expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

14 Ekim 2015 Çarşamba

Evcil Hayvanların Yurtdışına Çıkabilmesi İçin Gerekli Belgeler



1- Aşı karnesi olmalı, karnede öncelikle kuduz aşısı ve diğer aşılarının güncel olması gerekiyor
2- AB üye ülkeler için yolculuk yapacak pet'in 7 aylıktan büyük olması gerekiyor. (en erken kuduz aşısı yapılma yaşı 3ay + test için en erken kan alınma tarihi aşıdan bir ay sonra AB ülkelerine girebilmesi için ise bu testten en az 3 ay geçmiş olması gerekir.)
3- Aşı karnesinde veteriner hekiminiz tarafından imzalanıp kaşelenmesi gereken bir alan var. Bu alanın doldurulması gerekir.
4- Veteriner hekiminiz tarafından uluslararası sağlık sertifikası (ingilizce) yazılması ve imzalanıp kaşelenmesi gerekiyor. Amerika dahil pek çok ülke için bu belge yeterli fakat bazı ülkeler giriş için Tarım İl Müdürlüğünden resmi sağlık sertifikası istiyor.
5- Mikrochip takılması ve mikrochip numarası aşı karnesine işlenmiş olması gerekiyor.
6- Kuduz titrasyon testi için veteriner hekiminiz tarafından kan alınıp Ankara'ya Etlik Merkez Araştırma Laboratuvarına gönderiliyor. Sonuçları 1 hafta 10 gün içinde geliyor. Kuduz titrasyon testi için kuduz aşısı yapıldıktan en erken 30 gün sonra kan alınabiliyor. AB üyeülkelere giriş kuduz titrasyon testinden en erken 3 ay sonra yapılabiliyor. Kuduz titrasyon testi için gerekli belgeler
- mikrochip numarası
- aşı karnesi fotokopisi
- başvuru formunda pet bilgileri ve sahibinin bilgileri
7- Yurtdışı çıkış işlemlerine başlarken petinizin iç ve dış parazit ilaçlarının yapılmış olması gerekiyor. AB ülkeleri için yolculuktan 15 gün önce iç dış parazit ilaçlarının yapılıp karneye işlenmesi gerekiyor.
8- Yolculuk tarihinden 48 saat önce ilgili belediyeden menşe şehadetnamesi alınması gerekiyor. Menşe şehadetmanesi için aşı karnesinin götürülmesi yeterli.
9- Yolculuktan 48 saat önce Tarım İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden veteriner sağlık sertifikası alınması gerekiyor. Bu belgenin alınabilmesi için aşı karnesinin aslı ve fotokopisi, kuduz titrasyon test sonucu ve petinizi götürmeniz gerekli.
10- İrlanda, İsveç, İngiltere ve Malta yurt dışından gelen petler için 3-6 ay arası karantina uyguluyor ancak AB ülkesi bir ülkeden giriş yapıldığı taktirde PET'S (pet travel scheme) sistemiyle karantinaya girmeden ülkeye pet girişi yapılması mümkün
Alıntı


Kaynak : www.dambuli.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder