expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

8 Ekim 2015 Perşembe

Köpeklerde Saldırganlık Eğiliminin Nedenleri



Köpeklerde saldırganlığı tetikleyecek belli başlı olaylar vardır. Bugün kısaca bunları anlatacağım. Sebepsiz bir şekilde hiç bir köpek herhangi bir insana yada başka bir köpeğe saldırmaz. Fakat bu saldırıların birden fazla nedeni olabilir ve tamamen iyi bir eğitim sayesinde kontrol altına alınabilir. Belli başlı bazı nedenler şunlardır.

Liderlik Mücadelesi: Eğer köpeğiniz dışarıda yada herhangi bir ortamda farklı bir köpek gördüğünde saldırıya geçiyorsa bunun nedeni liderlik mücadelesi vermesidir. Dışarıda farklı köpeklere saldırmasının sebebi sosyal üstünlük taslamasından kaynaklanır. Saldırıya geçmeden önce aslında fiziksel olarak bunun işaretlerini verir. Ense ve sırtında bulunan tüylerini havaya diker kuyruğunu yere paralel gelecek şekilde kaldırır ve başı ise az miktarda öne doğrudur ve dik tutar. Bazende kuyruğunu kökünden itibaren dairesel hareketler çizerek sallar. Bu şekilde sallamasının nedeni ise ani bir atak için denge sağlamaktır. Sonrasında ise saldırı kaçınılmazdır. Eğer bu davranışları köpeğiniz evinize gelen arkadaşlarınızın köpeklerine karşı yapıyorsa bunun farklı bir nedeni daha olabilir. Oda bulunduğu bölgesini koruma ve kendi bölgesindeki otoritesini ve liderliğini koruma çabasıdır. Köpeğinizin davranışlarını çok iyi gözlemleyip yaralanmalara mahal vermeden bu durumun önüne geçmelisiniz.

Korku: Evet yanlış duymadınız. Kimi köpekler güçllü oldukları için değil korktukları için saldırırlar. Çevresinde kendine tehdit oluşturabilecek birşey gördüklerinde yada köşeye sıkıştıklarında korkudan çok ani bir şekilde saldırabilirler. Bunun için de yine köpek sahiplerine çok iş düşmektedir. yine köpeğinizi iyi tanıyarak davranışlarını çok iyi gözlemlemeniz gerekir.

Tıbbi Nedenler: Köpeklerde saldırganlık eğiliminin bir nedeni de fiziksel olarak yaşadığı sıkıntılar olabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse yaşadığı herhangi bir ağrı, kafa travması, kuduz, epilepsi, artrit ve diğer nörolojik rahatsızlıkların baş göstermesi olabilir. Bu tür köpekler ne bilinçsizce sahiplerine dahi saldırabilirler. Kuşku duyduğunuz bir durum gözlemlerseniz eğer kesinlikle veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederim.

Belirttiğimiz gibi köpeklerdeki saldırganlıkların bir çok çeşidi olabilir. Fakat sizler köpeğinizde aniden beliren fiziksel yada ruhsal değişimleri gözlemleyerek bizlerden eğitimle ilgili hastalıklarından da veteriner hekimlerden bilgi alabilirsiniz. Daha fazlası için tıklayınız

Yazar admin : Başak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder