoktur. En popüler renk kahverengi tekirdir. Irk özelliği olarak Siberian yavaş olgunlaşır ve bu süreç 5 seneyi bulabilir.
Karakteri

Nazik, sevecen ve sadık kedilerdir. Karakterlerinin kediden çok köpeğe yakın olduğu söylenir. Çocuklarla ve diğer petlerle iyi anlaşır. Tırmanmayı sever, bu nedenle yüksek yerlere çıkma imkanı verilmelidir. Siberian kedileri çok zeki ve sahibine yakından bağlıdır. Problem çözme yeteneğine sahip, adını bilen, çağırıldığında gelen ve evde yavru köpekler gibi sahibini takip eden bir ırktır. Vücudun ağır yapısına rağmen çeviktir, oldukça yüksek yerlere sessizce zıplayabilir. Siberian misafirlere karşı korkak veya saldırgan davranışlar göstermez.

Renkleri
Siberian bilinen bütün renklerde olabilir. Çikolata tarçın, lila açık kahve, benkli, tek renkli, iki renkli ve üç renkli

Tüy Bakımı
Siberian'ın kalın alt tüy tabakası hava koşullarına ve suya dayanıklılık sağlar. Diğer uzun tüylü ırklar kadar bakım gerektirmez. Düzenli olarak taranması ve fırçalanması gereklidir. Bu bakımın haftada bir kez yapılması genellikle yeterli olur. Özellikle ilkbaharda ve sonbaharda tüy döker. Diğer dönemlerde belirgin tüy dökülmesi yoktur.
Kökeni
Rusya'dan köken alan bir ırktır. Rusya'nın yerli ve doğal kedileridir. Sokak kedileri şeklinde doğal biçimde yaşadıkları ve üredikleri için ırkın belli bir standartını yaratamak güçtür. Bu nedenle her renkte olabilirler. Amerika'ya ilk kez 1990'da getirilmiştir. Artan popülaritesine rağmen yaygın olmadığından yetiştiricilerin elinde uzun sipariş listeleri vardır. CFA tarafından 6 Şubat 2000'de Miscellaneous (çeşitli) sınıfına kabul edilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak hatlara sahip üçgen
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiYeşil ile Altın arasında herhangi bir renk ve ton olabilir. Sadece Colorpoint sınıfındakilerde gözler hep Mavidir.
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıSuyu geçirmeyen kalın alt tüy tabakası
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata tarçın, Lila açık kahve, Benekli, Tek renkli, İki renkli ve Üç renkli
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriSiberian Forest Cat
KökenRusya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Singapura 

Singapuraİnanılmaz iri vücut yapısı ve gövdesine oranla oldukça kısa ve ince bacaklarıSingapura ile göze çarpar. Kafa yapısı da vücuduna oranla küçüktür. Ağız ve burun oldukça küçük ve öne doğru çıkıktır. Yüzün ön kısmı düz ve yassıdır. Gözler; oval ve birbirinden ayrıdır. Kulaklar başın üstünde herzaman dik ve geniştir. Kuyruk oldukça kalın, uzun ve kaslıdır. Yeni doğduklarında daha uzun olan tüyleri zamanla azalır.


Karakteri

Singapur caddelerinde geçen hareketli yaşamdan izler taşırcasına hareketli ve atılgan kedilerdir. Oldukça meraklı ve ilgili karaktere sahiptirler.

Renkleri

Belirgin renkleri yoktur. Genelde gri ve siyah tonlarındadır. Bu renklerin içinde yer yer krem ve kahve tonları görülebilir. Yanak, göğüs ve karın kısmı açık tonlardadır. Gözler açık ve koyu yeşil arasında değişir.

Tüy Bakımı

Kısa tüyler pek fazla bakım gerektirmez. Düzenli fırçalama ve masaj hoşuna gidecektir. Tüyleri nedeniyle hayvanseverler tarafından çok beğenilen bir ırktır.

Kökeni

İlk olarak 1988 yılında TICA ve CFA tarafından bulunmuştur. Kökeni Singaporonlara dayandırılan çok eski bir ırktır. Sokak kedisi olarak bilinen Singapura ırkına Malaysian da denirdi. 1974 yılında Amerika'ya getirildi ve 1975 yılından sonra ev ortamında yetiştirilmeye başlandı. 1980 yılında ise SPCA tarafından tekrar gözden geçirilen ırk daha sonra Amerikan kayıtlarına geçirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutKüçük boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiAltın, Ela, Yeşil
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİpek gibi parlak ve yumuşak
Tüy BakımıTüy bakımı gerekmez
Taşıdığı RenklerGri ve Siyah tonları ve bu renklerin içinde Krem, Kahve tonları
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleriMalaysian, Singapore Drain Cat, River Cat
KökenSingapur / Güneydoğu Asya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Snowshoe 

SnowshoeGeniş, yuvarlak ve güçlü kafa yapısına sahip olan Snowshoe, iyi gelişmiş birSnowshoe çene ve küçük sevimli bir ağıza sahiptir. Burun yandan bakıldığında düz bir görünümdedir. Geniş yapılı kulakların uç kısımları hafiçe sivri olacak şekildedir. Her zaman canlı ve tamamen yuvarlak olan parlak gözleri, derin mavidir. Orta boyutlarda bir ırktır. Kıvrak ve zarif olan gövdesi uzun ve iyi gelişmiştir. Bacaklar ince ve orta boyutlardadır. Patiler yuvarlak, geniş ve sağlamdır. Kuyruk orta uzunlukta, ince yapılı ve vücuduyla orantılıdır. Oldukça dolgun ve ipeksi, kısa tüylere sahiptir. Vücudunda Himalayan' ınki gibi mavi ve mühürlü noktalar vardır. Mühürlü olanlarında, burun bölgesi beyaz renktedir ve ters dönmüş bir "V" şeklini almıştır. Yüz siyah olduğunda ise çene ve patiler her zaman beyazdır.
Karakteri
Oldukça, hareketli, enerjik, sadık ve uyumludurlar. Ev yaşamına kolay adapte olurlar. Çocuklarla, köpeklerle ve diğer petlerle iyi anlaşırlar. Çok yumuşak melodik bir ses tonu vardır. Konuşmayı ve kibar bir mırıldanma ile sahibine sevgisini anlatmayı sever. İyi bir avcı ve oyuncudur. Özellikle atılan nesneleri alıp getirme oyununu çok sever. İnsanlarla olmaktan mutlu olan sosyal kedilerdir.
Renkleri

Kısa ve parlak olan tüyleri mavi mühürlü beyaz, mühürlü beyaz, lila ve çikolata renklerinde olabilir. Snowshoe'nın Siyamlarda olduğu gibi yüz, kulak, bacak ve kuyruktaki renkler, gövdeye oranla biraz daha koyu tondadır. Mühürlü olanlarında beyaz renkteki mühürler farklı büyüklükte olabilir. Beyaz patiler karakteristiktir.

Tüy Bakımı

Kısa olan tüyleri çok sık bakım istemez. Fakat iyi ve temiz görünümde olabilmesi için oyun haline getirip yapılan fırçalamalar yeterlidir. Az derecede tüy döken bir ırktır. Tel uçlu fırçaların kullanılması tavsiye edilmez. Eldiven şeklinde lastik fırçalar bu ırkın tüy bakımı için en doğru seçimdir.
Kökeni

Amerika orjinli olan bu ırk 1960 yılında Doroty Hinds-Daugherty isimli yetiştirici tarafından yapılan çaprazlamalar sonucunda gelişmiştir. Öncelikle beyaz ayaklı Birman kedisi ile Siyam'ların beneklerini bir araya getirmeyi amaçlayan bu yetiştirici tarafından daha sonra American Shorthair ve Siyam kedisinin çaprazlanması sonucu Snowshoe ırkı keşfedilmiştir. Beyaz eldivenli iri bir Siyam görünümünde olan Snowshoe, Amerikada tanınan bir ırktır ancak nadir bulunur. İlk kez 1980 yılında TICA (The International Cat Association)  tarafından tanınmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiMavi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıDüz, parlak ve yumuşak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerMavi mühürlü beyaz, Mühürlü beyaz, Lila ve Çikolata rengi. Beyaz patiler karakteristiktir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüpTICA, ACFA





Sokoke 

SokokeUzun bacaklı, orta boyutlarda ve kaslı bir gövdesi vardır. Kemik yapısıSokoke sağlam olan Sokoke yavrularının doğumdan sonraki gelişmesi oldukça yavaştır. Tam olarak seksüel erişkinliğe 1,5 - 2 yıl gibi bir sürede ulaşırlar. Gövdesi zarif, çok kaslı olmasına karşın şişman değildir. Arka bacakları, ön bacaklarından yüksektir. Kulaklar yanlara doğrudur ve kafası kulakların arasına yerleşmiş gibi görünür. Yanak kemikleri belirgindir. Burun orta uzunlukta ve düzdür. Orta büyüklükteki kulakları kafası ile uyumludur ancak geniş görünür. Kulak kenarın başlayarak göze doğru paralel olarak uzanan çizgiler yüze farklı bir anlam kazandırır. Kulakları her zaman dikkat kedilmiş gibi diktir. Gözler badem şeklinde ve buruna doğru yatık yerşelmiştir. Kehribar ve açık yeşil renkte olabilen gözleri koyu renkli tüyleri ile uyumludur. Kuyruğu da vücut yapısına orantılı, ince ve uzundur. Oldukça kısa, alt tabakadan yoksun kürkü karakteristik özelliğidir. Danimarkada yetiştirilen ilk jenerasyondaki Sokoke'lerde kürkünün ince olması nedeniyle soğuk havalarda enfeksiyonlara karşı hassasiyet görülmüştür. Günümüz Sokoke'lerinde ise bu sorun yapılan aşılama ve bağışıklık sistemini güçlendirici genetik çalışmalar ile elimine edilebilmiştir. Yinede soğuk havalarda üşüyebilir.
Karakteri
Sevgi dolu bir kedidir. Aktif, zeki ve meraklı olan Sokoke suyla oynamaya bayılır. Çok iyi yüzebildiği gibi çok iyide tırmanabilir. Konuşkan, kibar ve iyi dost olan bu ırk, köpek, kedi ve diğer petlerle iyi anlaşırlar. Her zaman sahibinin yanında olmak ister. Özellikle kucakta oturmak ve kendini okşatmaktan mutlu olur. Eve gelen yabancı arkadaşlardan hoşlanır. Beden dilini ve sesini çok iyi kullanabilen Sokoke şov yapmayı ve izlenmeyi çok sever. Sahibinin ruh halini algılayabilen ve yansıtabilen bu kediler sahibi mutsuz ise, mutsuz olabilen oldukça duyarlı kedilerdir.
 
Renkleri
Tekir desende olan tüyleri, açık kahveden koyu kestaneye kadar tüm renklerde olabilir.
Tüy Bakımı
Kısa olan parlak ve ipeksi tüyler oldukça elastiktir. Fazla tüy bakımı gereksinimi yoktur. Haftada bir kez yapılan fırçalamalar yeterlidir.
Kökeni
Afrika'da Kenya'nın Watamu kasabasında yaşayan vahşi doğa bilimcisi Jeni Slater tarafından keşfedilmiştir. Jeni Slater tarafından, Hint okyanusu' nun sahil kesimindeki Arabuke Sokoke yağmur ormanlarının arka kısmında yer alan hindistan cevizi bahçelerinde bulunanan bu sevimli, zarif, Afrika tekir kedisinin tüm evcil kedilerin ataları olduğuna inanılmaktadır. Daha sonra 1984 yılında Gloria Moeldrup tarafından bir çit olarak Danimarkaya götürülmüş ve yetiştirilmiş olan bu ırk 1992 yılında kayıtlara (FIF) geçirilmiştir.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak, hafifçe buruna doğru uzun
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiKehribar ve Açık yeşil renkte
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıEsnek, parlak ve ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerAçık kahveden Koyu kestaneye kadar tüm renklerde tekir
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarSoğuk havalarda hassasiyet, üşütme
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAfrika/Kenya
Bağlı Olduğu klüpFIF





Somali 

SomaliBurna doğru çizgilerin sıklaştığı küçük sevimli bir baş ve biçimli bir burun buSomali ırkın en belirgin özelliğidir. Kulaklar dik ve sevimlidir. Bademi andıran gözleri geniş ve bakışları anlamlıdır. Her iki gözün kenarı da siyah çizgilerle çevrilidir. Bu çizgiler kulaklara doğru devam eder. Orta boyutlarda ince yapılı kedilerdir. Bacaklar ince olmakla birlikte kuvvetlidir. Kaburga kemikleri iyi gelişmiş ve oturmuştur. Patileri küçük ve ovaldir. Kuyruk ince ve oldukça tüylüdür. Dolgun,yumuşak ipeksi bir his uyandıran tüyleri, Absysnian'larınkinden biraz daha uzundur. Kulaklarındaki tüyler püskül şeklindedir.

Karakteri

Asil, nazik, isteklerini kolayca anlatabilen uyumlu kedilerdir. Oldukça zeki olan bu ırk, diğer kedi ırklarına göre daha çok tercih edilir.

Renkleri

Bu ırk renk bakımından sık sık Absysnian'la karıştırılır. Somali ırkı mavi - gridir. Tüyleri yer yer buz mavisi tonlarıyla açılmıştır. Vücudunda yer alan tüylerin alt kısımları ve bacaklarının iç kısmı krem rengindedir. Göz renkleri ise soluk yeşil yada mavidir.

Tüy Bakımı

Uzun ve dolgun tüylerine özen gösterilmelidir. Hassas bir şekilde el yardımı veya tarakla taranmalıdır.

Kökeni

1960' ların Absysnian ırkı kedileriyle çok fazla benzerlik gösterir. Bu nedenle ırkın uzun tüy Persian kanıyla karışarak ortaya çıktığı iddia edilse de kendine has özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmalarda, Somali ırkının uzun tüy genleri taşıdığı gibi kısa tüy genleri taşıdığı da saptanmıştır.

Beslenme alışkanlıklarında taze et çok önemlidir. Farlı bir yiyecek verdiğiniz zaman kapris yapabilir ve doğal diete başvurabilirler.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiTakoz şeklinde buruna doğru sivrilen yapıda
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiYeşil, Mavi, Altın rengi
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıUzun veya orta uzunlukta, dolgun, yumuşak ve ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerKırmızı, Kızıl, Mavi ve Açık kahve
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarPatellar luxation, Renal amiloidosis, Retinal Atrophy
Diğerleri
Diğer İsimleri-
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Sphynx 

SphynxBu ırkın en belirgin özelliği tüysüz olmasıdır. Sphynx, dünyada bilinen tüysüzSphynx üç kedi ırkından biridir. Sadece kulaklarında, yüz ve patilerinde çok kısa tüyleri mevcuttur. Baş, sırt, kuyruk ve arka kısımlarına dokunulduğunda süet hissi uyandırır. Bu ırkın bazı kedileri tüy genleriyle doğabilir. Sphynxler bıyıksız olmalarına rağmen, tüy genleri ile doğan kedilerinin ağız kenarlarında bıyığa benzer tüyler görülebilir. Sphynxlere dikkatli bakıldığında, baş kısımlarında kendilerine has küçük ayrıntılar olduğu hemen farkedilir. Bu ırkta kulaklar üçgen şeklinde ve ağız öne doğru çıkıktır. Burun farkedilir kıvrıklıkta, çene yapısı düz, kemikli ve oldukça güçlüdür. Kaslı bir yapıları vardır. Ancak, vücutları tüysüz olduğu için ince ve biçimsiz görünürler. Bacakları orta uzunlukta, kuyrukları ise farkedilir derecede uzundur.
Karakteri

Sahiplerine son derece bağlı, oldukça zeki, oyuncu, bir o kadarda ağırbaşlı olan Sphynx'ler, ilk bakışta utangaç ve masum bir karakter izlenimi uyandırsada, aslında canayakın ve girişken kedilerdir.

Renkleri

Hücrelerindeki renk pigmentlerinin azlığı nedeniyle renksiz gibi görünürler. Sphynx'ler tek renkli olabildikleri gibi iki ve üç renkli de olabilirler. Vizon, siyaha yakın kahve, beyaz ve siyah renklerde olabilen Sphynx'lerin gözleri ise genellikle altın sarısı, yeşil ve ela rengindedir.
Tüy Bakımı

Tüylerinin azlığı nedeniyle vücudu dış etkilere karşı oldukça hassastır. Sürekli ve sert fırçalama yapmak onların hassas ciltlerine kolayca zarar verebilir. Bu nedenle tüy bakımı yapılırken, fırça seçimine dikkat edilmeli, özel vücut kremleri ve losyonlar tercih edilmelidir.
Kökeni

Tüysüz mutasyonlar, hayvanlar dünyasına jenerasyonlar boyunca girmiştir. İlk giren tüysüz ırk, African Sand Dog, ikinci giren ise Chinese Crested Dog olmuştur. Sphynx ise 1966 yılında tüysüz mutasyonlara katılmıştır. İnsanların alıştığı tüylü kedilerden farklı olan Sphynxler, bu alışılagelmişin dışındaki özellikleri nedeniyle her zaman insanoğlunun ilgi odağı olmuştur. İlk kez Kanada'da tanınan bu ırk üreticilerin normal tüylü kedilerden doğan tüysüz yavruları mutasyon ile çoğaltmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Sphynxler tamamen tüysüz doğmazlar. Doğduklarında kısada olsa tüm vücutları tüylerle kaplıdır ve daha sonra büyüdükçe tamamen tüysüz kalırlar.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiBuruna doğru hafifçe uzun yuvarlatılmış takoz şeklinde
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiYeşil, Ela
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuTüysüz
Tüy yapısıTüysüz veya çok kısa tüylüdür, dokunulduğunda süet hissi uyandırır.
Tüy BakımıÇok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerVizon, Siyaha yakın kahve, Beyaz ve Siyah
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarDeri problemleri, Soğuğa ve Güneşe hassasiyet
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenKanada
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Tiffanie 

TiffanieTiffanie, Chinchilla ile Burmese ırklarının raslantı sonucu birleşimi olanTiffanie Burmilla'nın uzun tüylü versiyonudur. Amerikan orjinli bir ırk olan ve İngiltere'de resmi olarak tanınmayan Tiffany ile karıştırılmamalıdır. Tiffanie'ler iki orjinal ırkın harika bileşimidir. Orta boy bir kedi olan Tiffanie ince ipeksi tüylere sahiptir. Kürkü boyun bölgesinde ve kuyrukta daha uzun ve kuş tüyü görünümündedir. Vücut yapısı genel olarak Burmese'ye benzer ve kaslıdır, fakat yüzü Chinchilla'yı andırır. Özellikle gözlerin sürmeli oluşu ile Chinchilla'ya benzetilir. Gözleri temiz ve parlaktır. Kürk rengine göre değişen yeşil tonlarındadır. Kafası kısa üçgen şeklinde, kulakları orta boydur. Bacakları orta uzunlukta, patileri ovaldir.
Karakteri

Bu ırkın en belirgin özelliklerinden biri inanılmaz yumuşak huylu olmalarıdır. Dışa dönük, nazik, sevecen kedilerdir. Pet olarak çok iyi bir seçimdir. Sahibine bağlıdır, onun duygularını anlayan hassas bir yapısı vardır. Bazıları tam bir kucak kedisidir. Aynı zamanda oldukça zeki ve oyuncudur. Kapıları açmak gibi problemlerin kolayca üstesinden gelir. Diğer petlerle genellikle iyi anlaşır. İlgi çekmekten hoşlanır, bütün gün evde sahibinin peşinde dolaşır. Meraklı ve sevecan yapıları evden kaçıp yabancıların arabalarına veya evlerine dalmalarına neden olabilir.
Renkleri
Tiffanie bilinen tüm Asya veya Burmese renklerinde ve desenlerinde yetiştirilebilir. Düz renkiler çikolata, kızıl, mavi, leylak, krem, karamel ve kayısı renklerinde olabilir. Tortoiseshell (tortie) olarak bilinen kaplumbağa kabuğu şeklide desenliler ise siyah, çikolata, mavi, leylak ve karamel tortie olabilir. Tabby olarak bilinen tekir desenliler kahverengi, çikolata, kızıl, mavi, leylak, krem, karamel, kayısı, siyah tortie, mavi tortie, leylak veya karamel tortie tekir olabilir. Uzun tüyler nedeniyle tortie ve tabby desenler birbirinden tam olarak ayırt edilemeyebilir. Gölgeli (shaded) Tiffanie Burmilla'nın yarı-uzun tüylü versiyonudur. Renkler düz renktekilerin aynısı olup, gölgeli görünüm tüylerin köklerde açık, uçlarda daha koyu tonda olmasından kaynaklanır.
Tüy Bakımı
Yarı-uzun tüylü olarak kabul edilen Tiffanie, uzun tüylü ırklar kadar bakım gerektirmez. Kürkün bakımı için düzenli olarak taranması ve yumuşak bir fırçayla fırçalanması yeterlidir.
Kökeni
Tiffanie, Asya grubundaki tek yarı-uzun tüylü ırktır. Asya grubu, 1980'lerde erkek bir Chinchilla ile leylak rengi dişi bir Burmese'in tesadüfen çiftleşmesi sonucu oluşmuştur. Burmese'in temel vücut yapısı ve sevecen, yumuşak karakteri ile Chinchilla'nın göz alıcı tüy renklerinin birleşimine sahip yavruların fazla ilgi çekmesi ve beğeni kazanmasıyla bu çiftleşme tekrarlanmış ve ayrı bir ırk oluşmuştur. GCCF( The Governing Council of the Cat Fancy) tarafından ilk kez 1991'de başlangıç statüsünde kabul edilmiş, 1999'da geçici statüsüne dahil olmuştur. Bir kaç sene içinde şampiyonluk statüsüne yükselmesi beklenen genç bir ırktır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiKısa üçgen şeklinde
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiSarı yeşil tonlarda
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıİnce ipeksi tüyler, boyun bölgesinde ve kuyrukta daha uzun ve kuş tüyü görünümündedir
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata, Kızıl, Mavi, Leylak, Krem, Karamel ve Kayısı
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarObeziteye yatkın
Diğerleri
Diğer İsimleriAsian Longhair, Foreigin Longhair, Mahogany
Kökenİngiltere
Bağlı Olduğu klüp-





Tonkinese 

TonkineseFarkedilebilir kıvrık bir burun ve enine göre daha uzun bir kafa yapısıylaTonkinese dikkati çeker. Profilden bakıldığında belirgin olmayan düz bir çene kemiği olan Tonkinese'lerin kulakları başın üstünde geniş ve yukarıya doğru uzundur. Birbirine yakın olmakla birlikte tüm ayrıntıları kolayca algılayabilen etkileyici gözlere sahiptir. Siyam'ların vücut yapısı ve Burmese'lerin etkileyici güzelliklerinin birleşmesiyle oluşmuş bu ırkın kas yapısı çok gelişmiş değildir. Tüyleri ve gözlerinin parlaklığıyla inanılmaz bir güzelliğe sahip olan bu kedilerin bacakları ince, patileri ise yuvarlak ve oval arasında bir görünümdedir.

Karakteri

Tonkineseler her zaman güvenli ve dışa dönük kedilerdir. Kendilerine özgü hareketli doğalarıyla, merak uyandırır ve sevilirler. Sahiplerine bağlıdırlar, duygusal yapılarından dolayı azarlanmaktan ve ilgisizlikten hoşlanmazlar.

Renkleri

Bu ırkın renkleri Amerikan sansarınınki gibidir. Açık kahve tonları, krem ve şampanya rengi karışımı, uçuk mavi gri ve pembe tonları kendine has renkleridir. Genelde bu renklerin karışımı kulak, yüz ve ayaklarda giderek koyulaşır. Derin ve parlak olan gözler her zaman açık yeşil veya mavidir.

Tüy Bakımı

Düzenli ve düzensiz fırçalanabilir yada ellerinizle dokunuşlar yapmak onun için yeterli olabilir. Ancak banyo konusunda mutlaka düzenli olmalısınız. Bu konuda sağlıklı ve temiz görünmesi önemlidir.

Kökeni

Tonkinese; 1960' yılında Siamese ve Burmese ırklarının karışımıyla oluşan, melez bir ırk olarak kabul edilmiştir. Fiziksel görünümü Siamese'den daha geniş, Burmese' den ise daha atik ve kıvraktır. Bu ırk görünüşü ve taşıdığı Amerikan ve Kanada kanı sebebiyle olsa gerek, Kuzey Amerikalı kediseverleri oldukça etkilemiştir. Tonkinese ırkı Britanyada özel bir ırk olarak tanınmasına rağmen Amerika'da Siamese ve Burmese 'den ayrı bir ırk olarak bilinmez.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiUzun, sivri takoz şeklinde üçgen
Kulak BiçimiBüyük
Göz rengiMavi-yeşil, Açık yeşil, Mavi
Kuyruk uzunluğuOrta
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuKısa tüylü
Tüy yapısıİnce, yumuşak, ipeksi, parlak
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerAçık kahve tonları, Krem ve Şampanya rengi karışımı, Uçuk mavi gri ve Pembe tonları
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar-
Diğerleri
Diğer İsimleriGolden Siamese
KökenAmerika / Kanada/ Burma(Myanmar) / Asya
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





Van 

Uzun olmayan orta büyüklükte bir başı olan Van kedilerinin yüzü üçgen şeklinde ve çevresi belirlenmiştir. Elmacık kemikleri de çıkıktır. Boynu güçlü ama kısadır. Gözler hafif şekilde basık badem şeklinde ve eğik olarak yüze yerleşmiştir. Göz bebekleri yuvarlak ve belirgindir. Van kedisini çekici kılan özelliklerden birisi de onun gözlerinin rengidir. Her iki gözü mavi, her iki gözü (kehribar sarı renk ve tonları) olabileceği gibi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte de olabilir. Kulakları büyük ve geniş, dibe doğru bir yuvarlaklık söz konusudur. Burun ucu, patiler ve kulak içleri pembe renktedir. Van kedilerinde sağırlığın yaygın olduğu kanaati varsa da her iki gözü farklı renkteki kediler de ve mavi gözlülerde ancak % 2-3 civarında sağırlık vardır. Vücudu uzun, kaslı ve iri kemiklidir. Arka patileri öndekilerden daha uzundur. Bacaklar kaslıdır ve birbirlerinden iyice ayrılabilir. Parmakları da o derece sıktır. Tüyleri uzun ve diplere doğru ipeksi bir yapıdadır. Kuyruğu tilki kuyruğu gibi uzun ve tüylüdür.
Karakteri

Zeki, canlı ve insana bağlı bir yapısı vardır. Kendilerini temizlemede büyük bir titizlik gösterirler. Van kedisi iyi bir avcı olmanın yanısıra kendi isteğiyle suda yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türüdür. İyi bir arkadaş ve oyuncu olmakla beraber kucağa alınmaktan hoşlanmaz.

Renkleri

Gövde de beyaz renk olan tüyler özellikle kuyruk ve baş bölgesindeki sarı lekeleri ile Van kedisinin karekteristik rengini oluşturur.

Tüy Bakımı

Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine oranla daha kısadır. Günlük olarak yapılan fırçalamalar yeterlidir. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Tüyler kışın yeniden eski rengini ve şeklini alır

Kökeni

Türkiyede üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Van yöresidir. Van kedisi korkmadan suya girip yüzen tek kedi ırkıdır ve 1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabul edilmiştir. Dünya üzerindeki kedi cinsleri arasında en doğal olan türlerden biri olarak tanınmaktadır. İlk kez bir ingiliz çift tarafından ingiltereye götürülmüş ve çoğaltılmış daha sonrada Avrupa'ya yayılmıştır.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutBüyük boy
Kafa BiçimiUzun olmayan takoz gibi üçgen
Kulak BiçimiBüyük ve geniş
Göz rengiHer iki gözü mavi veya gözü kehribar olabileceği gibi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte de olabilir
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuUzun tüylü
Tüy yapısıTüyler iki tabakalı, yumuşak tüylü, alt tüyler ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerGövde beyaz, kuyruk ve baş bölgesinde Sarı lekeli
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride / Dışarıda
Yaşam süresi9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarSağırlık
Diğerleri
Diğer İsimleriTurkish Shorthair, Anadolu Kedisi, Swimming Cat
KökenTürkiye
Bağlı Olduğu klüpCFA & TICA





York Chocolate 

York ChocolateNew York şehri ve tüylerinin renginden ismini alan York Chocolate, ortaYork Chocolate boyutlarda ve geniş kedilerdir. Vücut yapısı Siyam'lara benzer ama onlardan daha büyük kemikli ve kaslı bir vücut yapıları vardır. Vücudun arka kısmı ve arka bacaklar, omuz ve ön bacaklara oranla hafifçe uzundur. Baş kısmı yuvarlak ve geniştir. Badem şeklindeki iri gözleri buruna doğru hafifçe eğimlidir. Gözler yeşil, ela ve altın renkli olabilir. Vücüdu kıvrak hareketler yapabilecek dercede esnektir. Orta uzunlukta parlak ipeksi tüyleri vardır. Kürkü tek tabakalıdır. Boyun, omuz, vücudun yan ve arka tarafındaki tüyler daha uzundur. Yeni doğan yavrularda kısa olan tüyler bir kaç ay sonra normal boyutlarına gelir. Orta uzunlukta tüylü bir kuyruğa sahiptir ve kuyruk uzunluğu vücudu ile orantılıdır.
Karakteri

Tüm aile bireylerini sever ancak sadece bir kişiyi sahip olarak benimser. Sadece benimsediği bu kişinin kucağına gider ve kendini sevdirir. Genelde sessiz kedilerdir. Ancak bir ortama girerken kendini belli etmek istercesine mırmır benzeri karakteristik bir ses çıkarırlar. Sahip olarak benimsediği kişinin yanından ayrılmadığı için "uydu kedi" olarakta adlandırılan York Chocolate yabancılara karşı çekingen ve temkinlidir. İçgüdüleri iyi gelişmiştir, hareketli nesneler ve hareketli oyuncaklardan hoşlanır. Kucak kedisidir ve tüylerinin alt tabakası olmadığından allerjik değildir. Astımı olan insanlarda dahi allerji yapmadığı söylenmektedir. Şov yapmaktan ve izlenmekten hoşlanır. Ayrıca suya olan ilgisi oldukça fazladır. Kirli veya temiz olduğuna bakmazsızın lavabonun içindeki bulaşık suyuna, banyo küvetinin içine atlayabilir. York kedileri tutulmaktan ve kucaklanmaktan oldukça hoşlanan en ideal kucak kedileridir. Yorklar için ağır başlı ve uysal oldukları söylenemez, ancak zeki, aktif ve sevecen kedilerdir.
Renkleri
Parlak ve ipeksi olan tüyleri, çikolata, lila, beyaz -lila, beyaz - çikolata olarak dört renkte olabilirler. Düz renkli olanlarda göğüste bir parça beyaz renk bulunabilir. İki renkli olanlarda ise yüz, bacaklar, ayak ve göğüste beyaz renk bulunur. Yavruları açık renkli doğarlar ve daha sonra koyulaşır.
Tüy Bakımı
Kürkünün alt tabakası olmadığından, Persian gibi çift katmanlı tüy yapısına sahip olan diğer uzun tüylü ırklara göre, tüy bakımı ve taranması daha kolaydır. Haftada bir kez önce taranıp daha sonra fırçalanması yeterlidir.
Kökeni
Amerikan orjinli çiftlik kedileri ve Main Coon ırkından köken olan York Chocolate, New York şehrinde 1983 yılında keşfedilmiştir. Bir dükkan sahibinin, Blackie adındaki çiftlik kedisinin yavrularından Brownie' adlı kahverengi ve Minky adlı uzun siyah tüylü erkek yavrunun daha sonra çiftleşmesiyle doğan ve Cocoa adı verilen yavrunun, kahverengi kürkü ve vücudundaki güzelliği ile beğeni kazanması sonucu keşfedilen bu ırk York şehri ve renklerinden dolayı bu ismi almıştır. 1990 yılında CFF ve ACFA tarafından deneysel ırk olarak tanınmıştır. Yeni bir ırk olmasına karşın nadir bulunur.

Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
Çocuklarla geçinme
Dikkat ve ilgi
Konuşkanlık
Oyunculuk
Avcılık
Aktivite
Bağımsızlık
Vücut Özellikleri
BoyutOrta boy
Kafa BiçimiYuvarlak ve geniş
Kulak BiçimiOrta büyüklükte
Göz rengiYeşil, Ela ve Altın
Kuyruk uzunluğuUzun
Tüy Özellikleri
Tüy BoyuYarı uzun tüylü
Tüy yapısıTek tabakalı, parlak, ipeksi
Tüy BakımıAra sıra tüy bakımı gerekir
Taşıdığı RenklerÇikolata, Lila, Beyaz ve Lila beyaz
Irk Özellikleri
Yaşam alanıİçeride
Yaşam süresi12 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklarBilinen bir sağlık problemi yok, nadiren alt üriner sistem hastalığı ve kusma görülebilir
Diğerleri
Diğer İsimleri-
KökenAmerika
Bağlı Olduğu klüp-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder