expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

adsense reklamları

29 Eylül 2015 Salı

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklerde Tüy Bakımı

Havalı Tüylere Sahip Olmanın Yolları:
Köpeğimizin tüylerinin her zaman mükemmel gözükmesini isteriz. Ayrıca güzel gözükmesi sadece onun bakımlı bir köpek olduğunu göstermez, bu onun çok sağlıklı bir köpek olduğunun da ipucudur.

Köpeğinizin tüylerinin ışıl ışıl parlamasını istiyorsanız onu doğru fırça yada tarakla taramalı ve doğru gıdalarla beslemelisiniz. İsterseniz köpeğinize bir tarak almadan önce yazımıza bir göz atın.


Doğru Fırça Seçimi:

Köpeğinizin tüy bakımı için kullanacağınız aletler çok önemlidir. Eğer onun tüyüne uygun bir seçim yapmışsanız, onun tüy bakımı için daha az zaman harcayarak daha parlak ve güzel tüylere sahip olmasını sağlarsınız.

Ne Sıklıkta Köpeğinizi Taramalısınız:

Köpeğinizi hergün tarayarak başlamak idealdir. Ne sıklıkta köpeğinizi fırçalayacağınız köpeğinizin tüylerinin uzunluğuna bağlıdır. Günde bir kez tarayabilirsiniz. Ama bir çok kısa tüylü köpeklerin haftada bir kez taranması yeterlidir. Eğer köpeğiniz kalın deriye sahipse onu haftada iki yada üç kez fırçalayın. Köpeğinizin tüylerinin daha çok döküldüğü  ilkbahar ve sonbaharda tarama sıklığını arttırabilirsiniz. Uzun tüylü köpekler ise günlük olarak taranmasına dikkat etmelisiniz. Tüylerinin uzun olması keçe ve düğümlere neden olur, bu sebeple diğer köpeklere oranla daha çok taranmaya ihtiyaç duyar. Eğer köpeğinizi günlük rutin olarak tararsanız, köpeğinizin tüylerinin temiz, sağlıklı ve parlak olmasını sağlarsınız ve onun güvenini kazanırsınız.

Kısa Tüylü - Hassas Ciltler için:

Yumuşak fırça seçmelisiniz. Sert bir fırça seçmeniz onun hassas cildine zarar verebilir ve cilt problemlerini şiddetlendirir. Özellikle hassas ciltli köpekler için, kaliteli bir fırça seçmenizde fayda vardır. Çünkü; az tüylü köpeklerde, fırça darbeleri daha çok ve daha sert bir şekilde temas eder, kalitesiz bir fırçada onun cildini tahriş etmesi muhtemeldir. Ayrıca hassas cilde sahip köpeklerinizin tüy tarama işlemini kısa bir süre içerisinde ve yumuşak bir şekilde tamamlayın. Çok uzun süreli taramak onu sıkabileceği gibi,  yanlış taramalarda onun canını yakabilir. Dolayısıyla köpeğiniz taranmak istemez. Bir çok köpek tarandıkları için mutlu olup, rahatlarken siz köpeğiniz için bu durum can sıkıcı bir hale getirmeyin.

Köpeğiniz İçin Kullanacağınız Fırça Çeşitleri:

Kaygan Fırça:

   Bu tarz fırçalar ince kıllıdır ve fırçası düzdür. Bacakları çok rahat sağa ve sola doğru yatabilir, tararken 45 derece açı verebilirsiniz. Bu fırçalardan her ebatta ve kalınlıkta verebilirsiniz. Uzun Tüylü Köpekler için özellikle bu fırça önerilir. Dökülmüş tüyleri toplamanızı sağlar. Ayrıca kıvırcık tüylere sahip köpekleriniz içinde ideal bir fırçadır. Kalın Derili Köpekler için eğer bu fırçadan kullanacaksanız, kalın kıllı olanları kullanmalısınız.

İğneli Fırça:
 Bu fırçalar genellikle oval ve metal kıllı olur. Sapı ve gövdesi esnek plastiktir. 
Uzun tüylü, kıvırcık ve dalgalı tüylere sahip köpekler için kesinlikle ilk tercihiniz bu fırça olmalıdır. Bu fırça karmakarışık olmuş tüyleri açmak için mükemmeldir. Bu fırçalarda köpeğinizin tüy uzunluğuna göre kısa, orta ve uzun olmak üzere üç ebattadır. Fırçanızın kıllarının parladığından ve paslı olmadığından emin olun. Metal olması nedeniyle ve eğer kaliteli bir fırça seçmezseniz çabuk paslanır ve bu da köpeğinizin derisinin tahriş olmasına neden olur. 

Banyo Tarağı:
  Kısa tüylü, uzun tüylü, kıvırcık yada düz tüylü köpekler işte bu fırça her türlü tüy yapısına sahip köpekler için idealdir. Islak ve nemli tüylerin taranması için tasarlanmıştır. Banyo sırasında kullanmak için mükemmel bir seçimdir. Suya karşı dayanıklıdır. Mıknatıs gibi tüyleri çeker ve temizlemesi oldukça kolaydır.

Kıllı Fırça:

  Kısa tüylü köpekler işte bu fırça sizin için dizayn edilmiştir. Hergün kullanabilirsiniz. Ayrıca bu fırça toz ve pisliklerininde tüylerinin üzerinden alınmasını sağlar.
Uzun tüylü köpekler için ilk tarama işleminden sonra tüylerinin parlaması ve son bir cila olarak bu tarağı kullanabilirsiniz.

Telli ve Kıllı Fırça:

  Bu fırçalar her iki tarzı bir fırçada sunmasıyla tercih edilebilir. Özellikle farklı tüy yapısına sahip birden çok köpek sahibiyseniz, ikisi bir arada bu fırçalar sizin için daha ekonomik olacaktır. Bu fırçanın bir tarafı telli diğer tarafı ise kıllıdır. Kıllı kısmını kısa tüylü köpeğiniz için kullanırken diğer telli tarafını uzun tüylü köpeğiniz için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu fırça sadece uzun tüylü köpeği köpeği olanlar tarafından tercih edilmektedir. Çünkü önce telli kısmıyla tüylerin karmaşalığından kurtulduktan sonra kıllı tarafıyla tüylerin parlamasını sağlar.

Kirpi Fırça:

  Uzun ve orta tüylü köpekler: bu fırça özellikle sizler içindir. Tüyleriniz arasındaki kopmuş ve cansız olanların çıkarılmasına yardımcı olur. tüyleri kıvırcık yada dalgalı olan köpeklerinde tüylerinin günlük taranmasında rahatlıkla kullanılabilir. 

Tek Parmak Eldivenli Plastik Fırça:

  Kısa tüylü köpekler tüyleri kısa olduğu için fırça darbelerinden derisi daha çok etkilenir. Bu fırça ile köpeğinizin sırtına dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin tüyleri arasındaki dökülmüş ve cansız olanları rahatça toplayabilirsiniz. Islak yada nemli tüylerin taranmasında kullanılmaktadır. Banyo zamanında bu eldiveni şampuanı köpürtmek ve köpeğinizi durulamak için kullanabilirsiniz.

Köpeğinizin Tüy Bakımı İçin Taraklar:

Standart Metal Tarak:

  Bu tarağın bir tarafındaki dişleri geniş boşluklu, diğer tarafındaki dişleri ise sıktır. Küçük bölgelerde kullanışlıdır. Köpeğinizin tüylerinin çıkış yönüne doğru taramalısınız. Özellikle köpeğinizin tüyleri uzunsa önce geniş boşluklu kısmıyla başlamalısınız. Sonra aynı bölgeyi sık dişli tarafıyla tekrar tarayabilirsiniz. Bu tarak köpeğinizin tüyleri arasından sanki sıcak bir bıçağın üzerinden tereyağının kayması gibi kayar.


Keçelenen Tüyler İçin Tarak:

  Keçelenmiş tüylerin kolayca açılmasını ve keçenin tüylerin arasından kolayca çıkarılmasını sağlar. Keçe taraklarının dişleri oldukça keskindir ve keçelerin çıkarılması için özel tasarlanmıştır. Sadece gerektiği zaman bu tarağı kullanmalısınız. Çünkü dişleri çok keskindir ve sürekli olarak bu tarağı kullanmanız köpeğinizin cildini ve tüylerini yaralar. Ayrıca bu tarağı kullanırken köpeğinizin tüylerinin dibinden tutun böylece tarağın dişlerinin köpeğinizin cildine temas etmesini ve acıtmasını engellemiş olursunuz. Rutin olarak bu tarağı kullanacaksanız değiştirilebilir başlıklı olanı almanızı tavsiye ederiz. Böylece dişleri her köreldiğinde yeni bir tarak almak yerine, tarağın başlığını değiştirebilirsiniz.


Astarlı Tarak:

  Kalın deri yapısına sahip köpekleriniz için bu tarağı tavsiye ederiz. Standart bir tarağa göre bu tarak cansız tüylerin daha çabuk ve kolayca çıkarılmasını sağlar. Keçe ve düğümlerin çözülmesinde, tüylerin kolayca açılmasında kullanılır.

Dökülen Tüyleri Toplama:

  Tıpkı fırçalar gibi, yumuşak ve efektif olarak kopmuş, cansız tüylerin toplanmasını sağlar. Hem kısa tüylü köpekler hemde uzun tüylü köpekler için işe yarar niteliktedir. Bu tarağın özelliği: köpeklerin tüylerinin çok döküldüğü zamanlarda etkili olmasıdır. Tüylerinin dökülme dönemi fazla olduğu zamanlarda kullanabilirsiniz. 

Pire Tarağı:

  İnce aralıklarla dizayn edilmiş taraklardır. Bu özellikleriyle pire ve yumurtalarının, köpeğinizin tüylerinden ve derisinden çıkarılmasını sağlar. Pire tarağıyla köpeğinizin tüylerini tarayacağınız zaman sabunlu su dolu bir kase yanınızda bulundurun. Her bir tarak darbesinden sonra tarağınızı kasenin içinde çalkalayın. Böylece tarakla topladığınız pireleri suda temizlemiş olursunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder