expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

15 Ekim 2015 Perşembe

Köpeklerin Kesinlikle Alması Gereken Gıdalar Nelerdir ?


Yıllardır köpeklerin beslenmesiyle ilgili yoğun araştırmalarım sonucunda en doğru olduğuna inandığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım sizlere de faydalı olacak bilgiler olur. Size ilk olarak köpekler için temel besin kaynaklarından ve faydalarından bahsedeceğim.
Proteinler ve aminoasitler: Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar bir arada köpeğimizin enerji kaynağıdır. Köpeğinizin sağlıklı gelişimi, büyümesi ve kas gelişimi için olmazsa olmazlardır. Protein eksikliği köpeklerde kilo kaybına, kas yıpranmasına tüylerinin mat ve sert olmasına neden olur. Köpek beslenmesinde temel protein kaynakları ise et, yumurta, balık ve süt ürünleridir.
Karbonhidratlar ve lifler: Karbonhidratlar günlük tüketilmesi gereken ve depolanmayan enerji kaynaklarıdır. Fakat aşırı tüketilmesi halinde depolanarak fazla kilolara yol açabilir. Lifler ise hazmı kolaylaştırır ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Peki karbonhidrat eksikliği nelere yol açar? Kas kaybı, kilo kaybı ve halsizliğe yol açar. Karbonhidrat tüketilmediğinde köpeğimizin vücudu enerji kaynakları olarak vücutta depolanan proteinleri kullanır. Lif eksikliği ise bağırsak sorunlarına yol açar. Temel karbonhidrat ve lif kaynaklarını sıralayacak olursak bunlar; tahıllar, buğday, pirinç, yulaf ve mısır gibi ürünlerdir.
Yağ ve yağ asitleri: Yağlar enerji vermesinin yanı sıra sağlıklı tüy ve deri yapısında etkilidir. Alerjik reaksiyonlar, kan pıhtılaşması ve bazı vitaminlerin vücutta emilmesini sağlar. Yağlar aynı zamanda köpeğimiz için enerji kaynaklarıdır. Yağ ve yağ asidi eksikliği sonucunda köpeğimizin genel sağlık durumu zayıflar, kalın ve mat tüy yapısına neden olur, deride pullanma veya kepek gibi sorunlar olur. Temel yağ ve yağ asidi kaynakları ise omega 3-6 yağları, bitkisel ve hayvansal yağlar örnek gösterilebilir.
Vitamin ve mineraller: Köpeğimizin alması gereken başlıca vitamin ve minerallerden bahsettiğimizde ise bunlar A,B,C,D,E ve K vitaminleridir. Köpeğimizin metabolizmasının düzgün bir şekilde çalışması için gereklidir. Her vitaminin köpek vücudunda oynadığı farklı bir yol vardır. Minerallere de kısaca değinecek olursak bunlarda kalsiyum,fosfor, potasyum, sodyum, magnezyum, demir, çinko, iyot ve selenyumdur. Vitaminlerdede bahsettiğim gibi minerallerinde herbirinin vücutta farklı rolleri vardır.

Yazar Admin : Başak


Kaynak : www.dambuli.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder