expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

11 Ekim 2015 Pazar

Yavru Kedi Bakımı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kediler genellikle hayatımıza tesadüf eseri giren ve sonrasındada vazgeçilmez hale gelen evcil hayvanlardır. Yolda yürürken gördüğünüz masum yavru bir kediye özellikle de yardıma ihtiyacı varsa hiç birimiz arkamızı dönüp gidemeyiz. Bu gibi benzer hikayelerle çoğumuzun kedi sahibi olduğunu az çok tahmin edebiliyorum. Bu tesadüfler haricindede yavru kedi sahiplenmiş çok kişi vardır aramızda. Sitemizdede kedi ırk ve özellikleri bölümümüzde sahiplenmek istediğiniz kedilerin tümünün özellikleri ve bakımıyla ilgili bilgileri mevcut.
Sahiplenmek istediğiniz kedilerde dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var bunlar:
- Kedinin gözlerinde çapak ıslaklık olmamalıdır ve canlı bakmalıdır.
- Kulakları temiz ve akıntısız olmalıdır.
- Tüyleri parlak temiz ve düzenli olmalıdır. Bu özelliklere sahip bir kedi genel sağlık durumu iyi bir kedidir.

Kedi sahiplenmeden önce ömür boyu bir kediye bütün yaramazlıklarına fakat bir okadarda şirinliklerine rağmen bakıp bakamayacağınıza dair düşünün ve cevabınız evet ise sahiplenin. 

Kedimiz Eve İlk Geldiğinde:

Bir kedi sahiplendik (yavru yada yetişkin) ve ilk defa eve getirdik. Peki şimdi ne yapmamız gerekiyor? Şimdi yapmamız gereken şey sahiplendiğimiz kediye evin sadece bir bölümünü örneğin salonu açarak salonda dolaşmasına izin vermeliyiz. Kedimiz etrafı gezip koklayarak bulunduğu alanı tanımaya çalışır ve bu da bulunduğu alanda güven hissetmeye başlamasına neden olur. Eğer kediniz yavruysa ilk etapta yalnızlık çeker annesini ve kardeşlerini arayabilir. Bu duyguya kapılmasını engellemek adına kedinizi kucağınızda tutabilirsiniz sizden anne ve kardeş sıcaklığını alacaktır. Bu esnada ses tonunuz sakin ve kısık olmalı aynı zamanda ani hareketlerden de kaçınmalısınız. Çünkü alışma evresinde olan kedimiz ürkebilir. Eğer evinizde başka kedi besliyorsanız yeni sahiplendiğiniz kedide adaptasyon sorunu olmayacaktır mevcut kediyle oynayarak hem enerjisini atacak hemde bulunduğu ortama daha rahat adapte olacaktır. Fakat başka kediniz yoksa ilk günlerde biraz adaptasyon sorunları olabilir. Belli bir alana saklanabilir tuvaletini yapmayabilir yada 24saat boyunca yemek yemek istemeyebilir. Bunlar olağan davranışlardır. Kedinin üstüne gitmeyin ve sabırla bekleyin. Bir kedi sahiplendikten sonra özellikle bu kedi yavru bir kediyse aman dikkat. Evde keskin, yutulabilir derecede ufak, kırılabilir eşyalarınız ortadan kaldırın.Eve yeni geldiği için heryeri tanımak isteyecek ve yaptığı keşiflerdede zaman zaman aksilikler olabilecektir. Siz siz olun bu aksilikler oluşmadan ortadan kaldırın. Kediniz yavruysa çok fazla dişleri kaşınacaktır ve bu kaşınma ihtiyacını da evde bulunan kablolarla gidermek isteyebilir. Bu kablolarıda pek ayak altında bırakmazsanız daha sağlıklı olacaktır.
Kediler için uyku hayat felsefesi gibidir. Yetişkin kedi günde ortalama 16 saat uyurken yavru kediler için bu süre çok daha uzundur. Hatta oyun oynarken oyunun tam ortasında birden olduğu yere yığılıp uyuyabilir. Endişelenmeyin kedinizin sadece uykusu gelmiş :) Uyku alışkanlığını düzenleme işi de size kalıyor. Dilerseniz sizin yatağınızda sizinle birlikte yatmaya alıştırabilirsiniz dilersenizde kedinize bir yatak alarak kendi yatağında yatmaya alıştırabilirsiniz. Fakat belirtmek isterimki yaz aylarında kedinizle beraber uyumak kalın bir kazakla yatağa girmekten farksız. Yanınızda yatmaya alışmış bir kediyi de sadece yaz aylarında yanınıza almamanız da kolay olmayacaktır çünkü kediler alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmezler ve bu davranışınızın nedenini asla anlayamazlar. Bu nedenle kedi yatağı daha makul bir fikir sanırım :) 

Evet şimdi gelelim bu kadar uykucu olan kedilerimiz günün geri kalan zamanında ne yaparlar? 
 Beslenme: Kediniz yavru ise yavru kediler için kalorisi yüksek yoğun protein içeren kuru yada yaş mamalar kullanabilirsiniz. Bu konuyla ilgili veterinerinizden daha detaylı bilgi alabilir gıda takviyeleriyle ilgili de gerekenleri danışabilirsiniz. Yavru kediler yemek yemeyi çok sever ve çok iştahlıdırlar. Bu nedenle günde bir kaç kez beslemelisiniz ve yemeğin yanı sıra su kabında sürekli olarak oda sıcaklığında temiz su bulunması gerekir.
 Sosyalleşme: Kedilerin doğduktan sonraki ilk bir kaç ayında yaşadıkları deneyimler kedilerin ilerleyen yaşlardaki kişiliğinin oluşmasında en büyük etkendir. Sosyalleşme kucaklanma, sevilme ve oyun oynamayla başlar ve bu şekilde bir yavruluk geçirmiş kedinin ileriki yaşlarda daha sorumluluk sahibi bir kedi olduğunu görebilirsiniz. Kediniz yavruyken mümkün olduğunca çok ve farklı insanlarla bir araya getirmenizde önem var. Yabancı insanlardan korkmaması da önemlidir. Bazı araştırmacılar yavru kedilerin ilk aylarda sürekli kucakta tutulması gerektiğini savunurlar. Ne kadar sevilir ve kucakta kalırlarsa okadar öğrenme kapasiteleri yüksek olur. Farklı insanlar haricinde farklı evcil hayvanlarla da etkileşimleri önemlidir. Kedinizi farklı kedilerle bir araya getirmek istiyorsanız asla gözünüzü üstlerinden ayırmayın ve tanışma esnasında oyunlar oynatarak keyifli bir hava yaratın

Oyun: Bir kedinin sağlıklı olduğunu en iyi oyun oynamasıyla anlarsınız. Parmaklarınızı hareket ettirerek oyun yaptığınızda size karşılık vermelidir. Kediler oyun oynamayı ilk doğdukları zamanlardan bu yana bilirler anneleriyle ve kardeşleriyle ısırarak yada birbirkerine pati vurarak oynarlar. Yalnız sizinle de bu şekilde oynamak isteyebilirler bu nedenle ellerinize dikkat. Pati atıp ellerinizi tırmalayıp ısırmak isteyebilirler. Bu nedenle ellerinizle oynamak yerine kediler için oyuncak toplar fareler kedi oltaları gibi bir çok seçenek var. Bunları kullanabilirsiniz. Kısacası kedinin günlük hayatına baktığımızda ortalama 16 saat uyku geri kalan zamanda ye iç yat oyna tekrar ye iç yat oyna özenilecek hayatları var doğrusu :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder